Vlada določila merila za omilitev ukrepov

Premier Janez Janša je najprej na Twitterju sporočil, da je vlada na današnji seji na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine določila merila za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije. "Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve," je ob tem poudaril Janša.

Načrt sproščanja je razporejen v pet faz. Označene so z barvami od črne prek rdeče, oranžne in rumene do zelene, ki pomeni v veliki meri odpravo omejitev. Faze so opredeljene s 7-dnevnim povprečjem števila okuženih na eni strani in s številom hospitaliziranih bolnikov na drugi. Ko bo izpolnjen v vsaki kategoriji eden od kriterijev, bo narejen korak naprej pri sproščanju ukrepov v tisti fazi.

Prvo sproščanje po 19. decembru?

Po napovedi Instituta Jožef Stefan bi lahko prvi mejnik, ko bi lahko začeli sproščati ukrepe, to je manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, dosegli že 19. decembra. To bi se zgodilo ob trenutnem reprodukcijskem številu. Manj kot tisoč hospitaliziranih bi lahko dosegli 2. januarja, manj kot 500 covidnih bolnikov v bolnišnicah pa 2. februarja.

Rdeča faza med drugim predvideva sproščanje javnega prometa, odprtje frizerskih salonov, knjižnic ...

Kot je razvidno iz objavljenega načrta, prvo sproščanje ukrepov pride na vrsto v drugi, t. i. rdeči fazi, ko je sedemdnevno povprečje števila okužb pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200. V tej fazi se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, frizerski saloni in manikura ter pedikura.

Sorodna novica Nič več na kuhano vino: iz osebnega prevzema od ponedeljka izvzet alkohol

"Javni potniški promet je potreben za normalno vsakdanje delovanje. Takoj, ko bodo razmere dopuščale, bomo začeli z obratovanjem javnega potniškega prometa, kar bo del prvega sproščanja ukrepov," je na novinarski konferenci poudaril Aleš Mihelič, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo.

"Po današnjem sprejetem načrtu je sproščanje potniškega prometa možno takoj po prehodu iz črne v rdečo skupino, ko bo povprečno število okuženih v sedmih dneh padlo pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200. Ko se bo to zgodilo, bo javni promet zaživel v dveh dneh," je pojasnil.

Javni promet se bo tako po načrtu sproščanja ukrepov sprostil pred javnim izobraževanjem, sicer v omejenem obsegu (počitniški vozni red), ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov, ki veljajo že zdaj.

Glede na to, da se trenutno sedemdnevno povprečje giblje pri številki 1461, v bolnišnicah pa je po zadnjih podatkih 1289 bolnikov, smo še vedno v t. i. črni fazi, v kateri veljajo trenutno veljavni ukrepi. Za zadnji teden je povprečje 1461 okužb.

Povprečje okužb v zadnjem tednu: 1461

Sreda: 1772
Torek: 2429
Ponedeljek: 1293
Nedelja: 426
Sobota: 1107
Petek: 1593
Četrtek: 1611

"Veste, da okužbe spremljamo v intervalih, največkrat dajemo podatek o incidenci, o 14-dnevnem povprečju okužb na 100.000 prebivalcev. V kriterije pa smo vključili 7-dnevno povprečje. Gre za povprečje, da ne bi predolgo zadrževali določenih ukrepov. Po drugi strani pa je to še vedno tisto varno območje, da ne moremo na podlagi enega ali dveh dni že priti do sproščanja, saj številke iz dneva v dan nekoliko nihajo. Nas pa zanima nekoliko bolj konstanten trend izboljševanja vseh podatkov, da lahko do tega pride," je na novinarski konferenci glede načrta sproščanja ukrepov razložil zdravstveni minister Tomaž Gantar. Povprečja ne bodo spremljali enkrat tedensko, ampak bodo to počeli na dnevni bazi. Za začetek sproščanja posamezne faze je dovolj že en izpolnjeni pogoj: ali povprečje okuženih ali število hospitalizacij.

Priznal je, da so trenutni ukrepi, ki jih Slovenija ima, dokaj ostri, sam pa je vendarle pričakoval boljše rezultate. "A kljub vsemu smo dosegli bistveno izboljšanje – iz eksponentne rasti števila okuženih in tudi hitrega naraščanja števila zasedenih bolniških postelj zaradi bolnikov s covidom-19, nam je uspelo krivuljo zravnati," je dejal.

Vlada: vsi ukrepi še naprej veljajo
Sorodna novica Boni bodo veljali do konca leta 2021, turistični delavci opozarjajo, da boni niso dovolj

Odprtje vrtcev v oranžni fazi, odprava omejitev gibanja v nočnem času šele v rumeni fazi

Ko tedensko povprečje števila okužb in hospitaliziranih bolnikov pade pod 1000, lahko govorimo o oranžni fazi. Ta predvideva odprtje servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev, prve triade osnovnih šol, šol za učence s posebnimi potrebami. Poleg tega se lahko izvajajo športne dejavnosti na prostem, vključno s smučišči. Dovoljeno je zbiranje do deset ljudi, odpravljena bo prepoved prehajanja med občinami v vseh regijah, ki dosežejo to številčno epidemiološko stanje. "Prepričan sem, da je to oranžno fazo možno doseči v roku dveh tednov," je dejal minister Gantar.

Ko se bo povprečje okužb z novim koronavirusom gibalo pod 600, število hospitaliziranih pa bo manjše od 500, se lahko odprtja šol veselijo še vsi preostali šolarji in dijaki zadnjih letnikov srednjih šol. V tej fazi se poleg prepovedi prehajanja meja v vseh občinah odpravi tudi omejitev gibanja v nočnem času.

Zadnja faza, ki predvideva odpravo vseh omejitev, pa je t. i. zelena faza (tedensko povprečje okužb pade pod 300). V tej fazi veljajo splošni higienski ukrepi, prepovedano pa še naprej ostaja obratovanje barov in diskotek.

Glede odpiranja gostinskih lokalov bo vlada po Gantarjevih besedah počakala, da število okužb pade "krepko pod 300" dnevno v tedenskem povprečju. Šele ko se bomo približevali tej številki, bo vlada pripravila kriterije za odpiranje. "Žal je pač dejstvo, da so na podlagi izkušenj večine držav tudi gostinski lokali tisti, ki predstavljajo eno večjih groženj pri širjenju okužbe z novim koronavirusom," je dodal zdravstveni minister.

Sorodna novica V prvi fazi cepljenja bo na voljo cepiva za 50.000 prebivalcev Slovenije

Stroka opozarja na previdnost pri sproščanju

Kot smo poročali, je poleg zdravstvenega ministra Gantarja sproščanju trenutnih ukrepov za preprečitev epidemije covida-19 nenaklonjena tudi vodja svetovalne skupine pri ministrstvu Bojana Beović.

Ta je v sredo opozorila, da mora biti kakršno koli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno. "Z zdravniške strani ne moremo predlagati kakšnega večjega odpiranja. Če pa se vlada odloči za odpiranje nekaterih varnejših dejavnosti z znanim tveganjem, je to seveda mogoče narediti," je dejala v sredo in pri tem navedla trgovine, ki so glede prenosa okužbe varnejše kot gostinski lokali, če so organizirane tako, da je v njih hkrati le malo ljudi.

Ukrepi, ki jih Slovenija ima, so dokaj ostri, je na novinarski konferenci priznal zdravstveni minister Gantar, ki pa je vendarle pričakoval boljše rezultate.

Inšpektorji izrekli 38 prekrškovnih sankcij

Zdravstveni inšpektorat in inšpekcijski organi so v prejšnjem tednu opravili skupno 2183 nadzorov spoštovanja ukrepov v epidemiji covida-19. Izrekli so 38 prekrškovnih sankcij, 252 opozoril in 101 upravni ukrep.

Policija pa je od 24. do 30. novembra prejela 200 prijav o kršitvah odloka o omejitvi zbiranja in gibanja, 1575 kršitev pa je policija zaznala sama. Izrekla je 1009 opozoril ali ukazov po zakonu o nalogah in pooblastilih policije ali zakonu o nalezljivih boleznih in uvedla 763 prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih. Policija je v tem obdobju na meji izdala 1682 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. (STA)

Testiranje s hitrimi testi še pred prazniki

Začetek množičnega testiranja prebivalstva predvidoma še pred koncem leta

V Sloveniji je sicer načrtovano tudi množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki ga je že pred časom napovedal premier Janša, s katerim po Gantarjevih besedah želijo začeti še pred koncem leta.

Zato je ministrstvo objavilo javno naročilo za nakup pol milijona hitrih testov po postopku pogajanj brez predhodne najave, saj bi lahko tako prišli do prvih hitrih testov do 11. decembra.

Sicer pa je poudaril, da so po eni strani želeli dobiti stališče Evropske komisije glede smiselnosti množičnega testiranja s hitrimi testi, da jim ne bi kdo očital spornosti takšnega testiranja. Po drugi strani pa, če želijo to izvesti do konca leta, so morali del testov kupiti po postopku pogajanj brez predhodne objave. Gantar je poudaril, da vseeno gre pri tem za reševanje življenj.

Testiranje v kritični infrastrukturi se je že začelo, a le v zdravstvu in v domovih, kjer se pojavi okužba – s temi testi ugotovijo do pet odstotkov okuženih. Takšno testiranje bi lahko izvedli tudi med učitelji, v vojski, policiji, morda tudi v podjetjih.

Je pa tudi v populaciji del okuženih, ki za svojo okužbo ne ve, saj nimajo simptomov, ali pa jih še niso razvili, ter tako lahko širijo virus v okolico, saj niso v samoosamitvi. Za testiranje s hitrimi antigenskimi testi ne bi potrebovali napotitve zdravnika, ki sicer napotuje na testiranje z molekularnimi PCR-testi ob pojavu simptomov, ki kažejo na okužbo.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je bil gost tudi v nocojšnjih Odmevih, kjer je v pogovoru z voditeljico Tanjo Starič med drugim odgovarjal tudi na vprašanje, ali imajo pripravljen tudi scenarij še dodatnih zaostritev, če številke ne padejo? "Seveda obstaja možnost, predvsem na področju gospodarstva. Treba je vedeti, da je večina okuženih delovno aktivnih. Tak drastičen ukrep tudi na tem področju ima seveda težke posledice, ampak na prvem mestu je življenje in če ne bo šlo drugače, bomo morali poseči tudi po strožjem ukrepu," je dejal. Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Minister Gantar: Mnogi ukrepe le delno spoštujejo