Foto: BoBo
Foto: BoBo

V primerjavo cen 20 živil je zajetih šest največjih trgovcev – Mercator, Spar, Tuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Po prvi analizi, ki jo je portal Naša super hrana objavil v ponedeljek, naj bi imel najcenejšo košarico osnovnih živil Eurospin (47,38 evra), najdražjo pa Tuš (58,23 evra). Razkorak med njima je znašal skoraj 11 evrov.

Iz Eurospina so sporočili, da jih izsledki prve analize ne presenečajo. Dodali so, da je to, da je njihova košarica osnovnih dobrin najcenejša, potrdilo že več neodvisnih raziskav. Kot so dodali, želijo kupcem vse dni v letu ponujati ciljno usmerjen izbor kakovostnih izdelkov po nizkih cenah. Ne glede na to pa so ocenili, da bi bil popis cen lahko strokovnejši. "Nujna bi morala biti primerjava primerljivih izdelkov, da bi se izognili morebitnim napakam in nepravilnostim pri popisu cen, pa bi pred objavo morali trgovcem poslati popis v preverbo, saj bi le tako res zagotovili popis pravih izdelkov," so prepričani.

Iz Lidla so sporočili, da bodo komentarje delili le z deležniki, "da bi zagotovili, da analiza cen izdelkov ne bo vsebovala napačnih primerjav in bo bolje izvedena". Lidl Slovenija stalno sledi zavezi, da svojim kupcem ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo izdelkov v svoji ponudbi, so še zatrdili.

V Hoferju so že v ponedeljek poudarili, da so pri primerjavi cen navedene "številne nepravilnosti", ki so jih že posredovali izvajalcu. Med njimi so sporočili navzdol popravljene cene testenin, masla in jabolk ter navedli, da košarica pri njih v resnici stane 46,08 evra, torej najmanj med vsemi trgovci, ki so predmet primerjave v Sloveniji. "Če izhajamo iz dejstva, ki ga navaja izvajalec, da se popis izvaja iz kupčevih oči, bi ta v primeru, da je zaloga na primer najugodnejših polžkov v posamezni trgovini slučajno pošla, zagotovo izbral cenovno primerljiv izdelek, na primer svedre, ne pa izdelka blagovne znamke Barilla, ki je skoraj trikrat dražji," so še zapisali.

Sorodna novica Kje naj bi bilo mogoče kupiti najcenejšo košarico osnovnih dobrin?

Popisane so redne cene, razlike pa so, z izjemo enega trgovca, minimalne, so poudarili v Mercatorju. Kot so spomnili, lahko imetniki kartice Pika pri svojih nakupih še dodatno prihranijo z zbiranjem pik, za najzvestejše kupce pa je tako košarica v Mercatorju s 46,69 evra najcenejša. "Ocenjujemo pa, da bi bila potrebna primerjava cen v celotni verigi, od kmeta do police," so se odzvali na spremljanje cen. "Trgovci se namreč vsakodnevno srečujemo z zahtevami dobaviteljev po dvigu cen, priča pa smo tudi že primerom, da dobavitelji napovedujejo celo prekinitev dobav blaga, če ne sprejmemo zahtevanega povišanja cen," so pojasnili.

Da je pri popisu nastalo več napak, na katere so opozorili pristojne, so se odzvali še v Tušu, ki ima po primerjalniku najdražjo košarico. Kot so navedli, primerjava ni upoštevala njihovih najcenejših izdelkov v kategorijah kruh, goveje meso, siri, sončnična olja in jabolka, ki da so bili na zalogi v vseh trgovinah na območju Ljubljane. Ob tem se v določenih primerih po njihovih navedbah primerjajo cene neprimerljivih izdelkov, na primer znotraj iste kategorije se primerjajo tekoči jogurti v tetrapakih in plastenkah, izdelki lastne blagovne znamke. Prav tako primerjava ni upoštevala dolgotrajno znižanih cen, so dejali in pojasnili, da imajo svinjsko meso v akciji dva meseca. "Če bi ob tem upoštevali še druge ugodnosti, ki jih nudimo svojim kupcem, je cena naše košarice osnovnih živil primerljiva s cenami košaric drugih trgovcev," so še zapisali in dodali, da primerjalnik cen v boljši položaj postavlja trgovce, "katerih cenovna politika ne vključuje lojalnostnih programov za svoje kupce".

Družba Spar Slovenija sporoča, da primerjava cen na spletni strani nasasuperhrana.si ne prikazuje realnega stanja, na podlagi katerega bi se kupci lahko odločili za najugodnejši nakup. Družba med drugim zatrjuje, na so bile cene petih izdelkov napačno popisane (meso, kruh, mlečni izdelki, testenine). Čeprav naj bi bili v popis vključeni najcenejši izdelki, na primer pri govejem mesu ni bila upoštevana cena najcenejših govejih zrezkov po 9,98 evra za kilogram, nadaljuje Spar Slovenija in dodaja, da če bi ob dosledni izvedbi popisali ceno košarice, bi ta znašala 42,87 in 48,53 evra. Spar Slovenija je mnenja, da bi morali pri izračunu upoštevati tudi akcijske ponudbe in popuste, saj si le tako kupci lahko ustvarijo celotno sliko in se informirano odločijo za cenejši nakup. V družbi so tako našteli več različnih popustov, ki bi ceno košarice pripeljali do 38,58 evra.

"Na podlagi popisa rednih cen več kot 9.000 izdelkov priznanih blagovnih znamk, ki ga vsak mesec izvaja neodvisno podjetje, lahko trdimo, da ima v Sparu kar 93 odstotkov izdelkov nižjo ali enako redno ceno kot pri drugih klasičnih trgovcih, ki poslujejo po vsej Sloveniji. Od tega ima 75 odstotkov izdelkov nižjo ceno in 18 odstotkov izdelkov enako ceno," so še sporočili iz Spara.

Sorodna novica Primerjava cen osnovnih živil pri večjih trgovcih kot mehka regulacija draginje

Primerjava bo objavljena vsakih 14 dni

Spremljanje in primerjavo drobnoprodajnih cen košarice osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih je naročilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V košarici so kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jajc, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja.

V ponedeljek objavljeni popis cen je pokazal, da so razhajanja med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašala skoraj 11 evrov. Analizo je izvedlo ljubljansko podjetje April 8. Med šestimi trgovci v Sloveniji jo bo pripravilo vsakih 14 dni, v tujini pa trikrat v poteku projekta, ki bo trajal do konca marca prihodnje leto. Za to bo podjetje dobilo 47.000 evrov, po aneksu, s katerim so popisu dodali še pet izdelkov sezonske narave, ali tiste, za katere se bo izkazalo, da jih je vredno popisati glede na povpraševanje, pa še 11.000 evrov.