Sindikat je po današnji seji stavkovnega odbora v Celju predstavil svoje stavkovne zahteve. Foto: BoBo
Sindikat je po današnji seji stavkovnega odbora v Celju predstavil svoje stavkovne zahteve. Foto: BoBo

Kot je povedal predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš, od vlade zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, v zvezi s katerim še vedno teče postopek na delovnem sodišču, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji.

Opozorilno stavko so sicer pripravljeni preklicati, če bi vlada izpolnila njihove zahteve, na kakšen način jo bodo izvedli, pa bodo sporočili kakšen dan prej. Po Mlekuševih besedah bo ta potekala med osmo in 12. uro.

Odgovornim na državni ravni glede priprave analize zahtevnosti delovnih mest očitajo izigravanje že od samega začetka, rok za izdelavo se je iztekel sredi decembra, a ga je ministrstvo za javno upravo iz njim neznanih razlogov podaljšalo. Konec prejšnjega tedna se je iztekel tudi podaljšani rok, a do zdaj sindikat ni prejel niti osnovnih ugotovitev, na podlagi katerih bi se lahko pogovarjali tudi o morebitnih napredovanjih.

Tudi pri vladni zavezi za vzpostavitev kariernega sistema po letu dni pogajanj niso prišli nikamor, je dejal Mlekuš, saj se pogajalska skupina sklicuje na to, da nima mandata vlade, zato ne predlaga nobenih konkretnih nasprotnih predlogov, poleg tega pa so pogajanja vodena katastrofalno, večkrat odpovedana tik pred zdajci. Konec leta je padel celo predlog o zamrznitvi pogajanj, s čimer pa se v SPS-u ne strinjajo.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je dejala, da se bo zavzela za dialog in uresničevanje stavkovnega sporazuma iz leta 2018. Foto: BoBo
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je dejala, da se bo zavzela za dialog in uresničevanje stavkovnega sporazuma iz leta 2018. Foto: BoBo

Bobnarjeva za uresničitev sporazuma iz 2018

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je po napovedi opozorilne stavke Sindikata policistov Slovenije zagotovila, da si bodo v konstruktivnem dialogu prizadevali za uresničitev stavkovnega sporazuma, ki so ga vlada in policijska sindikata podpisali leta 2018. Prav tako si bodo prizadevali za vzpostavitev kariernega sistema.

Ustrezen karierni sistem, ki bo temeljil na kompetencah in socialnih veščinah, je tisto, kar prinaša nadaljnji razvoj organizacije slovenske policije in njeno učinkovitejše delo, je Bobnarjeva poudarila ob odprtju prenovljenega mejnega prehoda v Ormožu. Ocenila je še, da so bili s podpisom stavkovnega sporazuma "doseženi pomembni premiki k ustreznejšemu vrednotenju dela in poklica policista".

Kadrovski kolaps policije?

Mlekuš opozarja, da so trenutne razmere takšne, da v nekaj letih napovedujejo kadrovski kolaps slovenske policije. Za ureditev razmer v policiji sindikat predlaga pripravo in sprejetje interventnega zakona, ki bi zajezil kadrovsko krizo in povečal zanimivost poklica med mladimi. Med ukrepi predlagajo predvsem spremembe na področju stanovanjske politike, pri nekaterih posebnih specialnih transferjih, ureditev povračila stroškov prevoza na delo, višji regres za prehrano, denarne nagrade ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, štipendiranje dijakov in podobno.

Ker sindikat po Mlekuševih besedah ne želi zgolj zahtevati, pač pa tudi iskati rešitve za zagotavljanje sredstev v ta namen, predlagajo razbremenitev plačila trošarine in drugih dajatev za službena vozila policije pri nakupu goriva, kar bi letno prineslo 2,3 milijona evrov. Skupaj z začasno usmeritvijo sredstev od izrečenih glob policije bi za ukrepe imeli na voljo dobrih 32 milijonov evrov.

Ob tem predlagajo še prodajo nezasedenih službenih stanovanj in tistih, ki jih najemajo druge pravne ali fizične osebe, kar bi po njihovi oceni pomenilo dodatnih od 4,5 do 7,5 milijona evrov. Prav tako se jim zdi smiselna ustanovitev posebnega stanovanjskega sklada, iz katerega bi policistom pri nakupu stanovanj krili obresti posojila.

"S stavko želimo opozoriti na neizpolnjevanje stavkovnega sporazuma, ki smo ga podpisali decembra 2018," je dejal prvi mož sindikata, ki se za zdaj o skupnih zahtevah in izvedbi stavke s Policijskim sindikatom Slovenije ni pogovarjal. Ga pa vabijo, da se jim skupaj z drugimi stanovskimi združenji pri tem pridruži.

Policisti napovedali opozorilno stavko