Težave pri zaposlovanju zdravstvenega kadra so zdaj le še pri postopkih, ki jih vodi ministrstvo za zdravje. Foto: Shutterstock
Težave pri zaposlovanju zdravstvenega kadra so zdaj le še pri postopkih, ki jih vodi ministrstvo za zdravje. Foto: Shutterstock

Upravni postopki so urejeni v nekaj tednih namesto v nekaj mesecih. To pozdravljajo delodajalci tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju. Težave pri zaposlovanju zdravstvenega kadra so zdaj le še pri postopkih, ki jih vodi ministrstvo za zdravje.

Zavod za zaposlovanje je v prvem polletju prejel 25.247 vlog za delovna dovoljenja in zahtev za soglasja k enotnemu dovoljenju. Ob tem je bilo izdanih 22.167 delovnih dovoljenj in soglasij za enotno dovoljenje, največ za poklic zidarja, so sporočili z zavoda. Lani so prejeli 54.262 vlog za delovna dovoljenja in zahtev za soglasja k enotnemu dovoljenju, na zavodu pa so izdali 21.775 delovnih dovoljenj in 26.606 soglasij za enotno dovoljenje ali 48.441 pozitivnih odločitev. Enotna dovoljenja za prebivanje in delo izdajajo upravne enote, ki jih nato pošljejo zavodu, da poda soglasje.

V Zdravstvenem domu Idrija so v zadnjem letu dni zaposlili družinsko zdravnico in pediatrinjo, ena prihaja iz Bosne in Hercegovine, druga iz Srbije. Upravni postopki so bili hitro končani, je razložil direktor Tomaž Glažar. Težave pa predstavlja tudi leto dni dolgo prilagoditveno obdobje.

"Eno leto moramo čakati, da začne zdravnica delati v ambulanti. Od tega več kot polovico časa kroži zunaj naše instutucije. To je problem, verjetno nesmiselno pri nekaterih zdravnikih, ki iz tujine pridejo izkušeni," je povedal Glažar.

V Zdravstveni dom Maribor septembra prihajajo tri zdravnice, ena iz Makedonije ter dve iz Bosne in Hercegovine, vse specialistke družinske medicine. Postopki so zdaj enostavnejši, je potrdil direktor Jernej Završnik. Po novem se, kadar prihaja cela družina, vse vloge obravnavajo istočasno. Poleg tega je treba potrdilo o znanju slovenščine pridobiti v letu dni po zaposlitvi. Delodajalec jim, s pomočjo občine in stanovanjskega sklada, ponuja rešitev bivanjskega problema.

"Za šest mesecev jim ponudimo stanovanja in možnost, da si organizirajo bivanje po preteku teh šestih mesecev in videli smo, da je to zelo pomembno, ko ljudje prihajajo v neko novo okolje, ki ga ne poznajo," je dejal Završnik.

Rekorden čas izdaje dovoljenja

Tudi v gospodarstvu opažajo, da so postopki pri pridobivanju dovoljenj bistveno hitrejši. Direktor zaposlitvene agencije Kariera Tilen Prah: "V preteklem mesecu nam je za našega naročnika uspelo delovno dovoljenje od začetka do konca izvesti v mesecu dni, kar je iskreno rečeno rekorden čas."

Veljati začenja tudi novost, povezana z zamenjavo delodajalca, po novem bo dovolj zgolj dokumentacija Zavoda, potrdilo upravne enote ne bo več potrebno.