2. seja Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu 23. januarja 2019, na sredi resorni minister Peter Jožef Česnik. Foto: DZ/Matija Sušnik
2. seja Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu 23. januarja 2019, na sredi resorni minister Peter Jožef Česnik. Foto: DZ/Matija Sušnik

Komisija, ki se je seznanila s problematiko financiranja tiskanih medijev in knjig slovenske manjšine v zamejstvu, je soglasno sprejela tudi sklep, da od vlade pričakuje nadaljnjo enakopravnost založnikov iz Slovenije in zamejstva pri sofinanciranju izdajanja publikacij za slovensko tržišče.

Predstavniki krovnih organizacij slovenske manjšine v Avstriji so na današnji seji slovenske oblasti pozvali, naj pri avstrijskih oblasteh posredujejo za financiranje tednika Novice.

"Iz dveh tednikov je nastal eden, tednik Novice, a niti tega ne moremo financirati," je težave tiskanih medijev na avstrijskem Koroškem orisal Nanti Olip iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS). Povedal je, da je Slovenija za Novice letos odobrila 107.000 evrov, Avstrija pa svojega deleža, ki bi ga morala prispevati, še ni odobrila. Predlagal je, da bi Slovenija skušala na Dunaju doseči, da bi tudi Avstrija dala svoj delež.

Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip je predlagal, naj Slovenija posreduje na Dunaju. Foto: BoBo
Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip je predlagal, naj Slovenija posreduje na Dunaju. Foto: BoBo

Njegov poziv sta podprla Marjan Sturm iz Zveze slovenskih organizacij (ZSO) in Bernard Sadovnik iz Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS). "Nujno je, da ohranimo edini časopis v slovenščini, ki še obstaja," je dejal Sadovnik. "Če ne bomo brali, ne bomo več vedeli, kdo smo," pa je poudaril Sturm.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je tedniku Novice priporočil, naj bo bolj tržno naravnan in naj najde podporo pri gospodarski skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Vodja sektorja za sosednje države na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) Matej Andolšek je dejal, da so vprašanje financiranja medijev slovenske skupnosti v zadnjih letih omenjali na vseh srečanjih s predstavniki avstrijskih oblasti na različnih ravneh.

"Prejšnja avstrijska vlada je dala zagotovila, da bo sprejela zakon o pospeševanju tiska, ki bi sistemsko uredil financiranje časnikov, kot so Novice, a se to ni zgodilo," je dejal. Zdajšnja avstrijska vlada tega zakona nima v načrtu svojega dela, je še pojasnil in dodal, da si prizadevajo za sistemsko ali vsaj dolgoročnejšo rešitev, tudi če ne bo zakonske ureditve vprašanja.

Primorski dnevnik v Trstu izhaja neprekinjeno od leta 1945. Photo: Radio Koper Foto: Radio Koper
Primorski dnevnik v Trstu izhaja neprekinjeno od leta 1945. Photo: Radio Koper Foto: Radio Koper

Primorski dnevnik za zdaj nad gladino
Je pa posredovanje Slovenije v Rimu za zdaj rešilo vprašanje financiranja tržaškega Primorskega dnevnika, kar je naglasil tudi Rudi Pavšič iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in se za to zahvalil slovenskim oblastem. Ob tem je izrazil zaskrbljenost glede financiranja tednikov Novi Matajur in Novi Glas in pozval h konkretni rešitvi tega vprašanja.

Odgovorni urednik Primorskega dnevnika Aleksander Koren se je v imenu vseh zaposlenih zahvalil za podporo Slovenije. Kot je dejal, se je "okoli časnika strnila vsa manjšina, novost pa je, da se je zanj postavila tudi italijanska lokalna politika, kar bi bilo še pred desetimi leti nepredstavljivo".

Minister Česnik je dejal, da so tiskani mediji še posebej pomembni za starejše. Primorski dnevnik je šel po njegovih besedah v korak s časom in je tudi že v elektronski obliki.
Andolšek pa je pojasnil, da se sredstva za Novi Matajur in Novi Glas niso zmanjšala. To je po njegovem med drugim zasluga zunanjega ministra Mira Cerarja, ki je bil o pravem času na obisku v Rimu. Pojasnil je še, da je pri teh časnikih težava, da nista opredeljena kot manjšinska medija po italijanskem zakonu o založništvu. Je pa tudi res, da ta zakon nima zagotovljenih sredstev ampak je financiranje odvisno od proračuna, je še dejal Andolšek.