Minister Mesec. Foto: Zajem zaslona
Minister Mesec. Foto: Zajem zaslona

Zakon za pomoč po poplavah, ki ga je pripravila vlada, vsebuje tudi vrsto ukrepov, ki bodo pomagali v poplavah prizadetim ljudem, pri ohranjanju delovnih mest in pri čimprejšnjem zagonu tako gospodarstva kot vrnitvi v normalno življenje v prizadetih občinah, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Za prizadete državljane vlada uvaja solidarnostno pomoč, ki je predvidena v znesku sedemkratne izredne denarne socialne pomoči. Za samsko brezposelno osebo to pomeni 3257 evrov, če je zaposlena pa 3513 evrov. Za štiričlansko družino, če sta starša brezposelna, znesek znaša 8957 evrov, če sta starša zaposlena, pa 11.466 evrov. Pomoč ob tem ne sme presegati višine škode.

"To so maksimalni zneski enkratne solidarnostne pomoči, ki jo lahko vsi prizadeti v poplavah prejmejo prek centrov za socialno delo. Ne bomo pa na centrih za socialno delo upoštevali ne vaših prihodkov ne premoženja, edini resen vstopni kriterij je, da ste v poplavah utrpeli hudo škodo na objektu, v katerem ste živeli," je dejal Mesec in vse, ki so bili prizadeti v poplavah, pozval, naj se zglasijo na centrih za socialno delo in izpolnijo vlogo.

Plačilo pomoči v podjetjih, pomoč za samozaposlene in javna dela

Vlada je sprejela tudi ukrep, s katerim zaposleni, ki delajo v poplavljenih podjetjih in so v preteklem mesecu pomagali pri čiščenju podjetij v svojem delovnem času, ne bodo prejeli le 80 odstotkov plače, kot to velja za čakanje na delo, ampak bodo prejeli 100 odstotkov, torej polno plačo. "Vsi, ki ste pomagali pri čiščenju podjetij v avgustu, boste upravičeni za mesec avgust do polne plače, čeprav podjetja niso delala," je dejal Mesec.

Sorodna novica Vlada je potrdila interventni zakon: štirje sklopi pomoči

Vsi samozaposleni, ki so bili prizadeti v poplavah, pa se lahko prijavijo za pomoč. Vlada, ki je kot merilo za pomoč najprej načrtovala 50-odstotni padec prometa v tekočem mesecu, se je odločila za drugačen pristop. Do pomoči bodo tako upravičeni tisti, ki jim bo promet upadel za 25 odstotkov v celotnem letu.

Za vse brezposelne ob tem vlada uvaja povabilo v javna dela za pomoč v poplavah. Po navedbah ministra Mesca bodo lahko sodelovali pri najrazličnejših delih, od čiščenja do pomoči v DSO-jih, vlada pa je pri tem tudi povišala plačilo. "Neko z do 5. stopnjo izobrazbe je upravičen do polne minimalne plače. Če imate 6. stopnjo izobrazbe, prejmete 110 odstotkov minimalne plače, če imate 7. stopnjo izobrazbe ali več pa 120 odstotkov minimalne plače," je dejal Mesec.

Eden izmed ukrepov se nanaša tudi na delo upokojencev, ki bo do konca leta razširjeno s 60 na 90 ur mesečno. "Omejitev ne bo popolnoma odpravljena, bomo pa vse upokojence, ki si želijo delati in dodatno zaslužiti, povabili, da pomagajo pri obnovi," je pojasnil minister.

Subvencije za najem stanovanj in brezplačno bivanje v domovih za starejše

Uvaja se tudi subvencija za najem stanovanja za vse, ki jim je poplava zalila stanovanje ali hišo in tam ne morejo več živeti. "Če boste šli v tržni najem, ste upravičeni do subvencije za najemnino stanovanj. Znesek bo enak, kot je že zdaj predviden s subvencijo za tržni najem," je na novinarski konferenci dejal minister.

Starejši ob 65 let bodo ob tem upravičeni do brezplačnih kriznih nastanitev v domovih za starejše občane.

Hitro zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic

Da bi čim prej odstranili posledice poplav, je vlada v zakonu predvidela tudi ukrep hitrejšega zaposlovanja tujih delavcev. "V roku desetih dni po prihodu v Slovenijo jim bo zavod za zaposlovanje dolžen izdati ali neizdati soglasje k temu, da začnejo delati. V treh mesecih pa mora upravna enota presoditi, ali dobijo enotno dovoljenje za bivanje in delo. Ampak medtem ko čakajo na to enotno dovoljenje, lahko že začnejo delati, če imajo soglasje zavoda, ki mora biti izdano v desetih dneh," je razložil Mesec.

Pri tem je poudaril, da se ukrep nanaša na tuje delavce iz nevizumskih držav. "To so vse države Balkana razen Kosova. Ne govorimo o tujih delavcih, ki prihajajo iz držav, iz katerih za vstop v Slovenijo potrebujejo vizum," je poudaril minister.