Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vladna pogajalska skupina, ki jo vodi državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, in stavkovni odbor policijskega sindikata sta se prvič sešla 2. februarja. Med drugim so se dogovorili, da bo vladna pogajalska skupina vladi predlagala, da se posebni vladni projekt Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij, ki se je sicer končal s 1. januarjem, izvaja še do konca marca.

K vzpostavitvi omenjenega projekta se je vlada zavezala v sporazumu s policisti o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018. V njegovem okviru pa so se za policiste in zaposlene na notranjem ministrstvu zagotavljala sredstva za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela.

Kot so na svojih spletnih straneh zapisali v Policijskem sindikatu Slovenije, vlada sicer še naprej ostaja pri stališču, da je svoje obveznosti iz omenjenega sporazuma izpolnila. Vendar je vlada sprejela nov projekt Izvajanje nalog na področju notranje varnosti v času pogajalskega procesa za obdobje od 1. januarja do 31. marca letos.

V tem času se bodo tako za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela zagotavljala sredstva v enaki vrednosti 1,25 milijona evrov mesečno, kot so se po projektu varovanja schengenske meje. Izplačila se bodo izvajala na podlagi enakih meril kot do zdaj, so navedli v sindikatu.

Ob tem ugotavljajo, da so s tem zagotovili, da bodo policijski uslužbenci in uslužbenci ministrstva za notranje zadeve, ki izvajajo podporne naloge za policijo oz. naloge na področju migracijske politike, v času pogajanj še naprej prejemali omenjeni dodatek k plači in vsaj do meseca maja ne bodo oškodovani pri plačah. Kot je po prvem pogajalskem srečanju pojasnil Kangler, bo namreč policistom zadnji t. i. schengenski dodatek izplačan 5. maja.

S tem so po navedbah sindikata vzpostavljeni dobri pogoji za mirna pogajanja. Opozarjajo pa, da še ni rešena nobena od njihovih stavkovnih zahtev. Na podlagi današnjega sklepa stavkovnega odbora sindikata tako v času pogajanj začasno ne bodo izvajali stavkovnih dejavnosti. Stavko pa bodo formalno lahko končali šele, ko bo sklenjen stavkovni sporazum.

Vlada se je pripravljena pogajati o dveh zahtevah

Policijski sindikat je stavko začel 11. januarja. Kangler je prejšnji teden dejal, da so se glede dveh stavkovnih zahtev na vladni strani pripravljeni pogovarjati. Gre za zahtevi, vezani na ureditev napredovanj in spremembo področnega zakona, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence.

Kot izhaja tudi iz odgovora na stavkovne zahteve, ki ga je sprejela vlada, pa ta vztraja pri svojem stališču, ko gre za primerjalno analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice in višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede na njeni podlagi.

Prva stavkovna zahteva policijskega sindikata je bila odprava kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018. Druga zahteva se je nanašala na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat pa je tudi zahteval sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence z namenom, "da pravice enotno in celovito za uslužbence policije urejajo zgolj sindikati, ki te uslužbence dejansko tudi zastopajo".
Četrta zahteva pa se je nanašala na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več prihajalo do enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov.