Po Sloveniji poteka zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino (na fotografiji manjši solidarnostni protest oz. podpora za Ukrajino na Kongresnem trgu v Ljubljani). Foto: BoBo
Po Sloveniji poteka zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino (na fotografiji manjši solidarnostni protest oz. podpora za Ukrajino na Kongresnem trgu v Ljubljani). Foto: BoBo

Za pomoč je v pismu zaprosila podpredsednica tamkajšnje vlade, pristojna za evropske in evroatlantske integracije, Olga Stefanišina. Prošnjo za humanitarno pomoč prebivalcem Ukrajine je pospremila z besedami, da se Ukrajina "pogumno bori proti ruskemu okupatorju".

Ruski napadi po njenih besedah ne povzročajo le velikanske škode na kritični infrastrukturi, temveč tudi na domovih. Pri tem je civilno prebivalstvo močno prizadeto, je poudarila in pozvala k humanitarni pomoči zanj in za ukrajinsko vojsko.

Ukrajina tako zbira finančna sredstva v različnih valutah na posebnem računu UA843000010000000047330992708, pripravila pa je tudi seznam potrebščin, ki jih primanjkuje v državi. Na njem so poleg zdravil in medicinskih pripomočkov ter paketov prve pomoči med drugim še oblačila, odeje, živila, pitna voda, gradbeni material, pohištvo, šotori, spalne vreče, higienski pripomočki, sveče, svetilke, generatorji, invalidski vozički, hodulje, bergle, bolniške postelje, prenosna stranišča, telefoni, računalniki, čelade, neprebojni jopiči, gorivo ... itd.

V Sloveniji bodo pomoč na za to organiziranih mestih v Ljubljani zbirali Perutnina Ptuj na Letališki cesti 32a in KinVital na Mesarski cesti 4f, v Mariboru Marifarm na Minarikovi ulici 8 ter na Ptuju Perutnina Ptuj na Potrčevi 10.

Slovenska karitas zbira sredstva

Slovenska karitas je že začela zbiranje sredstev za pomoč trpečim v Ukrajini in poziva vse, ki želijo pomagati, da nakažejo svoj prispevek. Sredstva bodo posredovali Caritas Ukrajina, ki bo prizadetim v spopadih pomagala s hrano, pitno vodo, varno nastanitvijo in higienskimi pripomočki ter zagotovila varen prevoz ranljivih oseb do varnih območij.

Slovenska karitas vse, ki želijo pomagati ljudem v Ukrajini, prosi in poziva, da svoj prispevek nakažejo na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 761 s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini pet evrov pa je mogoče posredovati tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Mednarodna mreža Karitas je zelo zaskrbljena zaradi posledic današnjega spopada za lokalno prebivalstvo v Ukrajini, zato je Caritas Internationalis danes objavila nujni humanitarni poziv za podporo Caritas Ukrajina, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so navedli, je že pred današnjim napadom več milijonov prebivalcev potrebovalo humanitarno zaščito. Soočali so se z izgubo življenj, travmami zaradi vojne, s pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin in uničeno infrastrukturo. Caritas Ukrajina pa se od leta 2014 odziva s humanitarno pomočjo.

Caritas Ukrajina se je zlasti v vzhodni Ukrajini od poznega poletja lani pripravljala na humanitarni odziv zaradi morebitnega zaostrovanja konflikta. Usposabljala je osebje in prostovoljce, da bi povečala njihove zmogljivosti za zadovoljevanje potreb lokalnih skupnosti in okrepila svojo mrežo. Prav tako je pripravila centre za sprejem in zagotavljanje pomoči notranje razseljenim osebam. Danes pa je aktivirala svoje skupine na celotnem ozemlju Ukrajine, so še zapisali.

Pomoč zbirata tudi Rdeči križ in Unicef

Rdeči križ Slovenije se ob krizi v Ukrajini pridružuje pozivom k človečnosti in miru. Vključil se je tudi v zbiranje sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine. Iz sklada solidarnosti je za pomoč Ukrajini danes odobril nakazilo 10.000 evrov. Za vse, ki želijo pomagati prizadetim v Ukrajini, pa sta Rdeči križ in Uncef Slovenija odprla računa.

Za varnost prebivalcev Ukrajine so zelo zaskrbljeni. Ljudem, ki so se znašli v težkih razmerah, je treba po njihovem pozivu zagotoviti podporo in zaščito. Civilnemu prebivalstvu in nujni infrastrukturi, kot so šole, bolnišnice, energetski in vodovodni objekti, mora biti ves čas prizanešeno. S priporniki pa je treba ravnati humano, so poudarili.

Rdeči križ Ukrajine in ekipe Mednarodnega odbora Rdečega križa so že na terenu in po svojih najboljših močeh, kolikor dopuščajo varnostne razmere, pomagajo prebivalstvu. Trenutno se odzivajo predvsem na hudo pomanjkanje vode. Več vodovodnih postaj in cevovodov, ki so namenjeni oskrbi z vodo več kot milijona ljudi, zaradi spopadov namreč ne deluje. Vse vpletene strani pozivajo, da humanitarnim delavcem omogočijo nadaljevanje dela in pomoč najranljivejšim.

Kdor želi pomagati prizadetim v Ukrajini, lahko prispevek za akcijo Pomoč Ukrajini nakaže na TRR SI56 0310 0111 1122 296. Sklic je SI00 96889, koda namena pa CHAR.
Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim sms-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM, s čimer prispevajo en evro, ali BEGUNCEM5, s čimer prispevajo pet evrov.

Rdeči križ Slovenije (RKS), ki je iz sklada solidarnosti za pomoč Ukrajini danes odobril nakazilo 10.000 evrov, se akciji zbiranja sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine pridružuje po koordinacijskem sestanku Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki ga sestavljajo nacionalna društva Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Na sestanku so sodelovali tudi predstavniki Rdečega križa Ukrajine, so navedli.

Iz Unicefa Slovenija pa so sporočili, da je v Ukrajini ogroženih 7,5 milijona otrok. Unicef je na terenu, z nujno pomočjo, s čisto pitno vodo, s pripomočki za zdravstvo in izobraževanje in s psihosocialno pomočjo za otroke in družine. A potrebe so ogromne, zato pozivajo k pomoči.
Donirati je mogoče na spletni strani https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina, s sms-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919, ali pa na račun Slovenske fundacije za Uncef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103, so sporočili iz Unicefa Slovenija.