Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Žal mi je, da je naša stranka, kljub strokovnemu delu in uspešnemu uresničevanju programa stranke v okviru koalicijskih zavez, v zadnjem obdobju podvržena razburkanim tokovom. Zato si v teh trenutkih še posebej želim, da bi se vsak posamezno in vsi skupaj po najboljših močeh še naprej trudili, da bomo skupaj pluli po poti uspešnega doseganja zastavljenih ciljev in obstoja naše stranke," je med drugim zapisala Pivčeva in člane svoje stranke opomnila, da pri tem ne smejo izgubiti razsodnosti, da so vsa dejanja "predvsem zakonita in skladna s statutom stranke in usmerjena v nadaljnje uspešno uresničevanje zastavljenih ciljev."

"Noben posameznik in noben organ stranke ne sme početi nezakonitih ravnanj. Tako lahko Svet stranke izrazi svoje stališče, ne more pa s hitenjem in nezakonitimi dejanji kongresu prevzeti pristojnosti za imenovanje in razreševanje vodstva stranke, niti za imenovanje začasnega vodstva. To bi bilo nezakonito. Kot predsednica stranke (na to mesto sem bila demokratično izvoljena z veliko podporo na kongresu) sem dolžna vse člane Sveta, ki so odgovorni in mnogi izmed njih, tudi javne osebnosti, na morebitna nezakonita ravnanja tudi opozoriti," je navedla predsednica DeSUS-a.

V nadaljevanju se je zahvalila članstvu za minulo delo in predstavila dosežke stranke v obdobju epidemije, ko jim je po njenih besedah uspelo "zagotoviti prejem solidarnostnega dodatka za socialno najbolj ogroženo skupno upokojencev, ter drugih ranljivih skupin, zagotoviti prejem turističnih bonov tudi upokojencem in dodatek kmečkim upokojencem."

"Uspelo nam je uresničitvi več kot 10-letna prizadevanja stranke DeSUS po ustanovitvi urada za starejše, ki smo ga nadgradili z ustanovitvijo novega ministrstva (Urada za demografijo) s sedežem v Mariboru, in tako za stranki DeSUS pridobiti še tretje ministrsko mesto znotraj vlade RS. Začeli smo intenzivno usklajevanje zakona o Demografskem skladu, ki bo postavil temelj za ureditev stabilnosti in virov pokojninske blagajne," je še članstvu pojasnila Pivčeva.

Pivčeva pisala članom stranke DeSUS

Ali lahko svet stranke razreši Pivčevo?

Svet DeSUS-a bo v torek na zahtevo poslanske skupine stranke razpravljal o predlogu nezaupnice predsednici stranke Aleksandri Pivec. Na dnevnem redu seje sveta, ki bo predvidoma v torek ob 16.00, bosta politična odgovornost predsednice stranke in vprašanje zaupnice za nadaljnje vodenje.

Člani sveta bodo morali na začetku seje najprej razčistiti, ali ima svet sploh pristojnost s funkcije razrešiti predsednico. Pivčeva na podlagi pravnega mnenja Inštituta za ustavno pravo pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni funkciji, in ne svet stranke, saj jo je kongres tudi izvolil za predsednico. Po njenem prepričanju bi tako tudi v primeru izglasovane nezaupnice na svetu stranke ostala predsednica stranke.

Predsednik sveta DeSUS-a Tomaž Gantar je, kot je poročal STA, ob tem opozoril, da je po statutu v obdobju med kongresoma svet stranke tisti, ki "na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij".

"Če bo obstajal dvom, da bi bilo odločanje o zaupnici na seji sveta nezakonito, ni moj namen vztrajati z glasovanjem o razrešitvi. Odvisno je od razlag pravnih strokovnjakov," je poudaril Gantar, ki je pripravljen začasno prevzeti vodenje DeSUS-a do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša pa je po poročanju STA-ja povedal, da meni, da bi lahko vsak pravnik o tem podal drugačno mnenje, toda na seji sveta bodo sprejeli politični akt o nezaupnici.

"Če nekomu ne zaupaš, to pomeni, da ta ne more več voditi stranke. Izpelje se kongres, formalno-pravno se razreši stara predsednica in izvoli nov predsednik. Temu se ne bomo mogli izogniti," je prepričan. Jurša pričakuje, da bo svet stranke v torek določil tudi datum izrednega kongresa.

"Če ne uspemo z nezaupnico, potem je na naši strani prav, da se umaknemo, to pa pomeni, da gremo po svoje. To pomeni, da bomo imeli svojo poslansko skupino, gotovo pa ne v okviru DeSUS-a," je za TV Slovenija dejal poslanec DeSUS-a Jurij Lep.

Po nekaterih informacijah bi bil lahko kongres konec oktobra ali v začetku novembra.

"Članice in člani stranke DeSUS, pred nami so težki izzivi. Trdno sem prepričana, da bomo s svojim predanim delom, izkušnjami, znanjem in potenciali, ki jih naša stranka premore, ponovno skupaj ustvarili pogoje, ki bodo vsem nam v veselje in ponos. Pri tem vas prosim, da vsak izmed vas prispeva svoj del v mozaik uspešne prihodnosti. Sama si bom do izrednega kongresa prizadevala, da bodo vsi vaši doprinosi združeni v ugledno stranko, ki bo v ponos Sloveniji, članom stranke, upokojencem in vsem, ki so na rednem kongresu izbrali drugačno prihodnost stranke DeSUS."
Aleksandra Pivec v pismu članstvu DeSUS-a.