Foto: BoBo
Foto: BoBo

Strokovna služba DZ-ja, pristojna za razvoj informacijskega sistema, in zunanji izvajalec sta pripravila poročilo o dogajanju pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo. Poročilo je s sklepom zahteval kolegij predsednice DZ-ja. "Kot kažejo analize, je bilo med tem konkretnim glasovanjem zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic posameznih poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema," so sporočili iz DZ-ja.

Po do zdaj zbranih podatkih je strojna in programska oprema glasovalne dejavnosti ob konkretnem glasovanju sicer zaznala, vendar niso bili pravočasno oz. do izteka časovnega okvira glasovanja obdelani in posredovani v jedrni del konferenčnega glasovalnega sistema. Posledica tega je bila, da je bil na zaslonih v veliki dvorani DZ-ja javno objavljen vmesni, ne pa končni izid glasovanja, ki ni odražal prave volje poslank in poslancev, so dodali.

"Glede dogajanja med predmetnim glasovanjem je bilo ugotovljeno tudi, da 11 poslank in poslancev poslanske skupine Svoboda in trije člani poslanske skupine SD, katerih glasovanja niso bila zabeležena v objavljenem rezultatu glasovanja, med samim glasovanjem niso vstavljali in/ali umikali identifikacijskih kartic," so zapisali v DZ-ju.

22 sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev

Po neuradnih informacijah STA-ja so za motnje v delovanju glasovalnega sistema poskrbeli člani poslanske skupine Levica. Sistem naj bi zaznal kar 22 sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev.

Zaplet se je zgodil pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo. Zaradi zapleta so poslanci o dopolnilu znova glasovali, pravno podlago za to pa je predstavljal leta 2004 sprejet dogovor, da se v primeru, kadar glasovalna naprava ne deluje, glasovanje ponovi. S tem je soglašala tudi zakonodajno-pravna služba DZ-ja.

V ponovljenem glasovanju so poslanci ob obstrukciji opozicije polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo izglasovali.

Da je kartico izvlekla iz glasovalne naprave, je na seji preteklo sredo, ko se je pojavil zaplet, priznala poslanka Levice Nataša Sukič. "In tudi nisem bila edina, kar sem videla na lastne oči, tako da je seštevek pravi," je ob tem zatrdila.

Po posvetu vodij poslanskih skupin pred ponovljenim glasovanjem je vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec sicer potrdil, da so poslanci Levice z izjemo Mihe Kordiša, ki je dopolnilo podprl, ob glasovanju izvlekli kartice iz glasovalne naprave.

Strokovne službe DZ-ja so v povezavi z navedenimi pomanjkljivostmi v delovanju glasovalnega sistema, ki jih povzema poročilo, že zaprosile za dodatne informacije tudi zastopnika proizvajalca strojne in programske opreme, prav tako pa so prošnjo za povratno informacijo glede uporabe te opreme v posameznih evropskih parlamentih naslovile tudi na Evropski center za parlamentarne raziskave in dokumentacijo, so sporočili iz DZ-ja.

Da se takšne situacije v prihodnje ne bi dogajale, poročilo v sklepu predlaga tudi nekaj ukrepov, med njimi možnost podaljšanja časa od obvestila o koncu glasovanja do objave podatkov o izidu glasovanja. Poročilo bo dostopno po tistem, ko se bodo z njim seznanili poslanke in poslanci, so še dodali v DZ-ju.