Minister Bešič Loredan je današnji sestanek ocenil kot konstruktiven. Foto: BoBo
Minister Bešič Loredan je današnji sestanek ocenil kot konstruktiven. Foto: BoBo

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič ocenjuje, da na današnjih pogajanjih ni bilo dogovorjenega "nič konkretnega" in da se še vedno pogovarjajo zgolj o "konceptu, kako bodo sestavljeni plačni stebri v našem sistemu". Sindikalistka je še dodala, da jim je vladna stran predstavila dodatno analizo plač v Evropi, kar so sicer pripravili že prejšnji teden.

Oceno Danijela Bešiča Loredana, da je mogoče do prvega aprila oblikovati steber, je Čujovič komentirala kot mogočo, a "z veliko dobre volje in dela". "Mi smo pripravljeni trdo delati za to, da izboljšamo plačni sistem v zdravstvu in socialnem varstvu," je še dejala in dodala, da je za zdaj preveč neznank, da bi bila optimistična.

Ko vlada prejme odgovor sindikatov, bo nadaljevala z izračuni tudi v tarifnem delu

Tudi po besedah podpredsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregorja Zemljiča na današnjih pogajanjih ni bilo ničesar odločilnega, a kot je opozoril, je do 1. aprila še nekaj časa. Danes jim je vladna stran predstavila nekoliko konkretnejša izhodišča, na katerih lahko po besedah Zemljiča sindikati gradijo in dajejo protipredloge. "Glavni današnji dogovor je, da sindikalna stran bolj kompleksno pripravi svoje videnje celotnega zdravstvenega stebra in njegovih posameznih delov," je povedal.

Ko bo vlada prejela odgovor sindikatov, bo nadaljevala z izračuni tudi v tarifnem delu, o katerem danes sicer še niso govorili, je povedal minister za zdravje Bešič Loredan. Je pa vladna stran sindikatom predstavila "izjemno konkretna izhodišča plačnih razmerij po Evropi, in tega, kar bi mi lahko naredili". "Iz skoraj iz 600 kategorij poklicev, ki jih imamo v zdravstvu, bi radi zadevo popolnoma zreducirali, da bi bile posamezne skupine med seboj primerljive, da definiramo osnovno plačo v 40-urnem delavniku, da definiramo, koliko dopusta, različnih dodatkov ohranimo," je še povedal in današnji sestanek ocenil kot konstruktiven. "Osebno sem optimist, da bomo do 1. aprila oblikovali steber, ki bo v temelju naslovil vse tisto, s čimer se v zdravstvu soočamo danes, in ki bo usmerjen daleč v prihodnost," je sklenil minister.