"Vojaški poklic je vpet v jedro naše narodne samobitnosti ter zagotavljanja samostojnosti, suverenosti in varnosti ljudi," je v nagovoru med drugim dejala predsednica. Foto: Omrežje X/Nataša Pirc Musar

Zbrane je nagovorila predsednica države in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar, ki je poudarila, da prihajata vzajemno spoštovanje in lojalnost iz dejanj in ne iz čina.

"Izbrali ste poklic, ki terja veliko odrekanja, ki je raznolik, časten in plemenit. S činom pa niste prejeli le priznanja, ampak tudi veliko odgovornost," je poudarila predsednica in dodala: "Če boste pokazali, da vam je mar in da skrbite za pripadnike, bodo oni skrbeli za vas in učinkovito izvedbo zadanih nalog enot."

Kot je povedal poveljnik Šole za častnike polkovnik Robert Simonič, je 35. generacija preizkušala znanje na dvotedenski vaji v mednarodnem okolju, ko je pokazala visoko stopnjo pripravljenosti in vrednot, ki oblikujejo častnika: "Znanje naših kandidatov nam zavidajo predvsem v odločnosti, v trenutkih, ko situacija ne prinese načrtovanega, so naši odločni, prevzemajo pobude in se znajdejo v vlogah, ki jih dobijo v sklopu terenskega vzpostavljanja."

Najboljšim trem so podelili tudi plakete. Zlato je prejel Gal Likar, ki je povedal: "Vojska me je že od otroštva fascinirala. Veliko sem bral zgodovino, spoznal častniški poklic in ugotovil, da gredo tja veliki ljudje in si želim biti podoben njim. Najtežji del, hkrati tudi najlepši, so terenska vzpostavljanja. Verjamem, da brez malo trpljenja sreče ni, če ne bi bilo težko, tudi jaz ne bi bil zdaj tako nasmejan."

Šolo za častnike je doslej uspešno končalo 1028 častnikov, število zaposlitev v Slovenski vojski pa se je po spremembi zakona povečalo – do konca leta bo na novo zaposlenih več kot 300 ljudi.