"Velika Madžarska" je svoj konec doživela pred stotimi leti s podpisom Trianonske mirovne pogodbe med silami antante in kraljevino Madžarsko v Versaillesu. Foto: Urad predsednika republike

Z gostiteljem, madžarskim predsednikom Janosom Aderjem, sta sicer potrdila odlične in prijateljske odnose med državama, je pa Pahor Aderja opozoril na razlike v percepciji in na ponavljajoče se slike zemljevidov, ki vzbujajo zaskrbljenost pri delu slovenske javnosti, saj jih razume kot izraz ozemeljskih teženj.

Prav dobri odnosi nam omogočajo, da se o vsem, tudi o tem, odkrito pogovarjamo, meni slovenski predsednik.

Ozemlje današnje Madžarske je približno trikrat manjše od ozemlja Ogrske, ki se je raztezalo tudi na ozemljih današnje Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Romunije, Slovaške in Srbije. Foto: Urad predsednika republike
Ozemlje današnje Madžarske je približno trikrat manjše od ozemlja Ogrske, ki se je raztezalo tudi na ozemljih današnje Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Romunije, Slovaške in Srbije. Foto: Urad predsednika republike

Pahor je prepričan, da je potrebna velika mera strpnosti in razumevanja tako pri oblikovanju naše prihodnosti kot tudi pri odnosu do zgodovine skupnega prostora. Ob tem moramo vsi poskrbeti, da počastitve zgodovinskih dogodkov potekajo v duhu skupnih evropskih vrednot, dobrih sosedskih odnosov in spoštovanja zgodovine drugih držav oziroma narodov, je poudaril.

"Preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost. Odgovorni politiki gledajo generacije vnaprej, temu pogledu sva zavezana tudi s prijateljem in predsednikom Janosem Aderjem, ki se mu zahvaljujem za gostoljubnost v Budimpešti," je dejal na novinarski konferenci.

Pahor je tudi izrazil zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog, in dejal, da je Madžarska soseda, s katero želi Slovenija tudi v prihodnje gojiti tesne in prijateljske odnose.

Pahor na Madžarskem

Za zavarovanje zunanjih meja EU-ja

Sogovornika sta med drugim poudarila, da Slovenija in Madžarska sodita med države, ki so se uspešno spopadle z epidemijo novega koronavirusa. Poudarila sta, da je k uspešnemu spopadu z epidemijo pripomoglo hitro in uspešno ukrepanje obeh vlad, so sporočili iz urada slovenskega predsednika.

Govorila sta tudi o morebitnem drugem valu in potrebi po premišljenem gospodarskem ukrepanju zaradi epidemije.

Predstavniki madžarske vlade pogosto objavljajo fotografije ozemlja, ki je bilo del Avstro-Ogrske. Foto: Urad predsednika republike
Predstavniki madžarske vlade pogosto objavljajo fotografije ozemlja, ki je bilo del Avstro-Ogrske. Foto: Urad predsednika republike

Predsednik Pahor je madžarskega kolega seznanil, da se Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu EU-ja z veliko mero odgovornosti in z namenom, da Uniji vrne avtoriteto, ki bo nepogrešljiva v spopadu s posledicami krize zaradi epidemije.

Predsednika sta naslovila tudi vprašanje migracij. Slovenija in Madžarska zagovarjata zavarovanje zunanjih meja Evropske unije in težita k iskanju rešitev za preprečevanje nezakonitih migracij, so sporočili iz Pahorjevega urada. Slovenija je tudi zelo naklonjena iskanju skupnih modelov solidarnosti, pri čemer moramo kot skupnost, tako predsednik Pahor, poiskati kompromis.

Manjšini kot most med državama

Pahor je v pogovorih poudaril tudi pomen vzajemnega negovanja položaja manjšin, ki predstavljata most med državama. Sodelovanje v okviru programov regionalnega gospodarskega razvoja je pri tem izjemnega pomena, je poudaril in se zavzel za izvedbo že odobrene pomoči Madžarske Porabju.

Foto: Urad predsednika republike
Foto: Urad predsednika republike

Obisk je sicer osredotočen na t. i. zeleno agendo in trajnostni razvoj. Predsednika sta se strinjala, da področje trajnostnega razvoja in zelenih tehnologij lahko obe državi strateško povezuje, in ocenila, da lahko pomeni več kot le priložnost za izhod iz krize in nadaljnje sodelovanje.

Na Madžarskem predsednika republike spremljata ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Pivčeva je s svojim madžarskim kolegom Istvánom Nagyjem podpisala tudi memorandum o sodelovanju pri ohranjanju gozdov.

Pahor se je v nadaljevanju uradnega obiska srečal s predsednikom madžarske narodne skupščine Laszlom Köverjem. Slovenska turistična organizacija pa je pripravila predstavitev Slovenije kot bližnje, zelene in varne turistične destinacije z vrhunsko gastronomsko ponudbo.