Vladna pogajalska skupina se je prvič srečala s stavkovnim odborom Policijskega sindikata Slovenije, ki stavka od 11. januarja. Pretekli teden imenovano vladno pogajalsko skupino vodi državni sekretar Franc Kangler (desno). Foto: BoBo/Borut Živulović
Vladna pogajalska skupina se je prvič srečala s stavkovnim odborom Policijskega sindikata Slovenije, ki stavka od 11. januarja. Pretekli teden imenovano vladno pogajalsko skupino vodi državni sekretar Franc Kangler (desno). Foto: BoBo/Borut Živulović

Udeleženci sestanka so sprejeli pet izhodišč za nadaljnja pogajanja, o katerih bodo organi sindikata odločali 10. februarja. Franc Kangler bo notranjemu ministru tudi predlagal, da podaljša t. i. schengenski dodatek, kar bi po oceni sindikata omogočilo mirno reševanje vseh odprtih vprašanj.

Policijski sindikat Slovenije je sklep o napovedi stavke zaradi kršitve določb stavkovnega sporazuma vladi, ministrstvu za notranje zadeve in policiji poslal 22. decembra. Vlada je prejšnji četrtek sprejela tudi odgovor na stavkovne zahteve sindikata, ki je tudi izhodišče za pogajanja.

"Izročili smo osnutek sporazuma glede strokovnih zahtevkov, v katerem smo opredelili možnosti rešitve. Pričakujemo, da petka dobimo pripombe," je v izjavi po srečanju dejal Kangler. "Kar se tiče posredovanega predloga, ga žal v tem trenutku ne morem komentirati. Ustrezni organi PSS-ja morajo ta sporazum namreč najprej preučiti," pa je dejal predsednik PSS-ja Rok Cvetko. Dodal je, da bo sindikat svoje morebitne pripombe podal v dogovorjenih rokih.

Kot izhaja iz odgovora na stavkovne zahteve, se je o nekaterih stavkovnih zahtevah vlada pripravljena pogajati, a pri prvi zahtevi, povezani s primerjalno analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice in višjim uvrščanjem delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede na njeni podlagi, za zdaj vztraja pri svojem.

Še pred začetkom stavke so se v skladu z zakonom o stavki 8. decembra predstavniki notranjega ministrstva sestali s stavkovnim odborom, ki pa so ga seznanili s stališčem, da po njihovem mnenju do kršitve stavkovnega sporazuma ni prišlo in da je napoved stavke prezgodnja, tudi nepotrebna, saj sta tako ministrstvo kot vlada izkazala interes za ustrezno ureditev statusa policistov.

Tudi Sindikat policistov Slovenije pozdravlja sklepe sestanka

Kot so zapisali v izjavi za javnost, pozdravljajo napoved "umiritve strasti", in dodali, da vseskozi poudarjajo, "da je stavka kot skrajna oblika sindikalnega delovanja v tem trenutku neprimerna in nepotrebna, saj je ves čas socialni dialog tekel korektno in v smeri rešitve nastale situacije".
Ugotavljajo tudi, da sprejeti sklepi v celoti sledijo njihovim pobudam, ki so jih javno predstavili na seji parlamentarnega odbor za notranje zadeve 22. januarja in tudi v pobudi 1. februarja.

Pogajanja med vlado in policijskim sindikatom