Po Karlu Erjavcu je iz stranke DeSUS zdaj izstopil tudi Tomaž Gantar. Foto: BoBo
Po Karlu Erjavcu je iz stranke DeSUS zdaj izstopil tudi Tomaž Gantar. Foto: BoBo

Odločitev je Gantar sporočil na izvršnem odboru stranke, saj je želel počakati na predlog, kako naj bi konsolidacija stranke potekala. Glede na slišano pa se je odločil, da je enostavno dovolj.

Sorodna novica Po Erjavcu stranko DeSUS zapušča tudi Uroš Prikl

Gantar je pojasnil, da odločitev po desetih letih v DeSUS-u ni bila lahka in v nobenem primeru ne bi želel škodovati stranki. A je po dogajanju v zadnjem času kljub vsemu pričakoval kakšne odločne poteze, da bi se zadeve postavile na mesto. Dogajanje v zadnjem času ga je preveč zaposlovalo in nima več prave volje ali pa energije, da bi deloval na podoben način kot do zdaj. Zato se je odločil, da gre, je še povedal Gantar.

Podgoršek ostaja minister

Izvršni odbor DeSUS-a pa se je seznanil, da je ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku v skladu s statutom stranke prenehalo članstvo v stranki, so potrdili v tej stranki. Podgoršek je namreč tudi po izstopu stranke iz koalicije Janeza Janše decembra lani ostal na položaju ministra, a statut stranke določa, da mora v primeru izstopa DeSUS-a iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Podgoršek je sicer večkrat do zdaj navedel, da je v prvi vrsti strokovnjak in ne politik, ter bo tako deloval tudi v prihodnje, če mu bo dana možnost. Konec februarja je v izjavi spomnil, da ga je za to funkcijo nagovorila poslanska skupina. Janša pa je 12. marca dejal, da dokler uživa podporo poslanske skupine DeSUS-a, lahko dela naprej v vladi, saj je tudi vez s poslanci.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je dejal, da v vladi dela naprej zaradi državotvorne drže. Posledično mu je prenehalo članstvo v DeSUS-u. Foto: BoBo/Borut Živulović
Kmetijski minister Jože Podgoršek je dejal, da v vladi dela naprej zaradi državotvorne drže. Posledično mu je prenehalo članstvo v DeSUS-u. Foto: BoBo/Borut Živulović

Podgoršek: Zaradi državotvornosti delam naprej

Minister Podgoršek je v izjavi za STA pojasnil, da zaradi državotvornosti in spoštovanja do deležnikov nadaljuje delo v Janševi vladi. "Bom pa po svojih močeh v vladi poskušal skrbeti tudi za uresničevanje programa DeSUS-a, saj še vedno verjamem v njeno konsolidacijo," je napovedal. Podgoršek je znova poudaril, da želi kot minister predvsem pomagati sektorju, za katerega je zadolžen.

Konsolidacija stranke

Izvršni odbor DeSUS-a je razpravljal tudi o dejavnostih in kratkoročnih ukrepih za konsolidacijo stranke. Med drugim tudi o volilnem kongresu, saj je Karl Erjavec 10. marca odstopil z mesta predsednika stranke. Novo vodstvo stranke bodo izbirali na kongresu 19. junija, dokončno pa bo datum potrdil svet stranke prihodnji četrtek.

V okviru priprav na kongres se bodo okrepili stiki s članstvom in organizacijami v posameznih regijah. Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe bo v tem času pripravila tudi predloge morebitnih sprememb in dopolnitev statuta stranke DeSUS. Izvršni odbor je sprejel sklepe, ki so potrebni za izvedbo kongresa in jih bo prihodnji teden obravnaval ter potrdil še svet stranke.