Zadnji dan obiska v Bolgariji je sklenila s predavanjem in pogovorom s študenti Univerze v Plovdivu, kjer je opozorila na naraščajočo podnebno krizo.

Pirc Musar se je v mestu Plovdiv z ikebano poklonila Bezenšku, ki je bil pionir stenografije za slovanske jezike, razvil pa je tudi stenografijo za bolgarski jezik. V Plovdivu, kjer je bival do konca svojega življenja, je bil dejaven na številnih družbenih področjih in je tako povezal slovensko in bolgarsko kulturo, je sporočil urad predsednice republike.

Na predavanju in pogovoru s študenti Univerze v Plovdivu je Pirc Musar opozorila na naraščajočo podnebno krizo in nujnost skupnih prizadevanj. Poudarila je, da podnebne spremembe niso več oddaljena grožnja in se že kažejo v različnih oblikah. Tako v Sloveniji kot v Bolgariji smo jih lani doživeli kot uničujoče poplave, je spomnila.

"Ste študenti ugledne učne ustanove, kjer se poučuje kritično mišljenje. In prav kritično mišljenje je izjemno pomembno," je nagovorila mlade in poudarila pomembnost aktivnega državljanstva na lokalni in svetovni ravni. Predsednica je študente spodbudila, naj se trudijo pri uresničevanju svojih sanj in zagotavljanju skupne, varne in pravične prihodnosti.

S tem je Pirc Musar, ki je v Sofijo prispela v ponedeljek, sklenila uradni obisk v Bolgariji, na katerem se je sešla z državnim vrhom in med drugim poudarila pomen nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja med državama. Prav tako je izrazila upanje, da bo Bolgarija kmalu izpolnila merila za vstop v evrsko območje.