Avstrija je odprla meje z vsemi sosednjimi državami, razen z Italijo. Foto: EPA
Avstrija je odprla meje z vsemi sosednjimi državami, razen z Italijo. Foto: EPA

Meje v Evropi so se začele postopoma odpirati. "Včeraj je mejo odprla Republika Italija, od jutri naprej pa lahko slovenski državljani neovirano potujejo tudi v Avstrijo," je na novinarski konferenci povedal vladni govornik Jelko Kacin. Kot je pojasnil, se je vlada za uvrstitev Avstrije na seznam držav, iz katerih prehajanje državne meje poteka brez omejitev, odločila na podlagi ocene epidemiološkega stanja NIJZ-ja in na podlagi dogovora med slovenskim in avstrijskim zunanjim ministrstvom.

Sorodna novica Sreda brez novih okužb in smrti, v Mariboru brez sprememb

Na seznamu bodo od jutri tri države: Madžarska, Avstrija in Hrvaška. "Za državljane vseh drugih držav se pogoji za vstop v Slovenijo še ne spreminjajo," je povedal Kacin in dodal, da bo vlada o morebitnem uvrščanju Italije na seznam odločala na podlagi epidemioloških podatkov. "Ti so v nekaterih predelih države že zelo spodbudni, to še posebej velja za deželi Furlanijo - Julijsko krajino in Veneto (Benečija)," je dejal vladni govorec. Napovedal je, da bo javnost z odločitvijo vlade seznanjena ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija di Maia, ki ga bo slovenski zunanji minister Anže Logar gostil v soboto.

Vlada ob tem na podlagi epidemioloških podatkov proučuje možnosti, da bi na seznam vključila tudi države iz bližnje soseščine, iz jugovzhodne Evrope, pa tudi nekatere druge države. "Vključitev je odvisna od priporočil in ocene NIJZ-ja," je pojasnil Kacin. Epidemiologi slovenskega in italijanskega inštituta za javno zdravje so v torek poudarili, da glede odprtja meje nimajo večjih zadržkov, saj je epidemiološka slika v obeh državah dobra.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, se proces sproščanja ukrepov in prehajanja meje za slovenske državljane tudi v druge države Evropske unije nadaljuje. S 15. junijem bodo lahko slovenski državljani vstopili med drugim tudi v Grčijo, Belgijo, Češko in Nizozemsko.

Odpiranje avstrijske meje, promet malo bolj živahen

Avstrija je odprla meje z vsemi sosednjimi državami, razen z Italijo. Državljani Slovenije ob vstopu v Avstrijo tako ne potrebujejo več potrdila o neokuženosti s koronavirusom, tudi obvezne karantene ni več. Kot poudarjajo na avstrijskem zunanjem ministrstvu, bodo razmere v Italiji ponovno ocenili prihodnji teden.

Z mejnega prehoda Gederovci, ki je bil ena od odprtih mejnih točk s sosedo, se je za TV Slovenija javil novinar Boštjan Rous. Kot je povedal, naj bi bilo od danes na meji z Avstrijo tako, kot je bilo pred izbruhom novega koronavirusa – nič več merjenja temperature, potrdil o neokuženosti ali karantene.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije danes, v četrtek, na mejnih prehodih z Avstrijo še ni bistveno povečanega prometa. Ta je sicer nekoliko živahnejši, predvsem v jutranjih urah so ponekod nastali celo zastoji.

Bistveno povečanega prometa ni na mejnih prehodih Karavanke, Ljubelj, Holmec, Vič in Radlje. Korensko sedlo in Jezersko se bosta odprla opolnoči s petka na soboto. Povečanje pa so zaznali na nekdanjem mejnem prehodu Šentilj na avtocesti, promet je sicer tekoč. Na preostalih prehodih je promet zelo redek. Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da je policija pozorna predvsem na morebitne tihotapce prebežnikov.

Avstrija odprla meje za vse sosede razen za Italijane

Slovenci brez omejitev tudi v Italijo

V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je omejitve na svojih mejah sprostila tudi Italija. Državljanom držav Evropske unije, Velike Britanije, Norveške in Švice od srede po vstopu v Italijo tako ni treba za 14 dni v karanteno.

Po drugi strani je za italijanske državljane še vedno obvezna 14-dnevna karantena po vstopu v Slovenijo, razen v primeru 17 izjem. Te med drugim veljajo za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane nočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi delovni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo skozi Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

V Italiji sprostili gibanje med deželami