Raven znanja med učenci in dijaki se je zaradi dela na daljavo znižala, opozarjajo ravnatelji. Foto: BoBo
Raven znanja med učenci in dijaki se je zaradi dela na daljavo znižala, opozarjajo ravnatelji. Foto: BoBo

V Osnovni šoli Srečka Kosovela v Sežani je tako trenutno zaradi koronavirusa ali stika z njim 16 oddelkov v karanteni. Gre za približno 40 odstotkov vseh. A vodstvo šole pomirja: gre za posamezne primere.

Ravnateljica sežanske Osnovne šole Srečka Kosovela Bojana Škabar opozarja, da podatka o 16 razredih, ki se šolajo doma in so v izolaciji, ne gre razumeti, kot bi bili vsi ti učenci bolni. Vseh je na šoli blizu 900 in do zdaj potrjenih primerov okužbe je 25, pravi. V večini primerov gre za posamezne učence, a je treba zaradi preventivnih ukrepov od pouka na šoli umakniti celoten oddelek.

Glede stanja v Sežani je optimističen tudi poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko, Sandi Curk: "Gre spet zahvala, kot vedno, človeku. V tem primeru vodstvu šole, ki je s prvimi ukrepi že sprejelo vse organizacijske pristope za zajezitev. V okviru našega štaba in republiške mobilne ekipe bomo jutri v jutranjih urah znova izvedli testiranje vseh zaposlenih." Čeprav je v Sežani splošna epidemiološka slika nekoliko slabša, dodatni zajezitveni ukrepi niso potrebni, je še povedal Curk.

V OŠ Sežana v karanteni 16 oddelkov

Obveščanje staršev in zaposlenih

Škabarjeva pa je pojasnila, kakšen protokol imajo glede obveščanja staršev. Takoj, ko izvejo za potrjeno okužbo učenca, vsem staršem učencev tega oddelka pošljejo SMS-sporočilo ter jih obvestijo, da bodo učenci delo nadaljevali na daljavo. Starše tudi usmerijo k spremljanju dodatnih obvestil v e-asistentu, kjer jih obveščajo o navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), o stikih in o nadaljnjem poteku pouka. Prav tako je v. d. ravnatelja starše pozvala, naj v šolo prihajajo le zdravi otroci, saj se je dogajalo, da so k pouku prihajali tudi učenci z znaki prehlada.

O morebitnih okužbah na šoli obveščajo tudi zaposlene, ti pa potem preverijo, ali so bila upoštevana vsa navodila, kot so prezračevanje, maske in medsebojna razdalja, v nasprotnem primeru pa jim svetujejo samoizolacijo, je pojasnila Škabarjeva. Na šoli imajo sicer 105 zaposlenih, od tega se jih je 12 cepilo proti covidu-19, 18 pa jih je bolezen že prebolelo.

Stanje glede okužb se sicer na OŠ Srečka Kosovela umirja, so pa nekaterim oddelkom podaljšali karanteno do srede, da se okužba ne bi širila in bodo imeli učenci po vrnitvi v šolo zagotovljeno varno okolje.

Poleg tega bodo v torek dodatno testirali vse zaposlene, s čimer bodo po besedah Curka zagotovili vsaj nadzor pri pedagoških delavcih in z dodatnimi ukrepi v šoli poskušali omejiti širjenje virusa.

Gregor Pečan je predsednik Združenja ravnateljev Slovenije in ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija
Gregor Pečan je predsednik Združenja ravnateljev Slovenije in ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija

Zaradi šolanja od doma padec ravni znanja

Po poldrugem mesecu od vrnitve učencev v šolske klopi v združenju ravnateljev opažajo padec ravni znanja, a po besedah predsednika združenja Gregorja Pečana "ni vse tako črno". So pa ravnatelji v zdajšnjih razmerah kritični do izvedbe nacionalnih preizkusov znanja in tekmovanj, ki bi jih morali po Pečanovih besedah nemudoma prekiniti.

Kot je na dopoldanski vladni novinarski konferenci pojasnil predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan, po dobrem mesecu in pol, odkar so se šolarji po precej dolgem obdobju šolanja na daljavo vrnili v šolske klopi, počasi dobivajo informacije o posledicah, ki so zaradi tega nastale.

Med učenci opažajo nižjo raven znanja kot v podobnih časovnih obdobjih v preteklih letih. A po njegovih besedah "ni vse tako črno, kot so si nekateri drznili govoriti o izgubljenih generacijah". Bo pa potrebnega precej dodatnega dela in prilagoditev strategije pri načrtovanju doseganja standardov, ki so določeni v učnih načrtih, je opozoril. To po njegovih besedah delajo na vseh šolah prek preverjanj znanja. "Treba bo zelo dobro načrtovati, kako bomo letos in v naslednjih šolskih letih popravili nastalo škodo in spravili generacije na raven, kot si jo želimo," je dodal.

Smiselnost NPZ-jev vprašljiva

Ob tem si ravnatelji postavljajo vprašanje o smiselnosti izvajanja nacionalnih preizkusov znanja (NPZ) v zdajšnjih razmerah. Pečan je spomnil, da so bila ta v lanskem šolskem letu po dveh mesecih šolanja na daljavo odpovedana, letos pa bosta dve generaciji, ki sta se od doma šolali več kot šest mesecev, NPZ opravljali. "Večina ravnateljev in drugih pedagoških delavcev meni, da bi bolj potrebovali mir in podporo za čimprejšnje saniranje stanja," je poudaril Pečan.

Glede poskusnega pilotnega e-testiranja NPZ-ja, ki se je začelo danes, pa je Pečan dobil informacije, da to ne deluje, kot bi moralo. Kot je pojasnil, program ne deluje v vseh brskalnikih, poleg tega pa na različnih napravah, računalnikih, tablicah in telefonih, deluje zelo različno.

Ravnatelji pod vprašaj postavljajo smiselnost izvedbe nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) in šolskih tekmovanj. Foto: BoBo
Ravnatelji pod vprašaj postavljajo smiselnost izvedbe nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) in šolskih tekmovanj. Foto: BoBo

Nepravična izvedba šolskih tekmovanj

Še bolj kritični so ravnatelji do izvedbe šolskih tekmovanj v sedanjih razmerah. Po Pečanovih besedah menijo, da je ta neustrezna in nepravična. Opozoril je, da tekmovanja potekajo z "izrednim tempom", poleg tega pa veliko učencem, ki so zaradi okužbe v oddelku v karanteni, sodelovanje na njih ni omogočeno.

Predsednik združenja ravnateljev ne razume, zakaj je treba tekmovanja izvajati "s takšno ihto", ob tem pa je pozval, naj se ta praksa nemudoma prekine.

Na današnji novinarski konferenci je Pečan spregovoril tudi o testiranju in cepljenju šolnikov. Testiranje poteka bolj ali manj brez posebnosti, glede cepljenja pa je opozoril, da "je zdrava mera dvoma dobrodošla, nerazumno iskanje mračnih teorij zarote pa je škodljivo". Hkrati je poudaril, da noben posameznik, ki ima glede cepljenja dvome ali zadržke, ne sme biti šikaniran ali drugače obravnavan.

Prav tako je pozval starše, ki imajo dvome ali zadržke glede izvajanja odlokov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v šolah, naj pobude naslavljajo na pravilne naslove, kajti vodstva šol to niso. Nekateri ravnatelji se namreč zaradi izvajanja odlokov spopadajo z grožnjami s kazenskimi ovadbami, to pa po njegovih besedah ni na mestu in vnaša nepotreben nemir ter dodatno delo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ravenski maturanti opravili hitre teste

Nekatere starše je vznemirila odločitev vodstva Gimnazije Ravne na Koroškem, naj dijaki četrtih letnikov, ki so vsi bili zadnjih deset dni v karanteni, pred današnjo vrnitvijo v šolo opravijo hitre teste na novi koronavirus. Po besedah ravnatelja Dragomirja Benka so s tem želeli zaščititi dijake in jim omogočiti kakovostno pripravo na maturo. Na Gimnaziji Ravne na Koroškem so se po njegovih besedah spopadali s kar nekaj okužbami med dijaki in posledičnimi karantenami za celotne razrede.

Tako je bilo zadnjih deset dni zaradi pojava okužb v karanteni tudi vseh 93 dijakov četrtih letnikov. Kot je ravnatelj pojasnil za STA, je namreč način pouka v četrtih letnikih nekoliko drugačen, saj izvajajo pouk izbirnih predmetov, pa nivojsko delo zaradi čim boljših priprav na maturo, in tako posamezni oddelek ni popolnoma v mehurčku.

Pred današnjo vrnitvijo k pouku v šoli so se zato na gimnaziji odločili, naj dijaki v nedeljo v okviru Zdravstvenega doma Ravne opravijo hitre teste na novi koronavirus. "Mi smo jim s tem želeli omogočiti pouk na šoli, kar je za maturante mesec in pol pred maturo izjemno pomembno," je pojasnil Benko.

Samostojna odločitev gimnazije

Spomnil je, da sicer številni hitre teste redno opravljajo tudi na šolah vožnje. Za odločitev o hitrih testih se je vodstvo gimnazije odločilo samostojno, za mnenje pa je ravnatelj vprašal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, učitelje in dijaško skupnost. Vsi so se po njegovih besedah "nekako strinjali". Ob današnji vrnitvi maturantov v šolo po ravnateljevih besedah niso preverjali testov, saj dijakom zaupajo. Po ravnateljevih informacijah je bil samo v enem primeru nedeljskega testiranja maturantov s hitrimi testi izvid pozitiven, dijak oz. dijakinja pa je ostal doma.

Benko je opozoril tudi, da se epidemično stanje na Koroškem slabša in da v prihodnje pričakuje, da bodo dijaki v primeru tveganih stikov ali slabšega počutja ostali doma oz. se sami odločili za hitro testiranje. Kako bodo na gimnaziji glede morebitnega hitrega testiranja pri maturantih ravnali prihodnji teden, ravnatelj še ne ve.

Po vladnih podatkih ima Koroška trenutno med vsemi statističnimi regijami najvišjo številko pojavnosti novih potrjenih primerov okužbe tako v sedemdnevnem kot tudi v 14-dnevnem obdobju na 100.000 prebivalcev.

V regiji je po podatkih sledilnika za covid-19 potrjenih 499 aktivnih okužb, od tega največ, 96, v občini Radlje ob Dravi, sledita slovenjgraška občina s 67 in ravenska z 61 aktivnimi okužbami.