Pošte obratujejo s spremenjenim delovnim časom. Foto: BoBo
Pošte obratujejo s spremenjenim delovnim časom. Foto: BoBo

"Pošta Slovenije upokojence, ki prejemajo pokojnine na račune TRR pri bankah, tudi vljudno poziva, da v primeru, če to ni nujno potrebno, obiska pošte na dan izplačila pokojnin ne načrtujejo že prvi dan oziroma ne takoj zjutraj. Na ta način se bo mogoče izogniti situacijam, da bi bili prisiljeni čakati v vrsti pred poštami na vstop, glede na upoštevanje nujne razdalje."

Pošte imajo spremenjen delovni čas

Večina pošt ima prilagojen delovni čas, in sicer so pošte odprte od 9. do 15. ure oziroma nekatere od 9. do 11. ure. Ob sobotah pošte ne poslujejo, prav tako ne poslujeta dežurni pošti.

Pošta Slovenije je sicer skupaj z Zavodom za pokojninsko zavarovanje Republike Slovenije zaradi pandemije koronavirusa prilagodila postopke izplačila pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na njihove domove.

Izplačila pokojnin prek pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu bodo potekala tako kot doslej, z minimalnimi prilagoditvami zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov. Izplačilo bo potekalo brez kontakta in na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše, so sporočili s pošte.

Prav tako je pošta prilagodila postopke za primere posameznikov, ki so priklenjeni na posteljo ali drugače gibalno ovirani in ne morejo pismonoši priti nasproti. Izplačilo pokojnin tem upokojencem bo samo za mesec marec 2020 prilagojeno tako, da bo pismonoša osebi, ki prejemnika neguje oziroma živi z njim v gospodinjstvu, pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za mesec marec na pošti.

Oseba, ki prejemnika neguje oziroma živi z njim v gospodinjstvu, se bo lahko z izpolnjenim in podpisanim enkratnim pooblastilom s strani prejemnika pokojnine oglasila na določeni pošti, kjer bo uslužbenec na poštnem okencu izvedel identifikacijo osebe s preveritvijo podatkov v osebnem dokumentu ter nato izplačal pokojnino.

Prilagojeni so tudi postopki izplačila pokojnin varovancem v domovih za ostarele oziroma drugih inštitucijah. Pokojnine bodo za oskrbovance domov izplačane pooblaščenim osebam.

Na pošto le, če je res nujno

Pošta Slovenije je prebivalce v preteklih dneh že večkrat pozvala, da se poslužujejo uporabe poštnih storitev ali obiščejo pošto le, če je to zares nujno potrebno ter spoštujejo odrejena navodila in protokole za ohranjanje zdravja zaposlenih na okencih, dostavljavcev ter vseh ostalih. Ob tem naj dosledno upoštevajo predpisani režim vstopa v pošte, in sicer v omejenem obsegu. V poštnih prostorih se lahko sočasno nahaja zgolj toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc.

Kot so še sporočili, skušajo v razmerah pandemije koronavirusa zagotavljati poslovanje, ki kar se da ščiti zaposlene in uporabnike poštnih storitev.