Počivalšek zavrnil Damijana

Predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je pobudniku Koalicije ustavnega loka Jožetu P. Damijanu zahvalil za ponudbo sodelovanja, a nikakor ne želi, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop stranke iz sedanje vlade.

Počivalšek je najprej predstavil zgodovino stranke in poudaril, da so bili korekten partner v koaliciji Marjana Šarca in da nadaljujejo izvajanje svojega programa v sedanji vladi Janeza Janše. Pri tem je poudaril, da je SMC stranka dialoga in povezovanja, ki želi presegati obstoječi razkol v slovenski politiki in družbi, so v SMC-ju navedli v sporočilu na spletni strani stranke.

Jože P. Damijan je dejal, da vse kaže, da imajo dovolj podpore med poslanci za vlado KUL. Foto: BoBo
Jože P. Damijan je dejal, da vse kaže, da imajo dovolj podpore med poslanci za vlado KUL. Foto: BoBo

Sogovorniku se je Počivalšek zahvalil za ponudbo, "a nikakor ne želi, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop stranke iz sedanje vlade, saj se ta operativno in učinkovito spopada z največjim izzivom našega časa". Dodal je, da SMC ni na prodaj in da je vodstvo stranke v tej odločitvi enotno. Odločitev je dokončna, saj želi stranka, kot navajajo v sporočilu, presekati dvome in špekulacije glede tega.

Damijan je po navedbah SMC-ja dejal, da je tak odgovor pričakoval in ga sprejema. Počivalšek pa mu je povedal, da si tudi v prihodnje želi iskrene kritike delovanja vlade, še posebej pa konkretnih vsebinskih sugestij za sedmi sveženj ukrepov, ki ga bo vlada začela pripravljati že prihodnji teden.

Na navedbe SMC-ja se je na Twitterju odzval Damijan, ki je zapisal, da "k temu velja samo dodati, da se je moja izjava glede pričakovanosti stališča nanašala na predsednika stranke, ne pa na poslance SMC-ja. Vsekakor pa se predsedniku stranke g. Počivalšku zahvaljujem za konstruktivno izmenjavo mnenj in puščam odprta vrata."

Damijan se je že srečal s predsednikom NSi-ja Matejem Toninom, ki mu je sporočil, da NSi ne more sodelovati pri alternativnih poskusih oblikovanja vlade. Se je pa Damijan sešel tudi z nekdanjim in najverjetnejšim prihodnjim predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem. Že pred tem so v stranki napovedali, da bi morebitni vsebinski pogovori lahko sledili šele po kongresu stranke konec tega meseca.

Za nezaupnico vladi v parlamentu je potrebnih 46 glasov. KUL računa na poslance iz SMC-ja in DeSUS-a. Foto: BoBo
Za nezaupnico vladi v parlamentu je potrebnih 46 glasov. KUL računa na poslance iz SMC-ja in DeSUS-a. Foto: BoBo

Damijan: Med poslanci imamo dovolj podpore

Čeprav sta ponudbo za sodelovanje v KUL zavrnili dve koalicijski stranki, pa je Jože P. Damijan v pogovoru za današnjo Mladino zatrdil, da imajo, kot je zdaj videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali koalicijo.

To sicer lahko storijo s konstruktivno nezaupnico v DZ-ju, ki pa je uspešna, če najmanj 46 poslancev izvoli novega predsednika vlade. KUL pri tem računa na poslance iz vrst SMC-ja in DeSUS-a.

Kot je za Mladino povedal Damijan, je oblikovanje nove koalicije in konstruktivne nezaupnice Janezu Janši proces, ki poteka. "To pomeni, da se pogovarjamo z morebitnimi koalicijskimi partnerji. Načeloma bi lahko prvi konkretni korak naredili po napovedanem kongresu DeSUS-a, torej po 24. novembru, lahko pa pride do premikov že prej," je dejal. Dodal je ugibanje, da pa lahko Janševa koalicija zaradi nesoglasij ob slabem obvladovanju epidemije razpade še ta mesec.

"Če čakamo na kongres DeSUS-a, lahko pride do konstruktivne nezaupnice nekje sredi decembra, tako da bi januarja že lahko imeli novo vlado. Lahko pa seveda že prej, če pride do razpada Janševe koalicije," je navedel Damijan.

Volilni kongres DeSUS-a

Svet DeSUS-a je na dopisni seji sklenil, da bo volilni kongres potekal z glasovanjem po pošti, in sicer od 20. novembra do 5. decembra, ko bodo predvidoma javno razglasili izide. Volitve individualnih organov, torej predsednika in podpredsednikov, bodo potekale od 27. novembra do vključno 1. decembra, je za STA povedal predsednik sveta Anton Urh.

Stranka bo 26. novembra 231 delegatom poslala glasovnice za volitve na individualne funkcije, ki jih bodo izpolnjene lahko na sedež stranke po pošti poslali do vključno 1. decembra.

Za tri podpredsednike stranke je deset kandidatov, za predsednika stranke pa kandidirata Srečko Felix Krope in znova Karl Erjavec, ki ga je po več mandatih na januarskem kongresu s stolčka odnesla Aleksandra Pivec. A je bil njen mandat na čelu DeSUS-a kratek. Zaradi številnih očitkov v javnosti glede plačil gostovanj po Sloveniji se je morala kmalu posloviti tako z mesta predsednice stranke kot ministrice za kmetijstvo. Po njenem odstopu je kmalu postalo jasno, da se bo Erjavec poskušal vrniti.