Otroci se vračajo v vrtce in šole. Foto: BoBo
Otroci se vračajo v vrtce in šole. Foto: BoBo
"Čas, ko se bomo vsi vrnili v šole, ni daleč"

Če bo na določeni šoli 10 ali pa 15 odstotkov učiteljev, ki se ne bi želeli testirati, se tista šola de facto ne more odpreti. Ne moreš imeti hkrati pouka v šoli in pouka na daljavo. Naredili so tako šlamastiko iz vsega skupaj, politiki, uradniki in sekretarji, da ne vem, kako bomo iz tega prišli ven.

Gregor Pečan

Odredba ministrstva za zdravje, objavljena v petek, določa, da se morajo vse osebe, ki delajo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, pred začetkom dela udeležiti testiranja na koronavirus.

Testiranja se lahko udeležijo le, če na dan testiranja nimajo povišane telesne temperature, če nimajo akutnih znakov okužbe in v zadnjih 10 dneh niso bili v stiku z okuženo osebo. Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od ugotovljene okužbe preteklo najmanj 21 dni in največ tri mesece, se testiranja ni treba udeležiti.

Po odredbi morajo zaposleni negativen izvid testiranja predložiti predstojniku vzgojno-izobraževalnega zavoda. Potrebnost izvajanja testiranj bo minister za zdravje ugotavljal vsakih 14 dni.

Predsednik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da zavrnitev testiranja ne more voditi v izgubo službe za učitelja. Foto: BoBo
Predsednik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da zavrnitev testiranja ne more voditi v izgubo službe za učitelja. Foto: BoBo

Prostovoljno ali obvezno testiranje?

V ponedeljek morajo tako na testiranje vsi učitelji in zaposleni, ki se vračajo v šole in vrtce. A nad testiranjem niso vsi navdušeni, zato je prvo vprašanje, ki se poraja v povezavi s tem, ali je testiranje prostovoljno ali obvezno. Nedvoumnega odgovora na to vprašanje pa ni, ker je vlada mnenje o tem večkrat spremenila. Prav tako ni jasno, ali je odklonitev testiranja lahko razlog za izgubo službe, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

Mnenja med pravniki so o tem menda deljena, prvi sindikalist največjega šolskega sindikata Branimir Štrukelj iz Sviza pa zagotavlja: "Ne drži v nobenem primeru trditev, da odklonitev testiranja pomeni odpoved delovnega razmerja, to je absolutno neresnična trditev. Posledicam, ki bi šle v to smer, bi ostro nasprotovali in uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da bi takšno potezo preprečili."

Znano je, da tisti, ki se ne bodo testirali, ne bodo smeli v razred, delali bodo lahko le od doma. Ali je sploh mogoče izvesti vzporedno šolanje v živo in na daljavo? Predsednik Združenja ravnateljev in ravnateljic Gregor Pečan je odgovoril, da to ni mogoče. "Če bo na določeni šoli 10 ali pa 15 odstotkov učiteljev, ki se ne bi želeli testirati, se tista šola de facto ne more odpreti. Ne moreš imeti hkrati pouka v šoli in pouka na daljavo. Naredili so tako šlamastiko iz vsega skupaj, politiki, uradniki in sekretarji, da ne vem, kako bomo iz tega prišli ven," je povedal Pečan.

Gregor Pečan je predsednik Združenja ravnateljev Slovenije in ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija
Gregor Pečan je predsednik Združenja ravnateljev Slovenije in ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija

V povezavi z odprtimi vprašanji tako učitelji kot v Svizu pričakujejo dodatna pojasnila pristojnih.

Ministrstvo poziva k odgovornemu pristopu

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob objavi odredbe izrazili prepričanje, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini odgovorno pristopili tudi k testiranju, "saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika". "Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe ministrstva za zdravje," so zapisali.

Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom šol in vrtcev priporočajo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask FFP-2. V torek se namreč v devetih statističnih regijah v šole vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci v istih devetih regijah pa bodo začeli delovati v polnem obsegu. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je v petek povedala, da učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka. Če bo test pozitiven, bodo šli domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.