"Veliko vas je, za mnoge med vami ne vemo. Vemo pa, da prav vsakomur izmed vas dolgujemo veliko hvaležnost in posebno spoštovanje," je ob podelitvi jabolka navdiha dejal predsednik Borut Pahor. Foto: Daniel Novakovič/STA
Dve novi smrtni žrtvi; UKC opozarja: Preveč nepotrebnih poškodb

Leto 2020 si bo zgodovina zapomnila kot leto nove nalezljive bolezni, ki je v osamitev zaprla tretjino sveta, je poudaril predsednik republike, ki meni, da zato ne bomo nikoli pozabili tistih, ki skrbijo, da se življenje ni ustavilo. "Zaposleni v zdravstvu, zdravniki in medicinske sestre in vse zdravstveno osebje povsod po državi pomagate obolelim, razdajate svoje znanje in vsem dajete upanje," je predsednik Borut Pahor dejal na podelitvi, ki je minila brez navzočnosti gostov.

Spomnil je je tudi na zaposlene v domovih za starejše, za osebe s posebnimi potrebami in v drugih ustanovah, ki za oskrbovance delujejo brez predaha, vzorno skrbijo za najranljivejše in jim lajšajo odsotnost njihovih najdražjih. Zahvalil se je prostovoljkam in prostovoljcem, ki svojo moč in čas namenjajo tistim, ki jih potrebujejo. "Iznajdljivost, s katero v teh dneh najdete poti do ljudi, je neverjetna," je poudaril.

Pohvalil je policiste, reševalce, vojake in celotno civilno zaščito, ki vestno opravljajo vse naloge kljub zelo posebnim delovnim razmeram. "Poštarji in pismonoše, skladiščniki, vozniki, peki, kuharji, kmetje, prodajalke in prodajalci skrbite, da nikoli ne zmanjka tistega, kar potrebujemo. Delavci in delavke v proizvodnjah, ki niso obstale, delate, kakor bi bil običajen dan," je Pahor naštel nekatere prejemnike priznanja.

"Vsakomur izmed vas dolgujemo veliko hvaležnost in spoštovanje"

"Iznajdljivost, s katero v teh dneh najdete poti do ljudi, je neverjetna," je delo številnih prostovoljcev pohvalil predsednik. Foto: Daniel Novakovič/STA
"V najtežjih časih so dozoreli najbolj plemeniti ljudje"

Predsednik Republike Slovenije je spomnil tudi na čistilke in smetarje, pa zaposlene v javnih in zasebnih službah, ki zagotavljajo, da vse deluje, kakor da ne bi bilo posebnih razmer. "Učitelji, predavatelji in ravnatelji izumljate načine, da bi imeli učenci in študentje, čeprav ne morete do njih, radi šolo in znanje. Znanstveniki in raziskovalci iščete rešitve, kako pomagati zdaj in kako se pripraviti na čas, ki prihaja," je dejal.

Novinarje, urednike in druge sodelavce medijev je pohvalil, da se trudijo, da se ljudje lažje znajdejo v dneh, ko imajo informacije posebno vrednost. Glasbeniki, igralci in drugi umetniki pa bodrijo ljudi, saj njihova ustvarjalnost pomaga ohranjati vedrino. "Veliko vas je, za mnoge med vami ne vemo. Vemo pa, da prav vsakomur izmed vas dolgujemo veliko hvaležnost in posebno spoštovanje. Vam je namenjeno jabolko navdiha. V večno zahvalo vaši nesebičnosti in pogumu bo dobilo posebno mesto v predsedniški palači," je dodal Pahor.

Požrtvovalno delo je predsednik nagradil z jabolkom navdiha