Predsednik države Borut Pahor in predsednik parlamenta Igor Zorčič. Foto: Twitter Borut Pahor
Predsednik države Borut Pahor in predsednik parlamenta Igor Zorčič. Foto: Twitter Borut Pahor

"Posledice epidemije bodo zelo resne za gospodarstvo in socialno življenje. Poglobile bodo stiske ljudi, kljub temu, da je vlada relativno hitro in zelo primerno ukrepala. To bo čas, ko bo v politiki težko, čas, ki bo zahteval sodelovanje med vlado in opozicijo, medsebojno spoštovanje in razumevanje," je predsednik Borut Pahor dejal v izjavi novinarjem po pogovoru s predsednikom parlamenta Igorjem Zorčičem.

Dodal je, da to v zadnjem času pogreša, vidi veliko ostrih, nepotrebnih in celo sovražnih besed, ki poglabljajo nezaupanje. "Naši ljudje si zaslužijo, da imajo na začetku prehoda iz zdravstvene v gospodarsko krizo politično reprezentanco, ki ji lahko zaupajo, da bo po najboljših strokovnih in političnih močeh odločala o pomembnih odločitvah glede naše prihodnosti," je prepričan.

V tem smislu si želi, da bi vsi, ki imajo pri tem odgovornost – vključno z njim, razumeli, da je kdaj tudi v politiki pomembna prijaznost. "Da ostre besede niso težava, če niso žaljive, da je mogoče povedati drugačno stališče tudi tako, da ni sovražno izrečeno, da se je dobro vzdržati kritike medijev in še česa, kar bi lahko avtonomni družbeni sistemi imeli za vtikanje politike vanje. Vse to je velika odgovornost vseh nas," ugotavlja Pahor.

Nujna sprememba volilne zakonodaje

Pahor in Zorčič sta po posvetu poudarila tudi odgovornost politike, da po zadnjem neuspešnem poskusu do decembra najde rešitev za izpolnitev ustavne odločbe glede sprememb volilne zakonodaje.

Pahor bo junija v povezavi s tem nagovoril parlament, vlada pa bo pripravila predlog sprememb meja volilnih okrajev.

Premier Janez Janša je v nocojšnjem pogovoru na Televiziji Slovenija spomnil, da ustavno sodišče ne zahteva ukinitve okrajev, ampak spremembo njihovih meja, da bodo približno enaki. Izpostavil je velike razlike v velikosti volilnih okrajev, zaradi česar kandidati niso v enakopravnem položaju. Problem je po Janševem mnenju preprosto rešljiv. Napovedal je, da bo do jeseni na mizi rešitev, ki bo pila vodo.

Upa, da bomo priče potrebni umiritvi strasti, da bi se lahko še bolj posvetili vprašanjem, ki bodo zelo težka in občutljiva. Kljub težavam so po njegovem mnenju lahko take okoliščine tudi priložnost za državo.

Zorčič: Po konsolidaciji bo manj trenj

Zorčič je glede burnega dogajanja v DZ-ju, uporabe in zlorab poslovnika DZ-ja, v sredo za zaprtimi vrati spregovoril z vodji poslanskih skupin. Kot ugotavlja, si nekateri poslanci parlamentarizem predstavljajo zelo po svoje. Opozoril je, da je vsaka kritika in svobodna beseda v parlamentu dobrodošla, a bi lahko v preteklih mesecih našteli kar nekaj primerov, ko so se "pod sloganom svobodne besede" pojavljala medsebojna obračunavanja, žaljivke med poslanci in diskreditacije, kar pa nima mesta v parlamentu.

Zorčič je ugotavljal, da se v političnem prostoru dogajajo premiki, vsak premik pa ustvarja določeno trenje. Ko se bo politični prostor konsolidiral, tako na levem kot desnem in sredinskem političnem polu, bo po njegovih ocenah manj trenj ter bodo tudi razprave v DZ-ju bistveno bolj vsebinske in manj postopkovne. Prav na to opozarja v zadnjem času.

Po Zorčičevem mnenju se je treba sicer tudi zavedati, da je parlament pod pritiskom čimprejšnjega sprejemanja zakonov v povezavi z blaženjem posledic epidemije koronavirusne bolezni 19, pod tem pritiskom pa včasih pride do burnih izjav in odzivov. Verjame, da se bo s stabilizacijo dela do te mere, da bodo večino zadev obravnavali na rednih sejah, to redkeje pojavljalo.

Današnjega odstopa predsednika SD-ja Dejana Židana Zorčič in Pahor neposredno nista želela komentirati.

Pahor in Zorčič o političnem bontonu