Prestopi pred volitvami

Poslanki nepovezanih poslancev Janji Sluga so sprva pripisovali možnost prestopa v SAB. A je generalni sekretar stranke Jernej Pavlič v petek v izjavi za novinarje dejal, da so ji ponudili možnost vstopa v stranko, a jo je zavrnila. Medtem naj bi DeSUS zapustil tudi poslanec Branko Simonovič, za katerega se ugiba, da bo prestopil bodisi v NSi bodisi v SDS bodisi v stranko Aleksandre Pivec, Naša Dežela.

Sluga je v oddaji Politično s Tanjo Gobec dejala, da je že sprejela odločitev, kako bo nadaljevala svojo politično pot, a je še ne želi razkriti. "Ta odločitev je skupna z vsemi, s katerimi smo odločitev sprejeli. Dogovorili smo se, da tega še ne bomo javno komunicirali. Izkušnje kažejo, da nastajanje novih formacij pred kamerami doslej ni bilo uspešno."

Poslanska skupina DeSUS-a ima trenutno štiri poslance, za obstoj poslanske skupine morajo biti v njej vsaj trije poslanci. Bo poslanska skupina DeSUS-a razpadla? Robert Polnar bi se namreč po navedbah Tanje Gobec lahko pridružil stranki SNS, v drugo stranko pa ima namen prestopiti tudi Branko Simonovič. "Gotovo je, da sam ne bom več kandidiral na listi stranke DeSUS, preprosto zato, ker se v zadnjem obdobju stranka ukvarja sama s seboj," je Simonovič odgovoril na vprašanje voditeljice. "Ne spoštujemo sklepov, ki so sprejeti na organih stranke, in sicer da smo zmerna opozicija, da nismo v zavezništvu s KUL-om, poslanci pa naj bi se zavzemali za uresničevanje programa stranke, torej za socialno in pravno državo. Z vso odgovornostjo trdim, da smo bili poslanci DeSUS-a pri uresničevanju programa DeSUS-a v tem parlamentarnem sklicu zelo uspešni," je zatrdil Simonovič. Na vprašanje, ali se bo pridružil SDS-u, NSi-ju ali celo Naši deželi Aleksandre Pivec, pa Simonovič ni konkretno odgovoril. "Gotovo bom svojo pot iskal med tistimi strankami, ki bodo imele posluh za spoštovanje, sodelovanje, povezovanje." Simonovič je še dodal, da je član DeSUS-a od leta 1994.

Monika Gregorčič je v oddaji pojasnila, kaj se dogaja s poslansko skupino SMC-ja, glede na to, da stranka pod tem imenom ne obstaja več, saj se je z GAS-om združila v stranko Konkretno. "Na kongresu je bil z združitvijo SMC-ja in stranke GAS narejen prvi formalni korak, realizacija registracije nove stranke pa se je nekako zavlekla do zadnjih dni preteklega leta." Kot je pojasnila, naj bi se takoj po koncu parlamentarnih počitnic, torej v ponedeljek, začeli postopki za preimenovanje poslanske skupine SMC v Konkretno. "Torej sem članica stranke Konkretno in predvidevam, da se bo tudi poslanska skupina tako poimenovala." Kot je dodala, je prepričana, da prestopov iz njene poslanske skupine ne bo več in da je sama že na kandidatni listi stranke Konkretno. Bo pa po njenih besedah na listi, ki se počasi zapira, veliko regionalno in lokalno prepoznavnih imen.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na strankarskem parketu vedno bolj živahno, največ ugibanj okoli Goloba

Medtem ko vladna koalicija končuje mandat, pa se opozicija in novi akterji na političnem prizorišču že povsem posvečajo prihajajočim volitvam. Kot navaja STA, naj bi se že prihodnji teden sešli predstavniki SD-ja in nekdanji direktor Gen-I-ja Robert Golob. Na obeh straneh glede podrobnosti sestanka sicer ostajajo skrivnostni. Druge stranke KUL-a za zdaj sestanka z njim nimajo dogovorjenega.

Z Golobom je sicer povezanih tudi največ ugibanj in neuradnih informacij, ki krožijo po medijih. Sam za zdaj zadev ne komentira, navedel je le, da sestanki potekajo ves čas in da bo več znanega predvidoma do konca meseca. Bo pa gibanje Bodi sprememba, ki je nastalo okoli Goloba, v četrtek v Mariboru organiziralo drugo javno tribuno z naslovom V kakšni državi želimo živeti?. Nanjo so sprva vabili tudi predsednika Demosove vlade in nekdanjega evropskega poslanca NSi-ja Lojzeta Peterleta, a se je ta ne bo udeležil. Kot je pojasnil za Večer, ga v Maribor ne bo zaradi "napačnih interpretacij".

Nekdanji poslanec DeSUS-a, zdaj nepovezani poslanec Jurij Lep, naj bi iz poslanske skupine nepovezanih prestopil v LMŠ, a je svoj prestop za zdaj zamrznil. Odločitev bo, kot je povedal za STA, sprejel do konca meseca. "S svojimi koraki se bom trudil čim bolj okrepiti levosredinsko opcijo, torej KUL in 'dodatno moč', ki bi lahko sestavili trdno koalicijo," je še dodal. Tako mediji že ugibajo, ali se bo namesto za LMŠ odločil za okrilje Roberta Goloba. Če bi se Lep ali Sluga odločila za prestop v drugo obstoječo poslansko skupino, bi sicer obstoječa poslanska skupina NP razpadla.

Robert Golob naj bi se pogovarjal tudi s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem, ki je povedal, da so z ustanavljanjem nove stranke, ki se bo imenovala LIDE, v nizkem startu, a točnega datuma kongresa še ne more napovedati. Zorčič naj bi se pogovarjal tudi s stranko Z.dej nekdanjega strankarskega kolega iz vrst SMC-ja Jureta Lebna.

Z Zorčičem in Golobom se pogovarja tudi predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič, ki je za N1 potrdil, da so pogovori "vsebinsko precej daleč". Na morebitni skupni kandidatni listi pa naj bi bili po poročanju N1 tudi nepovezani poslanci, za katere pa se vedno glasneje ugiba, v kateri stranki bi lahko nadaljevali svojo politično pot.

V NSi pa naj bi prestopil kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je bil za ministra potrjen v kvoti DeSUS-a, pozneje pa v vladi ostal tudi po odhodu upokojenske stranke iz koalicije. Podgorškov vstop v NSi je v petek potrdil tudi infrastrukturni minister iz NSi-ja Jernej Vrtovec.

Vladna koalicija je na sestanek povabila tudi DeSUS in SNS, a je DeSUS povabilo zavrnil

V petek se bodo na Brdu pri Kranju sešli poslanci koalicije, kamor je predsednik vlade Janez Janša povabil tudi opozicijski DeSUS in SNS ter predstavnika narodnih skupnosti, ki v parlamentu sicer večinoma podpirata predloge koalicije. Na sestanek so poleg predsednikov koalicijskih strank Mateja Tonina in Zdravka Počivalška vabljeni tudi ministri za zdravje Janez Poklukar, za finance Andrej Šircelj, za izobraževanje Simona Kustec, za okolje Andrej Vizjak, za infrastrukturo Jernej Vrtovec, za delo Janez Cigler Kralj ter za kohezijo Zvone Černač. Predmet sestanka bodo pomembni projekti, ki jih želijo izpeljati še pred koncem mandata – med temi naj bi bili tudi zakon o dohodnini, zakon o javnem naročanju v zdravstvu, zakon o investicijah v vzgoji in izobraževanju ter ustanovitev demografskega sklada.

V poslanski skupini DeSUS-a so sicer za Televizijo Slovenija povedali, da se sestanka ne bodo udeležili, saj da so poslanci opozicije, medtem pa je prvak SNS-a Zmago Jelinčič potrdil, da se bo vabilu premierja odzval.

Skupnost neodvisnih županov razmišlja o nastopu na parlamentarnih volitvah

V ponedeljek pa se bodo v kulturnem domu v Šentjurju sešli neodvisni župani s ciljem ustanoviti Klub županj in županov. Kot je v sredo povedal eden od pobudnikov, kočevski župan Vladimir Prebilič, bodo vsebinsko razpravljali med drugim o (ne)skladnem regionalnem razvoju, o razkoraku med urbanim okoljem in podeželjem ter vključenosti lokalne samouprave v odločitve o porabi evropskih sredstev. Govorili bodo tudi o statusu županov, natančneje o županskih plačah, za katere Prebilič pravi, da niso bile usklajene od leta 2008, ter prevelikem nesorazmerju med poklicnimi in nepoklicnimi župani.

Pod točko razno bodo razpravljali o političnem udejstvovanju, o tem, kakšna bo njihova vloga na prihajajočih državnozborskih in predsedniških volitvah. Pogovarjali se bodo tudi o možnosti ustanovitve svoje stranke. Vabljeni so župani, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali in bili izvoljeni kot neodvisni kandidati, lahko pa so jih podprle posamezne stranke. Vabljenih je približno 130 županov, ocenjuje Prebilič, ki se je pod vabilo podpisal v imenu iniciativnega odbora.

Kmalu ustanovitev Vesne in LIDE

Sicer pa bo politični parket kmalu obogaten z dvema novima političnima strankama. Ustanovni kongres zelene stranke Vesna, ki jo ustanavljata okoljevarstvenika Uroš Macerl in Urška Zgojznik, bo 5. februarja, je v petek napovedala sopredsednica ustanovnega odbora stranke v nastajanju Urška Zgojznik. Macerl pa je dejal, da pred kongresom še "gladijo vsebino", da postavijo dobre temelje stranki.

Zgojznik je v petek potrdila, da hkrati z ustanavljanjem stranke že potekajo polformalni pogovori tudi z nekaterimi drugimi akterji, ki prav tako načrtujejo nastop na parlamentarnih volitvah. A na teh bo stranka Vesna nastopila samostojno, je zatrdila. Z Vesno se je namreč v tem tednu sešel tudi Golob.