Skupine civilistov pod vodstvom Štajerske varde med izvajanjem vojaškega urjenja. Foto: MMC RTV SLO
Skupine civilistov pod vodstvom Štajerske varde med izvajanjem vojaškega urjenja. Foto: MMC RTV SLO

DZ se je v današnjem nadaljevanju januarske seje lotil prve obravnave vladnega predloga dopolnitev zakona o nadzoru državne meje in predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru.

Predlagane dopolnitve zakona o nadzoru državne meje prepovedujejo vsakršno ravnanje posameznika ali skupine, ki je enako ali podobno policijskim nalogam pri nadzoru državne meje ali ovira policijo. Predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru pa predvideva sankcije za nošenje imitacij orožja in uniform, je povedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Predvidene globe znašajo od 500 do 2000 evrov.

T. i. Štajerska varda po njegovih besedah še naprej novači člane, čeprav je bil predsednik gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško kriv ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Policija po ministrovih besedah ugotavlja, da se krepi interes za oblikovanje različnih vard. Pripadniki Štajerske varde so oblečeni v enaka oblačila, ki dajejo vtis uniforme. Neredko uporabljajo zasebna vozila, na katerih so nameščene njihove oznake, je dejal.

V javnosti to povzroča napačne predstave o njihovih pristojnostih, zato je treba tovrstna ravnanja opredeliti kot kazniva, da se lahko učinkovito preprečujejo in onemogočajo, je poudaril.

Koalicija obsoja paradržavne enote
V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v LMŠ-ju izpostavili pomen varnosti. "Le država pa je tista, ki sme in mora zagotoviti nacionalni varnostni sistem," je dejal Igor Peček. Predloga bosta ustrezno rešila vprašanje, komu je prepovedano ravnanje, ki je naloga državnih organov, je dejal Predrag Baković iz SD-ja.

V SMC-ju menijo, da gre pri različnih vardah za paradržavne enote, ki ogrožajo varnost ljudi in demokratični ustroj družbe. Slovenija je varna in sodobno urejena država in ni potrebe po takšnih skupinah, je dejala Janja Sluga. V stranki pozivajo državljane, naj ne nasedajo tem ekstremističnim skupinam, ki želijo dajati vtis, da je v Sloveniji vse narobe.

Vaške straže hočejo prevzemati delo državnih organov, vznemirjajo javnost in imajo nepredvidljive posledice, je dejal Andrej Rajh iz SAB-a. Prav tako pa tudi v DeSUS-u podpirajo prizadevanja vlade in ministrstev za notranje zadeve in za obrambo, da onemogočijo delovanje paradržavnih sil. Država se mora odzvati, je pozval Robert Polnar.

Opozicijske vrste enotne
Do predlogov pa so bili kritični v opoziciji. V SNS-u se ne strinjajo s tem, da se sankcionira tiste, ki želijo prebežnikom onemogočiti nezakonit vstop v državo, je prepričan Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je nastopil v maskirni uniformi Slovenske vojske.

V SDS-u so predloga označili za "blamažo". "Namesto da bi vlada preganjala ilegalne migrante, preganja tiste, ki se skušajo samoorganizirati z namenom, da se zaščitijo," je dejal Branko Grims.

Tako kot v SDS-u so tudi v NSi-ju ocenili, da je treba ustaviti in preprečiti nezakonite migracije. Glede na to je treba takoj izboljšati opremljenost policije, je pozval Jernej Vrtovec.

V Levici pa predlogoma izrecno nasprotujejo. Državni organi bi morali že zdaj ukrepati, saj so v zakonu že vse podlage, je dejala Nataša Sukič.

Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Enako plačilo malice v komunali podpirajo vse poslanske skupine
Predlog sprememb zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom, ki izenačuje zneska za malico za delavce v javnih in zasebnih komunalnih podjetjih, pa bo, sodeč po današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin, deležen enotne podpore.

V poslanski skupini SAB-a po besedah Vojka Starovića pobudo za odpravo neenakosti med zaposlenimi pozdravljajo. "S spremembo zakona se socialnim partnerjem priznava pristojnost avtonomne ureditve pravic in obveznosti iz delovnih razmerij ter omogoča svobodo pri odpravi socialne neenakosti med zaposlenimi, ki opravljajo dejavnost posebnega družbenega pomena," je dejal.

Videoprenos:

V živo

Enakemu plačilu malice v komunali so naklonjeni tudi v DeSUS-u. Kot je dejal Jurij Lep, lahko razlika v dnevnem povračilu za prehrano delavcev v komunali "nedvomno občutno vpliva na kakovost malice v času službe, ki si jo ob zdaj priznanem regresu lahko privoščijo, zlasti ob dejstvu, da plače v komunalne dejavnosti niti približno niso v slovenskem povprečju".

"Kakovostna prehrana je eden ključnih dejavnikov ne samo za zdravje, saj vemo, da vrsta dela oziroma težavnost dela, ki ga zaposleni v komunali opravljajo, terja primerno prehranjenost, ta pa močno vpliva na delovno učinkovitost," je dodal.

Sorodna novica 7.000 podpisov za enako plačilo malice vseh v komunali

Na to je opozoril tudi Dušan Šiško (SNS), ki je dodal, da se anomalije pojavljajo tudi na drugih področjih, in ne le v komunalni dejavnosti. Predlog je po mnenju SNS-a dober, a opozarjajo na manjkajočo oceno finančnih posledic. Bojijo se namreč, da bo višje povračilo stroškov za malico zvišalo cene komunalnih storitev.

Tega si ne želijo niti v LMŠ-ju, kjer so pristojne pozvali, naj cen ne zvišajo. Predlog po besedah Aljaža Kovačiča sicer podpirajo, a ministrstvo za delo obenem pozivajo, naj pripravi predpis, s katerim bo prenehal veljati zakon o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov.

Suzana Lep Šimenko (SDS) je opozorila, da bi ministrstvo predpis skladno s sklepom Ekonomsko-socialnega sveta že moralo pripraviti. Kljub temu je predlogu zakonskih sprememb v imenu poslanske skupine napovedala podporo, a poudarila, da obenem pričakujejo odpravo "diskriminatorne ureditve" tudi za zaposlene na Darsu. Kot je opozorila, zanje namreč ne velja nobena kolektivna pogodba dejavnosti, zato tudi ob spremembah zakonodaje ne bodo prejeli višjega zneska za malico.

Na to "parcialnost rešitve" je opozoril tudi Miha Kordiš (Levica). Predlog bodo v Levici sicer podprli, a obenem upajo, da bodo sindikati dosegli višje povračilo za prehrano za vse delavce, ki opravljajo fizično zahtevna dela.

Predlog bodo po besedah Soniboja Knežaka podprli tudi v SD-ju. "Tudi zato, ker sledi splošnemu načelu v delovnem pravu, ki določa, da se pravice in obveznosti v delovnih razmerjih ne urejajo v obliki maksimalnih delovnih standardov, ampak kot minimalna delovna pravila, ki jih je mogoče nadgraditi na kolektivni ravni s kolektivnimi pogodbami med delodajalci in delavci," je pojasnil.

Dopustitev določene avtonomije socialnim partnerjem pri urejanju delovnih razmerij pozdravljajo tudi v SMC-ju, kjer pa si po besedah Mojce Žnidarič prav tako želijo, da bi cene komunalnih storitev po spremembi zakona ostale enake ali nižje.

Podporo predlogu je v imenu NSi-ja napovedala tudi Iva Dimic. "V NSi-ju poudarjamo, da morajo delavci za svoje delo dobiti pošteno plačilo, njihovo zaposlitev jim mora nuditi ustrezno raven varnosti in stabilnosti," je dodala.

DZ bo o predlogu zakona glasoval v sredo.

Kaj bo z zavarovanjem?
Takrat bo na mizi tudi glasovanje o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ).

Podpora noveli zakona, s katero želijo ukiniti DZZ, po odločitvi Šarca za odstop z mesta predsednika vlade dan pred glasovanjem ostaja negotova. Podporo zakonski rešitvi so napovedali v koalicijskih LMŠ-ju, SD-ju in SAB-u, proti bodo glasovali v DeSUS-u, v SMC-ju pa se morajo o tem še pogovoriti.