V Sloveniji potres najbolj čutili v JV delu Slovenije

Silovit potres, ki je nekaj minut pred pol eno uro popoldne stresel Hrvaško, smo čutili tudi v Sloveniji. Čeprav so se tla močno zatresla tudi pri nas, o kakšni večji škodi na srečo za zdaj pristojne službe s terena ne poročajo.

Najbližje žarišču potresa, na Dolenjskem in Beli krajini, je tresenje tal močno prestrašilo prebivalce, ki so množično zapuščali stavbe. Po do zdaj znanih podatkih se je porušil dimnik na starejši hiši v Grobljah pri Šentjerneju, v nekaterih trgovinah so s polic popadali izdelki, v nekaterih stanovanjih so ponekod s sten padale slike in posoda ter drugi predmeti z omar, o podobnem dogajanju poročajo tudi iz drugih krajev, je poročal Radio Slovenija.

Največ manjše škode na območju Posavja, Podravja in celjske regije

Regijske izpostave uprave za zaščito in reševanje še zbirajo podatke, prejeli so precej klicev občanov. Največ manjše škode je bilo po do zdaj zbranih informacijah na območju Posavja, nekaj pa tudi na območju Podravja in celjske regije.

Kot je povedala vodja brežiške izpostave Zdenka Močnik, je bil potres na njihovem območju razmeroma močan, zato so že stopili v stik s predstavniki občinskih civilnih zaščit. Za zdaj večje škode niso zaznali, a je bilo rahlo poškodovanih kar nekaj dimnikov, streh in zidov na posameznih objektih. Kar nekaj klicev so prejeli iz Kostanjevice, kjer gre za starejše mestno jedro, zagotovo pa bodo ljudje čez dan še zaznali kakšno manjšo škodo. Gasilci društev iz Kostanjevice, Prekope in Senovega ter poklicna gasilska enota v Krškem so sicer na terenu, o manjši škodi javljajo tudi z Bizeljskega.

"Klici se vrstijo, zdaj ko so ljudje malo pogledali okoli svojih nepremičnin, vendar nikjer ni tako hudo, da bi morali koga izseliti. Je pa bilo kar nekaj strahu, saj nas je pošteno streslo," je še dodala Močnikova.

Posledice potresa v stari Ljubljani. Foto: BoBo
Posledice potresa v stari Ljubljani. Foto: BoBo

Iz Maribora poročajo o izpadu elektrike, ki pa so ga že sanirali. "Načeloma večjih težav na terenu ni bilo zaznati, nekaj težav je bilo z oskrbo električne energije, zaradi česar je obtičalo tudi dvigalo z eno osebo," je za Radio Slovenija povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Samo Robič.

Iz ministrstva za javno upravo so sporočili, da so zaradi posledic potresa prekinili delovanje upravnih enot Ptuj in Maribor, obe pa bosta od srede znova nemoteno poslovali.

Na starejši stavbi ptujske upravne enote je po njihovih navedbah prišlo do pokanja sten in padanja ometa, zato so bili uslužbenci napoteni domov, poškodovan ni nihče. Stavbo iz leta 1900 so pregledali predstavniki gradbene stroke, ki so ugotovili, da nastale poškodbe ne predstavljajo tveganja za varno delo javnih uslužbencev. Bo pa potrebna sanacije stavbe, za katero bodo na direktoratu za stvarno premoženje takoj začeli pripravljati načrt. V postopku bodo sodelovali tudi s ptujsko mestno občino, so napovedali na ministrstvu.

Na mariborski upravni enoti pa so po potresu ostali brez elektrike, uslužbence so evakuirali, poškodovanih prav tako ni. Odpovedali so jim vsi informacijski sistemi, stanje so pregledali informatiki mariborske mestne občine in ob pomoči informatikov ministrstva za javno upravo odpravili napake v delovanju informacijskih sistemov, so še navedli na ministrstvu.

V mariborskem UKC-ju so se po pričevanjih očividcev tresli stojala, omare, postelje, nekaj bolnikov so preselili.

Cerkev v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah je bila poškodovana že ob spomladanskem potresu. Foto: Osebni arhiv/David Klobasa, župan občine Sv. Trojica
Cerkev v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah je bila poškodovana že ob spomladanskem potresu. Foto: Osebni arhiv/David Klobasa, župan občine Sv. Trojica

V Slovenski Bistrici je dogodek povzročil poškodbe na nekaterih starejših objektih, v Šentilju pa so popokale stene gasilskega doma ter na nekaterih drugih stavbah. Tudi v Rušah je odpadlo nekaj strešnikov in ometa.

Župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa je na Facebooku sporočil, da je škodo utrpela tudi tamkajšnja cerkev, zato pričakuje, da odgovorni prepoznajo pomembnost kulturnih spomenikov in jim pomagajo sanirati nastalo škodo. Cerkev je bila sicer poškodovana že spomladi, ko je potres prizadel Zagreb.

Poškodbe objektov, dimnikov in streh tudi na Celjskem

Po do zdaj zbranih podatkih večje škode ni bilo niti na Celjskem, so pa zaznali poškodbe posameznih cerkvenih objektov, dimnikov, streh, pročelja fasad in starejših objektov, kjer je prišlo do posameznih razpok in odpada ometa. V Slovenskih Konjicah je prišlo do poškodbe dimnika v podjetju Konus, v Radečah se je sprožil manjši zemeljski plaz, ki pa ne ogroža objektov ali ljudi. V Braslovčah in Taboru je za kratek čas izpadla mobilna telefonija. Tudi iz Dobja poročajo o nekaj porušenih dimnikih in poškodbah na strehah, gasilske enote so trenutno aktivirane v občinah Dobje, Slovenske Konjice, Celje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah.

Tla so se zatresla tudi v Ljubljani. Gasilska enota UKC-ja Ljubljana je že opravila pregled objektov in za zdaj ni zaznala posledic potresa v osrednji bolnišnici. Po navedbah UKC-ja kaže, da je tresenje dobro prestal tudi del infekcijske klinike, ki je bil zgrajen med letoma 1899 in 1901.

O padanju ometa z nekaterih starejših hiš pa poročajo tudi z Obale.

Posledice potresa na Obali. Foto: Tjaša Škamperle
Posledice potresa na Obali. Foto: Tjaša Škamperle

V Krškem po potresu preventivno ustavili jedrsko elektrarno

Nuklearna elektrarna Krško se je ob potresu samodejno ustavila. Foto: BoBo
Nuklearna elektrarna Krško se je ob potresu samodejno ustavila. Foto: BoBo

Kot so pojasnili, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu. "Zaradi močnega potresa je NEK varno ustavljen. Do zaustavitve je prišlo zaradi avtomatskega delovanja zaščite turbine. Po prvem pregledu brez posledic, tako da varnost ni ogrožena," je ob tem prek Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Podobno je za Radio Slovenija povedal tudi predsednik uprave NEK-a Stane Rožman. "Potresni sunek je bil dovolj močan, da je prišlo do ustrezne motnje, ki je pripeljala do zaustavitve, elektrarna je v varnem stanju, brez vsakršnih posledic za okolje, vsi sistemi obratujejo normalno, tako da gremo skozi sistematičen pregled opreme in sistemov, tako da bomo načrtovali ponoven zagon elektrarne v roku 24 ur." Po navedbah strokovnjakov je NEK tudi sicer dobro protipotresno grajen in prenese tudi bistveno večje potrese.

Slovenska karitas začela zbiranje sredstev za pomoč ob potresu

Slovenska karitas odpira račun za pomoč prizadetim ob potresu v Petrinji blizu Siska na Hrvaškem. Vsa zbrana sredstva bodo posredovana hrvaški Karitas. Svoj dar lahko posredujete s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in darovali boste 5 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214-0001-5556-761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: SI00-627

Denarno pomoč za odpravljenje posledic potresa pa zbira tudi Rdeči križ Slovenije. Vse, ki želijo pomagati, prosijo, da svoj prispevek nakažejo na:

Rdeči križ Slovenije
Mirje 19
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310-0111-1122-296
Namen: Potres Hrvaška
Sklic: SI00-96885

Več poškodb na fasadah zgradb, zvonikih cerkva in dimnikih

Da po dozdajšnjih podatkih potres z epicentrom na Hrvaškem v Sloveniji ni povzročil večje škode, je prek Twitterja sporočil tudi premier Janez Janša. "Beležimo pa več poškodb na fasadah zgradb, zvonikih cerkva in dimnikih stanovanjskih hiš," je dodal in ob tem napovedal, da bo v letu 2021 izvedena nacionalna vaja za varno ravnanje ob potresu.

Sorodna novica Umrlo najmanj sedem ljudi – v razrušenih Petrinji in Glini iščejo preživele, pomoč prihaja od povsod

Janša je sporočil tudi, da je po potresu že govoril s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in mu ponudil pomoč Slovenije. "Uprava RS za zaščito in reševanje je v pripravljenosti in v neposrednem stiku z odgovornimi na Hrvaškem," je dodal. Pomoč Slovenije je v pogovoru s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem ponudil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ob tem izrazil sočutje in solidarnost z južnimi sosedi.

Prek Twitterja se je oglasil tudi obrambni minister Matej Tonin. "V pripravljenost je Državni logistični center Roje, v kolikor bi bilo potrebno poslati materialno pomoč (šotori, postelje, ogrevalne naprave …) in državna komisija za ocenjevanje poškodovanosti objektov, v kolikor bi bilo potrebno ocenjevati poškodovanost objektov v Sloveniji ali na Hrvaškem," je zapisal.

Seizmologi pričakujejo še več popotresnih sunkov

Dežurni seizmolog na Arsu Andrej Gosar je dejal, da je za podatke o škodi in vplivu na stavbe na področju Slovenije še prezgodaj. Po njegovem mnenju sicer ne bo hujših posledic, predvsem naj bi nastale razpoke na hišah, nekaj več škode je pričakovati na območju jugovzhodne Slovenije. Gosar sicer ocenjuje, da ob tako močnem potresu lahko pričakujemo, da bo potresna dejavnost trajala še mesece, kot je bilo tudi ob spomladanskem potresu pri Zagrebu.

V predsedniški palači odpadel omet

Posledice potresa so vidne tudi v predsedniški palači, med drugim je ponekod popadal omet, razpokale so stene, so pojasnili v uradu predsednika republike. Predsednik republike Borut Pahor je fotografije odpadlega ometa v prostorih stavbe objavil na Instagramu in dopisal, da je palača potres preživela.

V predsedniški palači je ponekod popadal omet. Foto: Instagram predsednika republike
V predsedniški palači je ponekod popadal omet. Foto: Instagram predsednika republike

"Predsedniška palača, ki je stara 122 let in je prestala rušilni potres leta 1895. Danes. Preživela," je na Instagramu zapisal Pahor. Objavljeni fotografiji pa prikazujeta odpadle kose ometa, ki ležijo na tleh na hodniku oziroma v pisarni.

Potres zamajal tudi stavbo parlamenta, Zorčič za več kot pol ure prekinil izredno sejo DZ-ja

Potres je zamajal tudi stavbo slovenskega parlamenta. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je za več kot pol ure prekinil izredno zasedanje državnega zbora. Nekateri, med njimi v skladu z varnostnim protokolom tudi Zorčič, so stavbo po potresnem sunku začasno zapustili.

Pristojni v DZ-ju pregledujejo morebitno nastalo škodo v stavbi, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi. Poslanec SDS-a Jure Ferjan je medtem na Twitterju delil fotografijo, na kateri je videti, da je v notranjosti parlamenta ob potresu nastala tudi manjša materialna škoda.

Kot je v izjavi novinarjem dogajanje pojasnil Zorčič, je občutil potres, čeprav "je treba priznati, da se nam v politiki vedno tresejo tla pod nogami". "A v enem trenutku sem se odločil, da je to že preveč. Ne nazadnje so me tudi opozorili, da se je stena za mano začela nekoliko majati, in sem rekel, da gremo vsi ven," je pojasnil. Varnostniki so ga v skladu z varnostnim protokolom pospremili iz stavbe.

Poslanci in poslanke so morali zapustiti dvorano DZ-ja. Foto: BoBo
Poslanci in poslanke so morali zapustiti dvorano DZ-ja. Foto: BoBo

V primeru morebitnih hujših posledic ob naravni nesreči pa je Zorčič spomnil na nove določbe poslovnika DZ-ja, ki omogočajo zasedanje parlamenta na daljavo. Po njegovem mnenju ni več ovir, da DZ kot ena najpomembnejših institucij v državi deluje v kakršnih koli razmerah.

Poslanci zaradi potresa prekinili izredno sejo

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat je bil med potresnim sunkom v parlamentarni dvorani, tik pred predsednikom državnega zbora. V izjavi novinarjem je priznal, da je bil ob potresnem sunku v šoku in je bila prva misel, kako čim prej zapustiti veliko dvorano. Kot je opisal dogajanje, ki je razvidno tudi iz posnetkov seje, se je obrnil k predsedniku in rekel: "Igor, potres." Zorčičevo odločitev za prekinitev seje je označil za pravilno.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han pa je v izjavi novinarjem izrazil podporo Hrvatom, ki so za božično-novoletne praznike dobili takšno tragedijo. "Če jim lahko kar koli pomagamo, jim moramo biti Slovenci na voljo," je dodal. V Sloveniji smo jo, kot pravi, danes dobro odnesli, ob čemer je tudi zadovoljen, da so Nuklearno elektrarno Krško po potresu preventivno ustavili. "Zdaj vidimo, da se včasih kregamo zaradi nepomembnih stvari," je ugotavljal Han.

Preskrba z električno energijo

V času potresa so hidroelektrarne na rekah Drava in Soča obratovale nemoteno in v polnem obsegu, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne. V Termoelektrarni Šoštanj normalno obratuje blok 5. "Hidroelektrarne in termoelektrarne so nudile vse sistemske storitve, tudi ob izpadu NEK-a," so sporočili iz skupine HSE.