Jaša Jenull je skočil čez zaščitno ograjo, zato ga je policija
Jaša Jenull je skočil čez zaščitno ograjo, zato ga je policija "prijela". Foto: BoBo

Policijska uprava Ljubljana je poslala sporočilo za javnost, v katerem pojasnjuje ravnanje policistov na preteklih protestih.

Kot poudarjajo, petkovi protesti, ki potekajo od začetka maja, niso prijavljeni, zato sodelovanje z organizatorji ni možno. Organizator mora namreč na podlagi 10. člena "Zakona o javnih zbiranjih zagotoviti varnostne ukrepe za varnost vseh udeležencev shoda, da ni ogroženo življenje, zdravje in premoženje ljudi, ogrožen javni promet ali obremenjeno okolje".

Sorodna novica "Policist mora znati pojasniti, kaj je razlog, da je nekoga ustavil"

Pri vnaprej prijavljenih shodih je organizator namreč dolžan poskrbeti, da udeleženci s seboj ne prinesejo nevarnih predmetov, da na shodu ni več ljudi, kot jih prenese zmogljivost prostora, hkrati prijavitelj shoda običajno zagotovi vzdrževanje reda tudi z varnostno službo, pojasnjujejo na policiji.

Ker protesti niso prijavljeni, je za te naloge dolžna poskrbeti policija, saj po njihovih navedbah pretekle izkušnje kažejo, da na tovrstnih shodih lahko pride do izgredov. "V preteklih letih je prišlo do hujših izgredov, kjer je bil poškodovan državni zbor ter večje število policistov in protestnikov; prav tako je v prejšnjih petkovih protestih določena organizirana zamaskirana skupina protestnikov pozivala k podiranju in odstranjevanju ograj."

Sorodna novica Tokrat večinoma peš, pred DZ-jem spet odmevalo "lopovi"

Zakaj so minuli petek Trg republike zagradili v celoti?

Kot pojasnjujejo na policiji, je v petek, 12. junija, del manjše organizirane skupine protestnikov preskočil ograjo na Trgu republike v Ljubljani in se gibal na varovanem območju, nekaj zamaskiranih protestnikov pa je medtem poskušalo podreti varovalne ograje na trgu.

"Varnostne okoliščine po vsakem dosedanjem protestu so se spreminjale, čemur je bil prilagojen načrt varovanja in so bile zato pri zadnjem varovanju ograje postavljene na celotnem Trgu republike. Poudariti je treba, da namen postavitve ograj ni preprečevanje združevanja in svobodnega izražanja mnenja ljudi, temveč zagotovitev varnosti vseh prisotnih oseb in varovanih objektov."

Na PU Ljubljana ob tem dodajajo, da so zaznali, da se s provokacijami organizirane skupine protestnikov ne strinja večina ostalih protestnikov, ki želijo na miren in kulturen način izražati svoja stališča. "Tako je bilo tudi mogoče zaznati pozive mirnih protestnikov, da sami izločijo posameznike, ki imajo namen spodbuditi nasilne proteste."

Sorodna novica Zaradi zapore Trga republike protest pred policijo in petje Zdravljice

Odstranjevanje protestnikov, ki so brali ustavo

Pri odstranitvi protestnikov prejšnji petek, ki so na trgu brali ustavo, po navedbah policije "ni šlo za omejevanje svobode izražanja ali ustrahovanja, temveč so bile osebe odstranjene za ograje, ker so se nahajale na območju omejenega gibanja, ki je bilo zaprto ravno iz zgoraj naštetih razlogov".

Pred zadnjim shodom naj bi policija pridobila tudi podatke o možni udeležbi skupin, "ki so v preteklosti že kršile zakonodajo in imajo interes povzročiti nemire in hujše kršenje javnega reda in miru ter izvrševati kazniva dejanja na samem shodu".

"Navedena dejanja lahko pomenijo nevarnost za ostale udeležence shoda, policiste in varovane objekte, zato je Policijska uprava Ljubljana opravljala naloge varovanja na širšem območju centra mesta Ljubljana in pri tem izvedla tudi postopke ugotavljanja identitete. Poudarjamo, da so policisti postopke opravljali v skladu z zakonskimi pooblastili, za ugotavljanje identitete so imeli konkretne in upravičene razloge. Zato zanikamo kakršno koli sistemsko ugotavljanje identitete ali ugotavljanje identitete vsepovprek. To dokazujejo tudi statistični podatki – policisti so namreč izvedli le 30 postopkov ugotavljanja identitete, vseh udeležencev protesta pa je bilo okoli 7000," so še zapisali.