Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Nekaj let v meni tli želja, da bi v slovenskem družbenem in političnem prostoru lahko kaj naredila in vloga predsednice republike je takšna, da je pisana meni na kožo," je dejala ter dodala: "Ugotovila sem, da sem v življenju storila veliko in sem trenutno na vrhuncu življenjske moči, stara sem 54 let, tako da lahko storim še kaj za Slovenijo."

"Razmišljanje, da kandidiram za predsednico republike, je šlo tudi v smer, da nikoli nisem bila članica nobene politične stranke, tudi Komunistične partije ne, zato se bom na volitve odpravila z zbiranjem podpisov podpore državljanov," je pojasnila. Za kandidaturo pa mora zbrati 5000 podpisov. Glede svojih svetovnih nazorov pa je pojasnila, da je liberalka.

Prepričana je, da mora predsednik republike znati jasno in glasno povedati svoje stališče, še posebej v časih, ki so težki. Najbolj pa bi se vlogi predsednice republike zavzemala za boj za temeljne človekove pravice in za pravno državo.

Pojasnila je še, da njeno kandidaturo podpira 14 izjemnih posameznikov, sedem žensk in sedem moških, in sicer umetnici Milena Zupančič, Nataša Barbara Gračner, glasbenica Alenka Godec, pisatelj Tadej Golob, pravnica Alenka Šelih, novinar Slavko Bobovnik, košarkar Boštjan Nachbar, zdravnica Nina Kozorog, humanitarki Anita Ogulin, Biserka Marovt Meden, pravnik Dragan Petrovec, nekdanji politik Pavel Gantar ter nekdanja predsednika Danilo Türk in Milan Kučan.

O svojih predsedniških protikandidatih se ni želela izreči, vendar je povedala: "Bila bi naivna, če ne bi malce preverila terena. Ankete, ki jih poznam, me uvrščajo na prvo mesto. Res pa je predsedniška bitka takšna, kot je bitka na parlamentarnih volitvah. To so volitve, kjer se poudarjeno voli posameznika."

Odločitve pa lahko padejo po njenih besedah v zadnjih desetih ali pa tridesetih dneh. "Čaka me vroče, dolgo poletje," je še dodala.

Foto: TV Slovenija/Gregor Drnovšek
Foto: TV Slovenija/Gregor Drnovšek
Kdo vse bo še kandidiral?

Vstop Pirčeve v predsedniško tekmo pozdravlja tudi Marta Kos, ki bo v ponedeljek postala uradna predsedniška kandidatka Gibanja Svoboda, je za TV Slovenija poročal Gregor Drnovšek. "Da, bom kandidirala, v ta volilni boj vstopam z gotovostjo, da lahko nadaljujem spremembe, ki jih je začelo Gibanje Svoboda," je povedala za TV Slovenija.

Še tretja ženska, ki bi lahko vstopila v predsedniško bitko, je evropska poslanka Ljudmila Novak. Novakova je sporočila, da kandidature sicer ni nikoli napovedala. A nadaljevala: "Drži pa, da zaradi ljudi, ki me nagovarjajo h kandidaturi, o tem še razmišljam. Odločitev bom sporočila, ko bo čas."

Prvi, ki je že pred časom napovedal svojo kandidaturo je kočevski župan Vladimir Prebilič, ki svojo prednost vidi predvsem pri vsakodnevnem stiku z ljudmi. "Mislim, da predsednik mora biti politična avtoriteta, mora biti korektivni element, da lahko demokracijo pod narekovaji tudi korigira, popravlja ali pa opozori na nekatera deviantna vedenja," je povedal za TV Slovenija.

Med možnimi kandidati je tudi nekdanji premier Miro Cerar, ki je sporočil le: "Res je, da me posamezniki iz civilne družbe nagovarjajo v kandidaturo za predsednika, vendar o tem se nisem sprejel nobene odločitve".

Slovenska politična desnica svojih kandidatov še vedno ni predstavila. V preteklosti pa sta se v javnosti omenjali morebitni predsedniški kandidaturi diplomata in pravnika Ernesta Petriča ter predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce iz vrst Povežimo Slovenijo.

Po nekaterih informacijah bi v SDS-u lahko v predsedniško bitko poslali Anžeta Logarja, o kandidaturi pa naj bi razmišljal tudi nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl.

Nataša Pirc Musar bo kandidirala za predsednico