2. januar je po večini Evrope delovni dan. Foto:
2. januar je po večini Evrope delovni dan. Foto:
Prvi dojenček letošnjega leta
Pokojnine po novem
Prvič na delo 2. januarja
2. januar prvič delovni dan

S sprejetjem zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) je bil kot prost dan ukinjen 2. januar. Glavni razlog za ukinitev pa naj bi bil prispevek k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu. Drugi razlog za njegovo ukinitev pa je bilo tudi dejstvo, da v večini preostalih evropskih držav 2. januar ni dela prost dan.

Predlog ZUJF-a je sprva predvideval tudi ukinitev 2. maja kot dela prostega dneva, vendar so se vlada in sindikati dogovorili, da bo še naprej dela prost dan. 2. januar je bil dela prost dan več kot pol stoletja, saj je bil skupaj z 2. majem in 30. novembrom za praznik določen leta 1955.

Prihranek v javnem sektorju, večja produktivnost v gospodarstvu
Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je tako pretekli teden ocenil, da bo delovni 2. januar zagotovo prispeval k večji produktivnosti v Sloveniji, kolikšen pa bo ta prispevek, na z GZS niso znali natančneje oceniti.

Po ocenah sektorja za plače v javnem sektorju na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pa naj bi neto prihranek v javnem sektorju znašal okoli 300 tisoč evrov, saj nekateri zaposleni ne bodo prejeli dodatka za praznično delo.

V šolske klopi se vračajo šolarji
Po božično-novoletnih počitnicah, ki so trajale dober teden, bo v šolske klopi znova sedlo več kot 161.000 osnovnošolcev in 78.000 dijakov. V tem času so se učenci in dijaki lahko udeleževali številnih prireditev in delavnic po vsej državi, izkoristili pa so lahko tudi priložnost za preživljanje več časa v družinskem krogu.

Pred koncem letošnjega šolskega leta bodo šolarji imeli še prost teden v času zimskih počitnic, nato pa še prvomajske počitnice. Zimske počitnice bodo znova v dveh delih, in sicer izmenično po območjih statističnih regij. Najprej bodo imeli počitnice šolarji iz vzhodne statistične regije, nato pa še tisti z zahoda države.

Dela prosti dnevi v letu 2013:

1. januar - novo leto

8. februar - slovenski kulturni praznik

1. april - velikonočni ponedeljek

27. april - dan upora proti okupatorju (sobota)

1. in 2. maj - praznik dela

25. junij - dan državnosti

15. avgust - Marijino vnebovzetje

31. oktober - dan reformacije

1. november - dan spomina na mrtve

25. december - božič

26. december - dan samostojnosti in enotnosti

Prvi dojenček letošnjega leta
Pokojnine po novem
Prvič na delo 2. januarja
2. januar prvič delovni dan