Predsednik sveta DeSUS-a Tomaž Gantar (desno) in vodja poslanske skupine Franc Jurša (v sredini) nista naklonjena temu, da bi Aleksandra Pivec ostala na položaju predsednice stranke. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik sveta DeSUS-a Tomaž Gantar (desno) in vodja poslanske skupine Franc Jurša (v sredini) nista naklonjena temu, da bi Aleksandra Pivec ostala na položaju predsednice stranke. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik sveta stranke DeSUS Tomaž Gantar je v Odmevih dejal, da s predsednico stranke nista ravno na okopih. "Nekajkrat je ravnala napačno, prihajalo je do laži, neetičnega ravnanja, tudi do zavajanj. Prišlo je do upada javnomnenjske podpore tako stranke kot tudi naše predsednice. /.../ Preprosto mislim, da ni druge rešitve. Tu ne gre za mojo osebno zamero, še manj za ambicijo, gre za stališče članov. Jaz kot predsednik sveta stranke bom skušal zadevo zakonito peljati, odločitev je pa na članih stranke," je poudaril.

Gantar je dopoldne pojasnil, da je v četrtek popoldne sklicana seja vlade, zato so določili nov termin. 25. avgusta se v skladu z zahtevo poslanske skupine DeSUS-a tudi izteče rok za sklic seje sveta. Poslanci DeSUS-a so po številnih očitkih glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo pozvali k odstopu z mesta predsednice DeSUS-a, v nasprotnem primeru pa predlagali svetu stranke, da ji izreče nezaupnico.

Zapleti glede glasovanja o zaupnici

Pred sejo sveta DeSUS-a se zapleta tudi zato, ker je izvršni odbor stranke v petek po nekajurni razpravi sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo Pivčeva ponudila glasovanje o zaupnici. Do kongresa pa bo za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblaščen eden izmed podpredsednikov stranke. Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve na torkovem svetu stranke.

Pogovor z ministrom za zdravje in predsednikom sveta DeSUS-a v Odmevih

Vsebine pravnega mnenja niso razkrili. Pivčeva pa je dejala, da pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet, saj je kongres tudi tisti, ki jo je izvolil za predsednico.
Gantar je sicer v petek poudaril, da kongres stranke ni namenjen odločanju o zaupnici predsednici, saj ima to pristojnost svet stranke. Ta namreč po statutu "v obdobju med kongresoma na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij".

Gantar je v ponedeljkovi izjavi medijem ponovil, da želi, da to rešijo zakonito. Glede na to, da so mnenja o tem različna, bo pravno mnenje pridobil tudi sam. "Če bo obstajal dvom, da bi bilo odločanje o zaupnici na seji sveta nezakonito, ni moj namen vztrajati z glasovanjem o razrešitvi. Odvisno je od razlag pravnih strokovnjakov," je poudaril.

"Težava je, da je s svojim ravnanjem od sebe odvrnila tudi poslansko skupino"

V Odmevih pa je dodal, da si ne želi, "da postane svet stranke prizorišče boja pravnikov." "Povsod so mogoče različne interpretacije in ne želim, da bi obstajal kakršen koli dvom o odločitvi našega sveta," je še pojasnil, zakaj bo še sam pridobil pravno mnenje. Ponovil je, da ne gre za odnos med njima. "Bistveno bolj ključen se mi zdi odnos med predsednico in poslanci. Težava je, da je s svojim ravnanjem od sebe odvrnila tudi poslansko skupino, in v tem vidim bistvo težave." Dodal je, da "v tem obdobju prav veliko komunikacije nista imela", tudi v vladi sta zgolj vodila vsak svoje področje.

Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Aleksandra Pivec. Foto: BoBo

Gantar: "Za težave je kriva Pivčeva sama"

Kot poroča časopis Delo, Aleksandra Pivec napoveduje, da se bo borila do konca. Gantarja obtožuje, da ji skupaj še z nekaterimi hoče ukrasti mandat, njegovo samoponujanje za vodenje stranke pa naj bi bilo po njenem mnenju nezakonito in zavestno kršenje statuta. Gantar je namreč povedal, da je pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili. Na vprašanje, ali utegne kandidirati za predsednika na kongresu, pa je odgovoril, da zelo verjetno ne. Do zdaj se o tem niso pogovarjali. Spomnil pa je, da so o njegovi kandidaturi govorili že pred več kongresi, a se za to ni nikoli odločil, saj to ni bilo mesto, ki bi ga zanimalo. "Sem pa pripravljen stranki pomagati, če vidijo, da lahko pomagam," je dodal Gantar.

V odgovoru na obtožbe Pivčeve je še poudaril, da si ne "afere SRIPT ne nelegalnega plačevanja bivanja" ni izmislil nihče od njih, ampak je to težava, za katero je kriva Pivčeva sama. Tudi nizka javnomnenjska priljubljenost DeSUS-a ga po zadnjih razpravah o stranki v javnosti ne preseneča. Zato je treba po Gantarjevem prepričanju to čim prej prekiniti.

Vse večja nesoglasja v DeSUS-u

O položaju ministrov odloča premier

Pivčeva je bila sicer v Delu kritična tudi do vodje poslanske skupine Franca Jurše, ki ji je očital, da ne razume politike. "Ob Patrii, zabojnikih za smeti, arbitražni aferi in vseh drugih aferah je stal ob strani Karlu Erjavcu, zdaj pa mene, ki nisem storila nič nezakonitega in nobenega Slovenca oškodovala niti za evro, poziva k odstopu," je navedla.

Na to se je Gantar danes odzval z oceno, da so eno napake ministrov, "ko pa začnemo govoriti o laži, koruptivnosti, izkoriščanju javnih sredstev, je vprašanje drugačno". "Kar mene zadeva, je popolnoma jasno," je dejal. Poudaril je, da o položaju ministrov odloča predsednik vlade. Ob tem je Gantar priznal, da s Pivčevo tudi do zdaj v vladi nista veliko sodelovala, in če ostane ministrica, posebne spremembe ne vidi. Bi bile pa po njegovih besedah okoliščine gotovo "čudne".

Brez resnih razprav o izstopu iz koalicije

S čim ga je Pivčeva najbolj razočarala, Gantar ni želel komentirati. "Iskreno sem se trudil in prispeval, da je postala predsednica. Tako kot sem danes iskreno prepričan, da se bo zgodba z DeSUS-om slabo končala, če bo ona vodila stranko naprej. A to ne pomeni, da pa jo moram voditi jaz," je dodal Gantar.

Obenem je še poudaril, da razprave o vodstvu v DeSUS-u ne pomenijo ničesar v povezavi s položajem stranke v vladi. Po njegovem prepričanju se večina članov DeSUS-a strinja z delom v vladi, koalicijska pogodba je dobra. Kot je zatrdil, kljub nekaj pripombam do zdaj ni bilo nobene resne razprave o tem, da bi odšli iz koalicije.

Dogajanje na seji sveta stranke je zato težko napovedati. Pričakovati je veliko razprave o tem, ali bo morebitna nezaupnica Pivčevi, če jo bodo člani sveta izglasovali, veljavna. A če bo Pivčeva ostala še do kongresa na položaju, bo to po pričakovanjih dodatno zapletlo razmere v stranki in morda povzročilo razkol.