Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V nedeljo so v Slovenski Bistrici člani t. i. Štajerske varde obiskali tamkajšnjo policijsko postajo in zahtevali pojasnila v povezavi s preverjanjem njihovih dejavnosti na zasebnem zemljišču v Cigonci. Policija je v odzivu na dogodek sporočila, da nasprotujejo ustanavljanju vaških straž z namenom prevzemanja nalog državnih organov. Na Generalni policijski upravi so ob tem poudarili, da policija skrbno spremlja problematiko, seveda ob spoštovanju načela zakonitosti, po katerem smejo policisti uporabiti policijska pooblastila le na podlagi, v obsegu in na način, ki ga določa zakon.

"V nasprotnem primeru bi policija sama presegla pristojnosti oziroma pooblastila," pravijo in dodajajo, da bodo v primeru ravnanj omenjenih skupin, ki bi bila v nasprotju z zakonodajo, izvedli ustrezne oziroma predpisane zakonske postopke. Kot opominjajo, kakršno koli izvajanje uradnih pooblastil, ki ga opravljajo civilisti, ni dovoljeno in predstavlja kaznivo dejanje. Prav tako je prepovedano nositi ali prenašati orožje ali replike orožja tako, da bi vznemirjali ljudi, saj to predstavlja prekršek po določbah zakona o varstvu javnega reda in miru. Tovrstno početje namreč lahko pri nekom vzbudi napačne reakcije, ki se lahko končajo tudi tragično.

Sorodna novica Pripadniki varde "zablokirali" bistriško policijsko postajo

Člani varde so z zborom kršili vladni odlok

Obisk večje skupine ljudi na policijski postaji po mnenju vodstva policije sicer sam po sebi ne predstavlja tveganja in grožnje policistom, je pa kontekst obiska pripadnikov samooklicane varde v maskirnih oblačilih in z namenom pridobivanja informacij o policijskih postopkih, do katerih niso upravičeni, ter nedoločne "grožnje", posnete in objavljene na družbenih omrežjih, v javnosti pustil vtis pritiska na policiste in policijske postopke. Kot so zagotovili, bodo policisti tudi v prihodnje zagotavljali izvajanje zakonsko določenih nalog v okviru pristojnosti in načel strokovnosti, zakonitosti ter sorazmernosti, pri čemer varnostno oceno policijskih postopkov stalno prilagajajo okoliščinam. Opisan dogodek bo vplival na izvedbo ukrepov za zavarovanje policijskih postopkov v tovrstnih primerih.

Ob tem so še pojasnili, da je policija v povezavi z dejavnostmi omenjene skupine konec preteklega tedna na območju Slovenske Bistrice izvajala naloge na podlagi veljavne zakonodaje. Pri tem je, ker gre za čas veljavnosti ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ugotovila tudi kršitve vladnih odlokov in o tem obvestila pristojni zdravstveni inšpektorat. Okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska varda in Krajnska varda, je pretekli konec tedna izvajalo dejavnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so jih končali, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo.

Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebookovem profilu, ob tem pa pojasnili, da so po odhodu iz tabora v Cigonci izvedeli, da naj bi policija maltretirala mlajšo žensko, ki je bila zgolj na obisku pri lastniku sicer zasebnega zemljišča, medtem ko je bil lastnik zemljišča in hiše takrat z njimi v Slovenski Bistrici.

Opozicija kritična do mlačnega odziva vlade

Več opozicijskih strank je dogajanje ob koncu tedna obsodilo. Predstavniki opozicije pričakujejo tudi ukrepanje vlade, sicer ne izključujejo niti še kakšne interpelacije. Po besedah predsednika SD-ja Dejana Židana je paravojaška enota na neki način celo ustrahovala policiste. V stranki ocenjujejo, da zdajšnja ustavna in zakonska ureditev onemogoča delovanje paravojaških enot, a se to ne odraža v praksi. Kot je pojasnil, so zato pripravili popravke zakonov o varstvu javnega reda in miru ter o nadzoru državne meje. Predloga so poslali opozicijskim strankam, s katerimi si želijo predloga zakonov skupaj vložiti v proceduro.

Postroj Štajerske varde, ki je pred mariborskimi zapori po odsluženi osemmesečni zaporni kazni pričakala Andreja Šiška. Foto: BoBo
Postroj Štajerske varde, ki je pred mariborskimi zapori po odsluženi osemmesečni zaporni kazni pričakala Andreja Šiška. Foto: BoBo

Pozitivno so se na to pobudo že odzvali v LMŠ-ju. Vodja njihove poslanske skupine Brane Golubović je ob tem spomnil, da so v stranki LMŠ zakonske rešitve, ki bi onemogočile delovanje vard, pripravili že novembra lani, a v DZ-ju te niso prejele zadostne podpore. "Zato se nam zdi nujno, da s temi zakonskimi rešitvami poskusimo še enkrat in verjamemo, da bomo tokrat dobili podporo," je dejal. Ponovil je tudi, da v LMŠ-ju obsojajo ravnanja in dejanja paravojaških oz. parapolicijskih skupin, tako imenovanih vard, ki želijo prevzemati pristojnosti in naloge policije. Kritičen je bil tudi do tega, da se minister za obrambo Matej Tonin in notranji minister Aleš Hojs na dogajanje še nista odzvala. "Če lahko razumem, da so v NSi-ju in SDS-u tiho, pa zelo težko razumem tišino koalicijskih partnerjev, DeSUS-a in SMC-ja," je dodal.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je bil v izjavi za medije kritičen tako do delovanja prejšnje kot do delovanja zdajšnje vlade. Ocenil je, da trenutna oblast vardo podpira. "Še preden je Matej Tonin kot obrambni minister nastopil svojo funkcijo, je povedal, da ne vidi nobenega problema, da se ne bi teh ljudi, če so prostovoljno pripravljeni ščititi mejo, kar vključilo v uradne strukture Slovenske vojske," je povedal Mesec. V Levici od pristojnih pričakujejo ukrepanje. "Pričakujemo, da se bo oblast vsaj na tej točki zganila, predvsem odgovorna ministra Tonin in Hojs. V nasprotnem primeru jim bomo dali možnost za odgovore na interpelaciji," je dejal Mesec.

Odzivi na dogajanje v Slovenski Bistrici iz koalicije, ki se je danes na Brdu pri Kranju sicer ukvarjala s tretjim protikoronskim svežnjem in razmerami v lastnih vrstah, so za zdaj še skopi. Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je po koalicijskem vrhu zgolj ponovil stališče stranke, da varnost v Sloveniji zagotavljajo za to pristojni državni organi. Poslanec stranke SDS Tomaž Lisec je sredi dneva dejal, da je bil do zdaj z dogajanjem seznanjen le iz medijev, zato ga težko komentira, še preden se o njem opredelijo na policiji.

Obrambni minister in predsednik NSi -ja Matej Tonin se je na dogajanje odzval v večerni informativni oddaji na POP TV-ju. Po njegovih besedah je bil tak pritisk Štajerske varde na policijo popolnoma nesprejemljiv in se ne bi smel zgoditi. "V demokratični državi je to nedopustno," je poudaril. Upa, da bodo organi pregona ustrezno ukrepali.