Tanja Fajon, nekdanja dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja, je ob informacijah, da bo RTV krčil dopisniško mrežo v tujini, v pismu Andreju Grahu Whatmoughu opozorila, da brez zunanjepolitičnih dopisništev in obveščanja javnosti o dogajanju v EU-ju in svetu ni celostnega informativnega programa. Graha Whatmougha je pozvala k vnovičnemu razmisleku.

V javnost je namreč nedavno prišla novica, da namerava vodstvo RTV-ja ukiniti dopisništva v Berlinu, Rimu in Moskvi ter skrčiti dopisništvo v Bruslju, po drugi strani pa naj bi nameravali vzpostaviti dopisništvo v Bangkoku. Vodstvo RTV-ja je v odzivu pojasnilo, da pogovori še potekajo.

Kot je zapisala Tanja Fajon, je novico o domnevni ukinitvi dopisništev v Rimu, Berlinu in Moskvi ter krčenju dopisništva v Bruslju sprejela z zaskrbljenostjo. "Razvejana mreža dopisništev pomembno dopolnjuje naša zunanjepolitična prizadevanja, predvsem pa povečuje osveščenost naših državljanov o dogajanju v svetu in umeščenosti Slovenije v mednarodnem kontekstu," je navedla. Omenila je tudi pomen dobrih stikov in mrež, ki da zagotavljajo ažurno in celovito obveščanje slovenske javnosti o dogajanju v EU-ju.

Tanja Fajon. Foto: MMC RTV SLO
Tanja Fajon. Foto: MMC RTV SLO

SDS meni, da je to "jasen politični pritisk"

V SDS-u ob tem, da zunanja ministrica in podpredsednica vlade v javnem pismu "sebe naslavlja kot nekdanjo dopisnico RTV Slovenija" in da je "po skoraj 14 letih, odkar ni več novinarka RTV Slovenija, seznanjena s tem, kaj pomeni imeti dobre stike in mrežo", svojo skrb vidijo še "toliko bolj upravičeno", njen "jasen politični pritisk" pa kot nedopusten in obsojanja vreden, je razvidno iz odziva na spletni strani SDS-a.

V donedavni največji vladni, zdaj pa največji opozicijski stranki ob navedbah ministrice, da Bruselj ni le zunanja politika, temveč kroji tudi slovensko notranjepolitično dogajanje, pravijo, da je bilo to "izrazito opazno v preteklih dveh letih, ko je tedanja opozicija, ki ji je pripadala tudi zdajšnja zunanja ministrica in podpredsednica vlade, prek 'dobrih stikov in mreže' v Bruslju za 'notranjepolitično dogajanje' blatila našo državo in njenega tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo".

V SDS-u dodajajo, da mora RTV "nedvomno postati profesionalen in nepristranski medij". Pismo Tanje Fajon pa vidijo kot "demonstracijo tega, česa si politični funkcionar na tako visokem položaju nikakor ne bi smel privoščiti".