Obtožbe zoper patra Marka Ivana Rupnika so bile vložene leta 2021, vendar so očitana kazniva dejanja zastarala, so sporočili iz dikasterija za nauk vere v Vatikanu. V povezavi z obtožbami je bila sicer uvedena
Obtožbe zoper patra Marka Ivana Rupnika so bile vložene leta 2021, vendar so očitana kazniva dejanja zastarala, so sporočili iz dikasterija za nauk vere v Vatikanu. V povezavi z obtožbami je bila sicer uvedena "preliminarna preiskava", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se pri tem sklicuje na sporočilo za javnost Družbe Jezusove. Foto: BoBo

Dokument je za TV Slovenija pridobil tudi dopisnik iz Rima Janko Petrovec. Dokument "vsaj posredno" potrjuje vihar obtožb na račun patra Marka Rupnika, je poročal. V dokumentu vrh Družbe Jezusove – oziroma red jezuitov – potrjuje, da je red Rupniku prepovedal opravljati zakrament spovedi, duhovno vodenje in spremstvo ob duhovnih vajah ter vse javne dejavnosti, za katere nima izrecnega dovoljenja svojega lokalnega nadrejenega. Vrh jezuitov tudi potrjuje, da je vatikansko ministrstvo oziroma dikasterij za nauk vere, ki ga vodi jezuit kardinal Luis Ladaria, lani prejel prijavo proti Rupniku in vrh jezuitskega reda pooblastil, da primer razišče. Vrh je poslušal pričevanja različnih domnevnih žrtev in izdelal poročilo.

Toda na dikasteriju so oktobra letos odločili, da je primer zastaral. Jezuiti so sankcije proti Rupniku kljub temu ohranili. Pričujoči dokument pa daje precejšnjo verjetnost anonimnim pričevanjem najmanj treh nekdanjih redovnic ljubljanske Skupnosti Loyola, ta so se zdaj pojavila v italijanskojezičnih medijih. V njih Rupnika obtožujejo psihične, duhovne in spolne zlorabe pred skoraj tremi desetletji, ko je še deloval v Ljubljani. Šlo naj bi za enega glavnih razlogov za številne izstope iz teh skupnosti tudi v poznejših letih. Skupnost Loyola je zdaj pod komisarsko upravo. Njen komisar je trenutni rimski pomožni škof, jezuit Daniele Libanori. Njegove ugotovitve niso poznane.

Anonimne pričevalke navajajo, da jim ne gre za maščevanje, rade pa bi vsaj ustavile javne nastope Rupnika, zlasti tiste, ki zadevajo versko moralo, ki se kljub prepovedi očitno nadaljujejo. Na YouTubu je, recimo, mogoče najti njegovo pridigo z začetka prejšnjega meseca, na spletni strani znanega italijanskega romarskega središča v Loretu pa še naprej vabijo k prijavam na duhovne vaje s patrom Rupnikom sredi februarja prihodnje leto. TV Slovenija je ta popoldan poskušala dobiti odziv Rupnika, a brez uspeha. Tudi v Centru Aletti, kjer biva, se nihče ni odzval na klic TV Slovenija.

Zgodba s tem ni končana in odpira vrsto vprašanj. Najprej: ali bodo domnevne Rupnikove žrtve v Sloveniji spregovorile tudi za slovenske medije, pa čeprav anonimno? Drugič: so bili vatikanski postopki ustrezni in zakaj toliko skrivnosti, ko pa se je papež Frančišek sam že tolikokrat zavezal k preganjanju spolnih zlorab in zlorabe moči v Cerkvi? Navsezadnje: ali hude obtožbe na Rupnikov račun morda ne ogrožajo celo papeža samega, saj so ga številni imeli za Frančiškovega zaupnika?

Umetnik, ki je ustvarjal tudi v Vatikanu

Pater Rupnik je znan sakralni umetnik. Leta 2000 je prejel Prešernovo nagrado za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu. Ob jubileju usmiljenja, ki ga je leta 2016 razglasil papež Frančišek, pa je ustvaril znak oz. logotip, ki prikazuje Jezusa oziroma Boga, ki nosi izgubljenega človeka, Adama na svojih ramenih.

Nova afera v Vatikanu