Foto: BoBo
Foto: BoBo

Več razlogov je, zakaj je prvi človek policije pozno popoldne obiskal Belo krajino. Na tem koncu države namreč policisti varujejo več kot 100 kilometrov državne meje in večina meje poteka po reki Kolpi. Policisti in vojaki, ki opravljajo nadzor zelene meje, imajo v zadnjih dneh spet ogromno dela zaradi občutno povečanega števila nezakonitih prehodov državne meje. Nazadnje so prekrižali pot skupini 80 prebežnikov. Slovenska in hrvaška policija imata dogovor o vračanju tujcev, a se lahko zaplete, še posebej zdaj, ko zaradi koronavirusa vladajo posebne razmere. Dejstvo je, da so policisti v zdajšnjih razmerah zelo obremenjeni in med delom izpostavljeni nevarnosti okužb, tudi z boleznimi, ki jih s seboj prinesejo prebežniki.

"Slovenski policisti so izjemno izpostavljeni, vsak dan so v stiku z ljudmi, ne moremo si privoščiti, da bi slovenski policisti delali od doma, so na terenu v stiku z ljudmi, so v stiku z migranti," je za TV Slovenija izjavil Anton Travner, v. d. generalnega direktorja policije. Del policistov bo po njegovih besedah zaradi omenjenih dejstev gotovo zbolel in število policistov na delu bo posledično manjše. "V tem trenutku slovenska policija definitivno obvladuje položaj," je sklenil.

Brez hrvaških delavcev ogrožena proizvodnja

Karlovška županija je sinoči odločila, da morajo vsi hrvaški delavci, ki delajo v Sloveniji, ob vrnitvi na Hrvaško za dva tedna v karanteno. Kaj to pomeni za belokranjska podjetja, ki zaposlujejo hrvaške delavce?

To pomeni, da bo od začetka novega delovnega tedna samevalo več kot 600 delovnih mest v Beli krajini. Koliko ljudi z drugega brega reke Kolpe ima zaposlitev pri nas, priča podatek, da je denimo v metliški Beti med vsemi zaposlenimi kar četrtina Hrvatov. V marsikaterem podjetju bo ogrožena proizvodnja. In to predvsem v metliški občini, tudi v manjših podjetjih.

Na obisku policistov v Beli krajini