Pahor in Milanović v Zagrebu. Foto: Urad predsednika Slovenije
Pahor in Milanović v Zagrebu. Foto: Urad predsednika Slovenije

Predsednika sta se posvetovala tudi o sklicu naslednjega srečanja voditeljev pobude Brdo-Brioni in sklenila predlagati voditeljem, da bi naslednje srečanje potekalo v Sloveniji.

Tudi zadnje srečanje voditeljev procesa je potekalo v Sloveniji, in sicer ob deseti obletnici pobude maja lani na Brdu pri Kranju.

Voditelji Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije so takrat v skupni izjavi EU pozvali, naj Zahodni Balkan vidi kot celoto, širitev na to območje pa da je v političnem, varnostnem in gospodarskem interesu unije.

Predsednika Slovenije in Hrvaške sta spregovorila tudi o njunem naslednjem srečanju, ki naj bi potekalo 10. maja v Reki ob 30. obletnici Zveze društev Slovencev na Hrvaškem, in o trilaterali Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki jo bo junija priredila Hrvaška.

Pahor in Milanović se sicer srečujeta dokaj pogosto. Nazadnje sta se oktobra lani udeležila odkritja spomenikov hrvaškega politika in književnika Ljudevita Gaja v Ljubljani in slovenskega pesnika Franceta Prešerna v Zagrebu.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Plenković zadovoljen s sodelovanje z Janševo vlado

Hrvaški premier Andrej Plenković pa pravi, da še ne more oceniti, kako se bodo po volitvah v Sloveniji in odhodu vlade Janeza Janše odvijali slovensko-hrvaški odnosi, ki so se v zadnjih dveh letih, v času Janševe vlade, otoplili.

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, bo najverjetnejši novi slovenski premier Robert Golob vztrajal pri uresničitvi arbitražne razsodbe, napovedal je tudi, da bo vodil drugačno zunanjo politiko kot Janša.

"Na podlagi ene izjave v povolilni noči je težko reči, kakšna bo ta politika," je dejal hrvaški premier. Plenković je sicer pred volitvami v Sloveniji izrazil podporo premierju Janši, saj sta oba tudi člana Evropske ljudske stranke. V ponedeljek je ponovil, da bi isto storil še enkrat ter poudaril, da je Janša njegov prijatelj, odnosi med državama pa so se zelo izboljšali in sprostili.

Spomnil je, da je Slovenija podprla vstop Hrvaške v schengen ter območje evra in Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). "Ne bi bilo dobro, če bi sprememba politične konfiguracije v Sloveniji privedla do spremembe političnih stališč," je dejal.

Plenković je obenem v ponedeljek kritiziral predsednika največje hrvaške opozicijske stranke, socialdemokratov (SDP) Peđo Grbina, češ da je "grobo kritiziral in celo žalil" Janšo. Grbin je namreč v nedeljo dejal, da je "skorumpirana avtokratska politika Janeza Janše" doživela polom kljub podpori hrvaškega premierja.

Milanović: Odnosi zadnji dve leti zelo dobri

Da so se odnosi med državama v zadnjih dveh letih izboljšali, meni tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki se je sicer popoldne v Zagrebu srečal s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem.

Izrazil je pričakovanje, da bo Golob hitro sestavil vlado. "To je njihova arhitektura. Slovenija je že 30 let tako strukturirana. Je liberalno leva, vse to izhaja izpod srajčice zveze socialistične mladine za razliko od zveze komunistov na Hrvaškem," je Milanović komentiral izid volitev.

Milanović je dodal, da so odnosi med Zagrebom in Ljubljano zadnji dve leti "zares dobri", po njegovem mnenju ima zasluge za to Janša. "Vidimo, da so odnosi med Hrvaško in Slovenijo stabilnejši, ko je na oblasti Janša, a tudi, ko je bila na oblasti levica, niso bili sovražni," je dejal.

Glede možnosti, da bi skušala nova slovenska vlada preprečiti vstop Hrvaške v schengen, je dejal, da Hrvaške v tem primeru ne bo konec. "Sebi bodo naredili škodo," je dodal. "Če bo Slovenija gledala na svoje interese, bo zahtevala, da Hrvaška vstopi v schengen, drugače bodo morali zaposliti še 20.000 policistov."