DeSUS bo o novem predsedniku zaradi epidemije odločal po pošti. Karl Erjavec se je že sešel tako z Janšo kot Damijanom. Foto: BoBo
DeSUS bo o novem predsedniku zaradi epidemije odločal po pošti. Karl Erjavec se je že sešel tako z Janšo kot Damijanom. Foto: BoBo

V stranki DeSUS bi morali 28. novembra voliti novega predsednika. A zaradi protikoronskih ukrepov izrednega kongresa stranke ne bo, glasovanje pa bo, kot kaže za zdaj, potekalo po pošti.

Eden izmed kandidatov za predsednika, nekdanji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, se je v preteklih dneh že sešel tako s premierjem Janezom Janšo kot tudi s pobudnikom alternativne Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom.

Erjavec je za TV Slovenija potrdil, da se je včeraj sešel tako z Janšo kot Damijanom, a o vsebini pogovorov ni želel govoriti. "Drži. O vsebini pogovorov bom poročal organom stranke DeSUS, če bom izvoljen za predsednika. O vsebini pogovorov sem informiral začasnega vodjo DeSUS-a dr. Tomaža Gantarja in vodjo PS (poslanske skupine, op. n.) Franca Juršo. Lp, Karl," je v pisnem sporočilu zapisal Erjavec.

Karl Erjavec se poskuša vrniti na predsedniški stolček DeSUS-a. Foto: BoBo
Karl Erjavec se poskuša vrniti na predsedniški stolček DeSUS-a. Foto: BoBo

"To sem vedel, mi je tudi povedal. Seveda, pa mi je tudi povedal, o čem so zadeve tekle, včeraj zvečer. Nič vsebinskega, nič konkretnega, v glavnem so se želeli seznaniti, z njim pogovarjati," je komentiral vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša.

Nevešči dela z računalnikom

Danes se je zaradi načina izvedbe kongresa, ki je bil napovedan za 28. novembra, sešlo ožje vodstvo stranke. Ker precej delegatov stranke, razumljivo, ni veščih pri delu z računalnikom, kongresa v digitalni obliki, kot smo mu bili priča pri Socialnih demokratih (SD), seveda ne morejo izpeljati, zato bo potekal v pisni obliki, delegati pa bodo glasovali po pošti.

"V prvi, večji ovojnici bodo dobili navodila, v drugi ovojnici pa bo glasovnica, ki jo bodo zapečatili, tako da so ponarejanja ali pa nepravilnosti izključene," je pojasnil Anton Urh predsednik sveta stranke DeSUS.

Izid volitev bo znan šele 5. decembra, ko bo volilna komiisja stranke na Gospodarskem razstavišču odprla vse glasovnice in preštela glasove delegatov.

Kaj bo s kongresom stranke DeSUS?