V Policijskem sindikatu menijo, da je Boštjan Lindav
V Policijskem sindikatu menijo, da je Boštjan Lindav "eden redkih posameznikov v policiji, ki se je v obdobju zadnjih dveh let javno izpostavil in postavil v bran pravni državi in neodvisni policiji". Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Boštjan Lindav je karierni policist in dolgoletni vodja na različnih delovnih mestih, zato njegove formalne, strokovne in vodstvene kompetence niso pod vprašanjem," so zapisali v Policijskem sindikatu Slovenije. Po njihovih besedah mora imeti v neodvisni policiji edino mesto stroka, in ne politika. V sindikatu menijo, da novega generalnega direktorja policije čaka težka naloga zaradi potez v prejšnjem mandatu, med katerimi navajajo "brutalne posege politične oblasti v neodvisnost in samostojnost delovanja policije", pa tudi "nerazumne in nesorazmerne posege v ustavno varovane pravice, med njimi tudi v ustavno zagotovljeno pravico do neodvisnega in samostojnega delovanja sindikata".

Dodali so, da se je vse omenjeno že začelo odražati pri strokovnosti delovanja organa, slabšem delovnem razpoloženju zaposlenih, upadu notranjega zaupanja in v upadu zaupanja ljudi v neodvisno in strokovno delovanje policije. V policijskem sindikatu od Lindava pričakujejo, da bo vzpostavil stalen in korekten socialni dialog, ki bo temeljil na medsebojnem spoštovanju in v katerem bo prevladala moč argumentov, in ne več argument moči.

Sorodna novica Prve kadrovske poteze vlade: menjave tudi na čelu NIJZ-ja in NLZOH-a

Pričakujejo tudi direktorjevo dejavno vlogo na področju priprave kariernega sistema, aktivno delovanje za izpolnitev nerealiziranih zavez iz stavkovnih sporazumov in ustrezno ureditev delovnopravnega in ekonomskosocialnega statusa policijskih uslužbencev. "Pričakujemo, da se policijske uslužbence, ki vsakodnevno garajo za vzdrževanje visoke stopnje notranje varnosti, v družbi končno postavi na mesto, ki si ga zaslužijo," so navedli.

V sindikatu so v. d. generalnega direktorja policije po imenovanju čestitali in mu že predlagali sestanek, kjer ga bodo seznanili z odprtimi vprašanji. "Potreben pa bo tudi takojšnji dogovor o nadaljnjem sodelovanju in delovanju sindikalnih zaupnikov, na način, da bo vsakokratni politični oblasti za vekomaj preprečil nedopustne posege v svobodno in neodvisno delovanje sindikatov," je še sporočil predsednik sindikata Rok Cvetko.