Programski svet RTV Slovenija potrdil PPN za leto 2021. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Programski svet RTV Slovenija potrdil PPN za leto 2021. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Potem ko je programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na seji 30. novembra zavrnil predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) za prihodnje leto, je namreč vodstvo zavoda na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem za ponedeljkovo sejo sveta pripravilo dopolnjen predlog PPN-ja. Priložilo mu je tudi predlog finančnega načrta za prihodnje leto.

Dopolnjeni predlog PPN-ja je sicer skoraj identičen prejšnjemu predlogu, a imajo zato po Kadunčevih besedah tudi utemeljene razloge. V razpravi na prejšnji seji programskega sveta namreč svetniki niso imeli nobenih konkretnih pripomb, ki bi jih lahko upoštevali, ali predlogov za zmanjšanje obsega programa in produkcije RTV Slovenija, je dejal Kadunc. PPN po njegovih besedah obsega minimalni program, s katerim nacionalna RTV še izpolnjuje svoje zakonske obveznosti.

Tudi dopolnjeni finančni načrt po Kadunčevih besedah ne prinaša bistvenih sprememb. Med drugim so upoštevali nekatere pripombe nadzornega sveta in denimo zmanjšali stroške za reprezentanco. Zagotovil je, da finančni načrt predvideva dovolj sredstev za realizacijo programsko-produkcijskega načrta. Če ta ne bi bil sprejet, pa ne more biti usklajen s finančnim načrtom in bi morala RTVS v prihodnjem letu poslovati po dvanajstinah, je posvaril.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Nekatere pripombe nadzornikov ostajajo

Da je direktor Kadunc nekatere pripombe nadzornega sveta, ki jih je ta sprejel ob obravnavi osnutka finančnega načrta, upošteval, nekatere pa še ostajajo odprte, je pojasnil predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough. Med drugim je nadzorni svet menil, da v prihodnjem letu ne bi smelo priti do prodaje finančnih naložb. Ali je Kadunc pripombam sledil, pa bo po njegovih besedah jasno čez dva dneva, ko bo zasedal nadzorni svet.

Glede na to, da bo po predlogu finančnega načrta leto 2021 prineslo prodajo še zadnjih delnic Eutelsata, ki jih ima RTV SLO v lasti, nadzorni svet pa ne podpira prodaje finančnih naložb, so nekateri svetniki v razpravi opozarjali na neusklajenost obeh dokumentov.

Jelka Stergel je denimo opozorila, da bi moral programski svet sprejeti PPN, ki je usklajen s finančnim načrtom. Ta po njenih besedah tako ne zagotavlja sredstev, s katerimi bi pokrili vsebine. Tudi Slavko Kmetič je opozoril, da je finančni načrt na tako trhlih nogah, da je vprašljiv tudi PPN. Petra Ložar pa meni, da finančni načrt ne podpira PPN-ja v celoti in ima "čudne prioritete".

Kadunc zavrnil očitke

Kadunc je takšne očitke zavrnil in zagotovil, da je PPN ustrezno podprt s financami. Potrdil je, da finančni načrt predvideva prodajo delnic, a da nadzorni svet ni nikoli sprejel sklepa, da jih ne bi smeli prodati. Finančni viri za izvedbo PPN-ja tako niso vprašljivi, je zagotovil.

Čeprav so imeli svetniki na PPN tudi vsebinske pripombe, pa jih je večina opozarjala, da javna RTV ne more delovati brez programskega načrta. Da bo PPN podprl, je napovedal tudi predsednik programskega sveta Ciril Baškovič.

Po besedah podpredsednika sveta Matjaža Juharta PPN ni idealen, je pa "optimalen približek preživetja te hiše". Naštel je več razlogov, zaradi katerih bi glasoval proti, a meni, da je podpora PPN-ju njegova odgovornost. Večina svetnikov se je tudi strinjala, da se bo treba čez nekaj mesecev pogovarjati o dopolnitvah PPN-ja in rebalansu finančnega načrta.

Ob glasovanju je predlog PPN-ja podprlo 15 programskih svetnikov, kar je ravno zadostovalo za njegovo potrditev. Niso pa dali pozitivnega mnenja k predlogu finančnega načrta. Tega sicer potrjuje nadzorni svet, mnenje programskih svetnikov pa zanj ni zavezujoče.