Predsednika sta se po uradnem delu pogovorov strinjala tudi glede poglobitve odnosov tako na mednarodni kot dvostranski ravni, na slednji predvsem na področju gospodarstva, raziskav in znanosti.

"Moramo ugotoviti, da so odnosi sijajni in predvsem, da si Slovenija in Švicarska konfederacija zaupata v vseh smislih, političnih in poslovnih in da imamo dokaze o tem v preteklih 30 letih," je povedal Pahor.

Spomnil je, da je Švica tretji največji tuji investitor v Sloveniji, med drugim s podjetji, kot sta Novartis in Kuehne Nagel. Pomembna pa je tudi po obsegu blagovne menjave, saj sodi med največje slovenske partnerice. V Švici pa so prisotna vrhunska slovenska podjetja, je dodal.

Švicarski predsednik, ki je na obisku v Sloveniji z močno poslovno delegacijo, je poudaril pomen sodelovanja na področju znanosti in razvoja, med drugim je izpostavil področje umetne inteligence. Priložnost pa vidi pri krepitvi sodelovanja na področju trajnostnega razvoja in podnebne politike, Švica si na tem področju želi sodelovati tudi v evropskem programu Obzorje. "Mislim, da bodo nove tehnologije tiste, ki nam ponujajo ogromno možnosti v prihodnje," je dodal glede trajnostnega razvoja.

Področje podnebne politike in trajnostnega razvoja je poudaril tudi Pahor. "Obe državi sta del alpskega sveta, s prečudovitimi naravnimi danostmi in s tem obvezo, da jih ohranjamo za prihodnje rodove. Obe, Švica in Slovenija, se usmerjata v zeleno gospodarstvo, podprto z naprednimi tehnologijami," je prepričan slovenski predsednik.

Predsednika sta govorila tudi o nedavnem propadu pogajanj o institucionalnem okvirnem sporazumu Švice z Evropsko unijo. Švicarski zvezni svet je namreč sprejel odločitev o zaključku pogovorov. Parmelin je pojasnil, da so spoznali, da so razhajanja prevelika, vendar je zagotovil, da Švica tudi brez tega dogovora ostaja zanesljiv partner EU-ju.

Pahor je priznal, da tak razplet dolgoletnih pogajanj obžaluje, saj se je zdelo, da je dogovor v obojestransko korist blizu. Pri tem pričakuje od Evropske komisije, da bo čim hitreje in skrbno preučila nastalo situacijo in predlagala pot naprej.

Sogovornika sta nekaj pozornosti namenila tudi mednarodnemu sodelovanju in pomembni vlogi, ki jo ima Švica pri tem. "Švica ima dolgo diplomatsko tradicijo in eden od vrhuncev bo srečanje ameriškega in ruskega predsednika Joeja Bidna in Vladimirja Putina v Ženevi," je povedal Pahor.

Parmelin je ob tem izrazil upanje, da bo Švica z omogočitvijo srečanja pripomogla k zmanjšanju napetosti v svetu.

Švicarskega predsednika je sprejel tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je poudaril dobro sodelovanje na medparlamentarni ravni. H krepitvi sodelovanja pa lahko po oceni Zorčiča pomembno prispeva tudi sodelovanje med parlamentarnimi skupinami prijateljstva in ob tem izrazil upanje, da bo takšna skupina oblikovana tudi v parlamentu Švice.

Spregovorila sta tudi o gospodarskem sodelovanju, pri čemer švicarska delegacija vidi priložnost za nadgradnjo sodelovanja v distribucijskih podjetjih in infrastrukturi, vse večje pa je povpraševanje po podjetjih, ki vodijo v inovacijah.

Zatem se je s Parmelinom sestal tudi premier Janez Janša. Odnose med državama sta ocenila kot odlične, tudi interes švicarskih podjetij za vlaganja v Slovenijo, so sporočili iz Janševega kabineta. Tudi premier je poudaril velik interes Slovenije za okrepitev gospodarskih odnosov in naložb, zlasti na področju visokih tehnologij in v panoge, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. V ta namen bo Slovenija izvedla reforme za okrepitev naložb, predvsem pa bo "bistveno skrajšala nekatere postopke, ki zdaj zavirajo zelo pomembne naložbe," je poudaril premier.

Janša in Parmelin sta popoldne v spremstvu gospodarskega ministra Zdravka Počivalška obiskala tudi tovarno zdravil Novartis – Lek v Mengšu. Namen obiska je bila predstavitev najnovejših naložb Novartisa v mengeško lokacijo, ki sodi med najpomembnejše Novartisove lokacije za razvoj bioloških in podobnih bioloških zdravil ter je prvi industrijski center za sodobno biotehnologijo v Sloveniji, so še sporočili iz Janševega kabineta.

Novartis je sicer največji vlagatelj med švicarskimi podjetji v slovensko gospodarstvo, nikakor pa ne edini. "Pri nas je več kot 300 podjetij iz Švice, Novartis je največje med njimi in skoraj 3 milijardne naložbe v zadnjih 19 letih so dokaz, da je to sodelovanje več od nečesa običajnega," je glede gospodarskega sodelovanja s Švico poudaril Janša.

Švicarski predsednik je dvodnevni uradni obisk v Sloveniji začel že v torek, ko je skupaj s Pahorjem med drugim obiskal sončno fotonapetostno elektrarno na protihrupnem zidu na odseku hitre ceste v Vipavski dolini in osnovno šolo v Vrtojbi, ki sta bili kot zgledni energetsko učinkoviti rešitvi delno obnovljeni s pomočjo sredstev švicarskega kohezijskega prispevka.