Ministrica Aleksandra Pivec je zapisala, da je medijsko prikazovanje navideznega razkola znotraj DeSUS-a poskus destabilizacije stranke in poskus padca celotne vlade. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica Aleksandra Pivec je zapisala, da je medijsko prikazovanje navideznega razkola znotraj DeSUS-a poskus destabilizacije stranke in poskus padca celotne vlade. Foto: MMC RTV SLO

V stranki DeSUS so ponovili, da so razhajanja v stranki nekaj, kar se je pričakovalo ob vstopu v Janševo vlado. Pred četrtkovim svetom stranke zato vnovično sporočilo predsednice Aleksandre Pivec, da so različna stališča v stranki vedno bila in bodo. "Še vedno v stranki ni takšnih nemirov, ki bi bili nevarni za nestabilnost," je dejala predsednica stranke Aleksandra Pivec. Kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec, v stranki zavračajo tudi izjave nekdanjega premierja Marjana Šarca, da se je DeSUS prodal za položaje. "Gospod Šarec je bil zaradi lastne politične kalkulacije s predčasnimi volitvami pripravljen državo pustiti na cedilu v zelo občutljivem obdobju," je Šarcu žogico vrnila Pivčeva.

V DeSUS-u so jasni tudi glede sodelovanja vladi Janeza Janše. Da jih motijo ideološke teme, so že večkrat ponovili. Pivčeva je ob včerajšnjem Janševem zapisu o medijih znova poudarila, da je izjemno moteče, da vsebinsko delo motijo osebni ideološki pogledi, ki se v medijih predstavljajo kot stališča vlade. Če bodo ti prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe, bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju, je dejala. "Mi se od tega distanciramo in še enkrat ponavljam – znotraj te koalicije nas zanima zgolj izpolnjevanje tistih vsebin, ki smo se jim zavezali," je povedala Pivčeva in dodala, da bo DeSUS lahko stabilen člen koalicije, dokler bo lahko izvajal svoje vsebinske zaveze iz koalicijske pogodbe.

Odpiranje ideoloških tem moti tudi ministra Gantarja

Po poročanju časopisa Dnevnik minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da mora DeSUS določiti meje, do kod še lahko sodeluje v koaliciji, ali pa se odločiti za odhod. Gantar se je včeraj sešel s predsedniki pokrajinskih odborov DeSUS-a in za četrtek že sklical izredno sejo sveta stranke, ki jo je sedem (od desetih) predsednikov pokrajinskih odborov zahtevalo konec aprila. "Nagibam se k odhodu, če zadeve v koaliciji ne bodo potekale na drugačen način in če ne bomo mogli že v kratkem izpeljati določenih stvari, za katere se zavzema naša stranka," je za Dnevnik potrdil Gantar, ki je kot "izjemno motečo" označil predvsem odpiranje ideoloških tem, k čemur se vedno znova zateka največja vladna stranka SDS.

Zaostreni retoriki o odhodu je sicer sledila trditev, da je DeSUS v tem trenutku partner v koaliciji in da vlada dela dobro. "Če so odprta vprašanja, jih moramo razčistiti, dejstvo pa je, da v nekaterih točkah tudi naši člani niso zadovoljni z dogajanjem," je dejal Gantar.

Kot je poročal novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek, bodo v DeSUS-u zdaj zahtevali, da se začnejo izvajati zaveze iz koalicijske pogodbe – predvsem ustanovitev urada za demografska vprašanja –, in to z natančnim terminskim načrtom. Neuradno je tudi slišati, da bodo člani DeSUS-a na izredni seji sveta stranke od vodstva zahtevali, da zahteva sklic izrednega koalicijskega vrha, na katerem bi razpravljali o zadnjih solističnih akcijah največje koalicijske stranke.

Aleksandra Pivec o dogajanju v koalicij

Pivčeva je bila zvečer gostja oddaje Odmevi, v kateri je na vprašanje, kaj se dogaja v stranki, da sedem od desetih odborov zahteva izredno sejo sveta stranke, odgovorila: "Mislim, da zahteva po sklicu sveta stranke kaže na to, da želijo pokrajinski odbori dati vodstvu stranke, ki je pri tem enotno, legitimnost. Svet stranke je najvišji organ, in če se nekatere odločitve sprejmejo na svetu stranke, imajo večjo legitimnost oziroma verodostojnost. Z njimi je treba resno soočiti koalicijske partnerje, jim povedati, kakšne so naše zahteve, in pokazati, kje so še naše meje sprejemljivega. Ne želimo, da ideološke vsebine motijo vsebinski kontekst, zaradi katerega smo v koalicijo vstopili in v njej želimo tudi ostati.