Foto: Vatican media
Foto: Vatican media

"Slovenija zato vselej namenja posebno pozornost pobudam in izjavam papeža Frančiška. Strinjala sva v zavzemanjih za strpen dialog in spodbujanju politik, ki povezujejo, ne delijo. Papež se zaveda pomena spoštljive javne besede in politika ima pri tem ključno vlogo," je avdienco povzela predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Kot so sporočili iz urada predsednice republike je bilo veliko pozornosti v pogovoru namenjene položaju v Ukrajini. Predsednica Nataša Pirc Musar je podprla poziv papeža Frančiška, da si Ukrajina zasluži našo pomoč, mir in življenje brez strahu, bobnenja ter opustošenja. Prav tako sta se strinjala, da mora priti do trajnega in pravičnega miru, ki bo sprejemljiv najprej za ukrajinsko stran.

"Za zdaj smo prispevali 30 milijonov evrov, v iniciativo Žito za Ukrajino pa še dodaten milijon. Za številne humanitarne programe smo povečali humanitarno pomoč, eden naših strateških partnerjev je Karitas Slovenija, s katerim izvajamo več kot 30 humanitarnih in razvojnih projektov, sodelujemo pa tudi pri podpori za omilitev revščine na Madagaskarju, kjer deluje veliki misijonar slovenskega rodu Pedro Opeka," je glede humanitarne pomoči pojasnila predsednica.

Po pogovoru je predsednica, po poročanju STA-ja, povedala, da jo je papež tudi seznanil, da si želi in hvaležno sprejema vlogo morebitnega mediatorja med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Iz njegovih besed sem razumela, da bo delal na tem in da se bo maksimalno potrudil, da bo do tega prišlo," je dejala.

Druga tema pogovora so bile podnebne spremembe. Trenutne poplave, ki so najbolj prizadele Italijo, pa tudi Slovenijo in Hrvaško, so po mnenju predsednice dokaz, da je odnos do planeta še vedno preveč mačehovski.

"Naravno okolje je človeku dano v upravljanje, ne v last. Slovenija v mednarodnih organizacijah spodbuja sodelovanje pri ohranjanju okolja, pravico do pitne vode imamo zapisano v ustavi in prizadevali smo si, da je pravica do življenja v zdravem okolju tudi prepoznana za človekovo pravico. V papežu Frančišku vidimo tesnega zaveznika pri naslavljanju teh tem," je še pojasnila Pirc Musar.

Že v nedeljo se je slovenska predsednica v Slovenskem papeškem zavodu srečala s Slovenci, živečimi v Vatikanu in s kardinalom Francem Rodetom.

Predsednica Pirc Musar obiskala papeža Frančiška

Papeško darilo slovenski predsednici

Papež je slovenski predsednici ob obisku podaril umetniško delo v bronu, ki prikazuje otroka, ki drugemu pomaga vstati, z napisom Ljubiti, pomagati. Dal ji je tudi tiskane izdaje nekaterih papeževih dokumentov, letošnjo poslanico za svetovni dan miru, dokument o Človeškem bratstvu ter knjigo Statio Orbis 27. marca 2020 vatikanske založbe LEV, poroča vatikanski spletni portal Vatican News. Predsednica Nataša Pirc Musar pa je papežu podarila umetelno skrinjo s kozarci različnih izdelkov iz medu ter maketo panja znanega slovenskega čebelarja Antona Janše.

Srečanje z državnim tajnikom Svetega sedeža

Predsednica republike se je sicer danes sešla tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom. Po poročanju Vatican Newsa sta v pogovorih, na katerih je sodeloval tudi tajnik za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami Paul Richard Gallagher, poudarila pozitivne dvostranske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter prispevek Katoliške cerkve v družbi. Govorili so tudi o vojni v Ukrajini in njenih svetovnih posledicah ter razmerah na Zahodnem Balkanu in prihodnosti te regije v procesu evropskih integracij.

Pirc Musar je dejala za medije, da je državnemu tajniku Svetega sedeža med drugim povedala, da so vrata pri njej vedno odprta, da je sprejela praktično že vse predstavnike slovenske cerkve in da se bo udeležila ekumenskega srečanja v Kopru.