NIJZ je za letošnjo sezono naročil 360 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. Foto: BoBo
NIJZ je za letošnjo sezono naročil 360 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. Foto: BoBo

Čeprav v lanski sezoni ni bilo uradno ugotovljenega nobenega primera gripe v Sloveniji, pa je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos, poudarjajo na NIJZ-ju. Lanske okoliščine so bile namreč specifične, saj so bile šole, fakultete in vrtci zaprti precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi druge ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi za zmanjševanje prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo. Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa. Kot je poročal Radio Slovenija, so na Hrvaškem doslej potrdili 100 primerov.

Ministrstvo: Cepljenje proti gripi bo dostopno brez izpolnjevanja pogoja PCT

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Na NIJZ-ju tako cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, to so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice in njihovi družinski člani, zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge, ter drugi delavci v nujnih službah.

Pogoj PCT ni obvezen, možno tudi hkratno cepljenje proti covidu-19

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, cepljenje odraslih pa je mogoče tudi na območnih enotah NIJZ-ja, kjer se je treba predhodno naročiti. Za cepljenje posameznikom ni bo treba izpolnjevati pogoja prebolelosti, cepljenja ali testiranja (PCT), saj je to po navedbah ministrstva za zdravje neodložljiva zdravstvena storitev. "Ravno pravočasno cepljenje je ključno za uspešno zaščito posameznika s cepivom," so poudarili.

Ob tem na NIJZ-ju poudarjajo, da cepljenje proti covidu-19 ne zaščiti pred gripo in obratno, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnim koli presledkom.

Začetek cepljenja proti gripi