Kaj je prinesel pogovor prvakov strank

Na Brdu pri Kranju se je predsednik republike Borut Pahor na skupnem srečanju sešel s predsednicama in predsedniki sedmih od devetih parlamentarnih strank. Predsednik Pahor poskuša strankarsko politiko osrediniti na dva glavna cilja tega leta ‒ na izhod iz epidemije novega koronavirusa in na podobo Slovenije, ko bo predsedovala Svetu Evropske unije. Ta oblika pogovorov naj bi sicer dobila določnejše obrise na začetku marca, ko je predvideno iskanje skupnih stališč parlamentarnih strank do izhodne strategije.

Po dvournem srečanju se je na Brdu pri Kranju s predsednikom Borutom Pahorjem pogovarjala Mojca Šetinc Pašek.


Kako ocenjujete to srečanje? Kakšen je iztržek, glede na to, da se dva prvaka iz vrst opozicije tega sestanka nista udeležila, prvakinji iz opozicije pa sta sestanek zapuščali dokaj skeptični in z veliko mero nezaupanja v kakršno koli sodelovanje z vladnimi strankami, zlasti s predsednikom vlade.

Glede na precej zastrupljeno ozračje je bil ta sestanek sam po sebi dosežek. Glede na dogovore, ki smo jih sklenili, pa obeta neko sodelovanje, ki smo ga zdaj pogrešali.

"Če bo vsak najprej pri sebi nekoliko omilil surovo razpravo, če se bo vrnil k dostojni razpravi, se bo tudi splošno družbeno ozračje takoj izboljšalo," meni predsednik Borut Pahor. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Zlasti kritična je bila Tanja Fajon do komunikacije v naši družbi. Ozrla se je tudi na komunikacijo, ki jo vodijo predsednik vlade in člani njegove stranke prek družbenih omrežij. Podobno je menila tudi Alenka Bratušek, prvakinja SAB-a. Kaj pravite vi o tem, sploh glede na medijske zapise, ki smo jih deležni v evropskih medijih, in tudi glede na to, kar se dogaja v Evropskem parlamentu in Evropski komisiji, kjer je Slovenija deležna velikih kritik na račun napadov na medije in novinarje prek družbenih omrežij s strani predsednika vlade?

Najprej glede zaupanja. Zaupanje je dvosmerna cesta, zahteva strpnost z obeh strani. Danes so se videle velike razlike, vendar pa moram tudi reči, da je pogovor potreben ravno zato, ker mislimo različno, ne ker mislimo enotno. Zaupanje se bo zgradilo počasi, nisem pričakoval, da bo to čez noč. Zlasti se bo zgradilo, če se bomo vsi vzdržali izjav ali ravnanj, ki ne spoštujejo dostojanstva tistega, ki misli drugače. Tega je zdaj preveč in moramo priti v položaj, ko bo strpna beseda, spoštljiva beseda, znova postala norma ‒ zdaj ni.

Nekaj očitkov in kritik gre tudi na vaš račun, češ da ste na neki način premalo odločni ali pa da se niste dovolj odzvali in jasno obsodili tovrstnih napadov na slovenske novinarje.

Meni res ni mogoče očitati niti da bi osebno gojil tak slog komuniciranja niti da ne bi neštetokrat opozarjal na nujo, da se, ponavljam, vsi politiki in vse medijske osebnosti vzdržimo slehernega komentarja medijske krajine. Slehernega komentarja. Kdo bo rekel, da to ni pošteno, da mediji lahko napišete tudi nekaj, s čimer se mi ne strinjamo. To je prav mogoče in to je tudi normalno. In politiki moramo to vzeti kot samoumevno. To je norma, h kateri se moramo znova vrniti. In danes sem dejal – ne pričakujem, da bo to čez noč. Ampak če bo vsak najprej pri sebi nekoliko omilil to surovo razpravo, če se bo vrnil k dostojni razpravi, se bo tudi splošno družbeno ozračje takoj izboljšalo.

Sorodna novica Pahor: "Srečanje ni premaknilo gore, je pa storjen pomemben korak"

Kritike s strani EU-ja so do Slovenije precejšnje, zlasti zato, ker Slovenija čez nekaj mesecev začenja predsedovati EU-ju. Danes ste se pogovarjali tudi o tem, ne zgolj o izhodu iz epidemije.

Bil sem evropski poslanec, bil sem član Evropskega sveta, z Evropo se na neki način ves čas srečujem in vem, da ne gre podcenjevati nekaterih opozoril, ki prihajajo iz Bruslja glede ugleda Slovenije. Ta je povezan tako z domnevnim poseganjem v neodvisne institucije, zlasti v pravosodje, kot tudi v medijsko krajino. S tem ugledom se ne gre igrati in vsi, ki imamo neko moč in odgovornost v tej državi, zlasti tisti, ki je imamo več, z nama s predsednikom vlade na čelu, moramo zelo pazljivo ravnati in se vzdržati vsake izjave, ki bi lahko v politični javnosti v EU-ju vzbudila sum. Namreč čez nekaj mesecev bomo predsedovali EU-ju in želim, da izkoristimo to predsedovanje, da okrepimo svoj ugled.

Ampak če zdaj ni med ključnimi političnimi akterji nekega osnovnega zaupanja, imamo pa pred sabo vendarle nekaj projektov, ki so ključni, pa je tukaj še ta načrt, izhodna strategija za okrevanje, veliko denarja bo na voljo. Ta načrt je javnosti skrit in znova vzbuja velike dvome, kaj bo vlada s tem naredila.

Čez najkasneje 14 dni bo tukaj posvet vse politike in vse stroke glede ukvarjanja z epidemijo – za nazaj in za naprej, zlasti pogled na izhod iz epidemije. Če bo ta sestanek okrepil naše zaupanje, bomo šli tudi na posvet o okrevanju in na posvet o predsedovanju. Tako da iz svojih izkušenj sem se naučil, da je treba iti korak za korakom in ta most zaupanja počasi, a vztrajno graditi. Upajmo, da smo danes naredili prvi, a velik korak.

Pričakujete, da bosta na prvem posvetu sodelovali tudi dve stranki, ki sta danes manjkali, se pravi LMŠ in Levica.

To bi si želel.