Aleksandra Pivec se ne strinja, da bi jo svet stranke lahko razrešil. Potencialni odhod ponuja na naslednjem kongresu, če je ta ne bo še enkrat podprl. Foto: BoBo
Aleksandra Pivec se ne strinja, da bi jo svet stranke lahko razrešil. Potencialni odhod ponuja na naslednjem kongresu, če je ta ne bo še enkrat podprl. Foto: BoBo
Sorodna novica Statutarna komisija DeSUS-a meni, da svet stranke lahko razreši predsednico

Kot je predsednica stranke Aleksandra Pivec navedla v sporočilu medijem, ki so ga posredovali iz DeSUS-a, je odločitev o nadaljnjih korakih zdaj odvisna od predsednika sveta DeSUS-a Tomažu Gantarju.

Gantar, ki je zaradi razhajanj o pristojnostih sveta v torek prekinil sejo o usodi predsednice, verjame, da bo mnenje statutarne komisije v pomoč predvsem članom sveta pri odločanju. Komisija namreč meni, da svet lahko razreši predsednico. DeSUS-ovi poslanci pa bi po besedah Franca Jurše podprli tudi njeno interpelacijo.

Pivčeva: Svet stranke nima te pristojnosti

Pivčeva je prepričana, da jo lahko razreši le kongres, ki jo je tudi izvolil, pri tem vztraja tudi po sprejetem stališču statutarne komisije. "Zavestno delovanje v nasprotju s statutom stranke DeSUS, kar je potrdilo tudi neodvisno mnenje strokovne institucije Inštituta za ustavno pravo, ter jasno izraženo voljo najvišjega organa stranke – kongresa DeSUS-a, je v nasprotju z osnovnimi elementi demokracije in demokratično urejeno stranko," je zapisala Pivčeva.

Po njenem mnenju bi odločitev razrešitve s svetom stranke DeSUS pomenila, da v DeSUS-u ni potreben najvišji organ stranke, to je kongres. "V tem primeru bi ob morebitni izvolitvi novega predsednika stranke lahko svet stranke ponovno izglasoval razrešnico predsedniku. S tem korakom se odvzame pravica članom za izražanje lastnih stališč preko kongresa, saj odločitve pripadajo zgolj funkcionarjem sveta stranke DeSUS," je še zapisala.

Minister za zdravje Tomaž Gantar in predsednik sveta stranke DeSUS. Kako se bodo odločili na svetu? Foto: DZ/Matija Sušnik
Minister za zdravje Tomaž Gantar in predsednik sveta stranke DeSUS. Kako se bodo odločili na svetu? Foto: DZ/Matija Sušnik

Gantar: Mnenje statutarne komisije bo v pomoč

Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe stranke DeSUS je namreč v ponedeljek sprejela stališče, da ima svet stranke po določbah statuta v obdobju med kongresoma tudi pristojnost razrešiti predsednika stranke. Kot je Gantar dejal v izjavi za medije, je takšna odločitev pričakovana. Sam je namreč že od začetka trdil, da svet ima to pristojnost, saj da mora tudi med kongresoma obstajati način za razreševanje takšnih situacij, je pojasnil. Verjame, da bo to v pomoč predvsem članom sveta pri odločanju, da pri glasovanju o razrešitvi ni nobenega dvoma.

Svet je namreč na seji prejšnji teden predsednici stranke s 33 glasovi za in 19 proti na tajnem glasovanju izglasoval le nezaupnico, pred glasovanjem o predlogu za njeno razrešitev, ki so ga na seji uvrstili na dnevni red, pa je Gantar sejo prekinil, da bi razčistili dilemo glede pristojnosti. V primeru spora glede razlage o nejasnostih po statutu odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna. Tako se bo svet na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden, opredelil do tega vprašanja, pri tem pa ni nujno, da upošteva stališče statutarne komisije.

Pivčeva odhod "ponuja" na kongresu

Po torkovi prekinitvi seje je Pivčeva sicer dejala, da je sprejela glasovanje o nezaupnici, da pa odhod ponuja s kongresom. Obenem je napovedala, da bo – če bo pristojna komisija odločila, da je glasovanje o razrešitvi predsednika stranke legitimno – to odločitev sprejela. "Vsi si želimo, da nimamo pravnih dilem," je dejala.

Tudi Gantar je na vprašanje, ali na podlagi te izjave razume, da bo Pivčeva mnenje komisije spoštovala in v primeru razrešitve to sprejela, odgovoril, da se je dalo tako razumeti. Ne more pa, kot je dodal, napovedati, kaj bo Pivčeva v resnici naredila. Tudi to, da bi se Pivčeva po razrešitvi obrnila na sodišče, je po njegovem mnenju še vedno možno. Upa pa, da to tega ne bo prišlo.

Franc Jurša svetu stranke predlaga, naj gre
Franc Jurša svetu stranke predlaga, naj gre "do konca" in razreši Pivčevo. Foto: BoBo

Jurša: Svet naj gre "do konca"

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je ob tem izrazil pričakovanje, da bo svet na nadaljevanju seje vendarle "šel do konca" in predsednico razrešil. Glede njene ministrske funkcije pa je dejal, da je to odvisno od predsednika vlade Janeza Janše, za katerega ne ve, kaj se bo odločil. Ena možnost je tudi menjava resorjev, je pojasnil.

Na vprašanje, kako bi poslanci glasovali v primeru predloga interpelacije Pivčeve zaradi prepletanja službenega in zasebnega pri gostovanjih po državi, je Jurša odgovoril, da gre sicer za ugibanje, ali interpelacija bo ali ne, ampak da oni "nimajo druge izbire", kot da takšno interpelacijo podprejo.

Jurša: Takšno oklepanje položaja unikum v Evropi

Jurša tudi ne vidi več možnosti, da bi se Pivčeva umaknila in ostala ministrica. "Če bi se predsednica za to odločila takrat, ko smo ji mi predlagali, bi ta možnost obstajala, zdaj pa je dejansko vse to že mimo," je pojasnil. Potrdil je, da so razmišljali o tem, da bi se v primeru njenega odstopa dogovorili za začasno kolektivno vodenje stranke, a ker ni odstopila, do tega ni prišlo. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se Pivčeva tudi zdaj še ne bo umaknila in bo vztrajala pri kongresu, pa je Jurša odgovoril, da bo to "unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa svojega položaja".

Jurša je zatrdil še, da nihče v poslanski skupini ne razmišlja o odhodu in da je poslanska skupina trdna. Na vprašanje, ali bodo ostali v koaliciji, pa je odgovoril, da za nekaj časa v vsakem primeru še ostanejo, da realizirajo program iz koalicijske pogodbe, nato pa naredijo analizo. Če bodo zadovoljni z rezultati, lahko sodelovanje nadaljujejo, v nasprotnem primeru pa v koaliciji nimajo kaj iskati, je pojasnil.

Potrdil je tudi, da so se v poslanski skupini pogovarjali tudi o začetku delovanja urada za demografijo, da se na to intenzivno pripravljajo in da bo poslanska skupina imela kandidata za ministra. Želijo pa, da postopek izbire kandidata steče po seji sveta stranke, ki bo prihodnji teden v sredo.

Aleksandra Pivec, Franc Jurša in Tomaž Gantar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Aleksandra Pivec, Franc Jurša in Tomaž Gantar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V DeSUS-u še vedno vre