Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, Branimir Štrukelj, predsednik KSJS-ja, in Helena Milinković, predsednica Stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV na novinarski konferenci KSJS-ja in Sindikata novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, Branimir Štrukelj, predsednik KSJS-ja, in Helena Milinković, predsednica Stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV na novinarski konferenci KSJS-ja in Sindikata novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

"Avtonomija novinarskega in uredniškega dela je ena od temeljnih predpostavk delujoče demokracije. To je standard, ki v demokratičnih državah ne bi smel predstavljati vprašanj. A videti je, da je ta boj v naši državi še odprt," je dejal predsednik KSJS-ja Branimir Štrukelj. Kot je dodal, Konfederacija sindikatov javnega sektorja brez zadržkov podpira stavko novinark, novinarjev in drugih ustvarjalcev na RTV-ju. Poudaril je, da je boj za avtonomijo institucije, uredništev in novinarjev univerzalna zahteva, ki naslavlja demokracijo kot tako.

"Pri zahtevi po zagotavljanju avtonomije je jasno, da gre za izrazito sindikalno zahtevo, ki je povezana z osnovnimi delovnimi razmerami. Ne morete namreč ločiti osnovnih pogojev dela od avtonomije novinarskega dela." Štrukelj je dodal, da je zagotavljanje avtonomije novinarjem enako zagotavljanju odmora ali varnosti na delovnem mestu in drugih osnovnih elementov. "Vodstvo RTV-ja je lahko konstruktivno le na način, da to sprejme kot temeljni del stavkovnega sporazuma, v katerega se zapiše, s kakšnimi potezami se avtonomijo zagotovi in utrdi."

Helena Milinković, predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija, se je zahvalila KSJS-ju in SNS-ju za podporo pri stavki. Spomnila je, da se je upor proti spremembam in politizaciji informativnega programa na RTV Slovenija začel že oktobra lani. "V informativnem programu Televizije Slovenija se s političnimi pritiski in zamenjavami soočamo že eno leto. Pred letom dni sta programski svet in generalni direktor začela izvajati pritiske in zahteve po menjavi takratne odgovorne urednice informativnega programa Manice Janežič Ambrožič."

Kot je pojasnila, gre za solidarnostno stavko z uredništvoma inofrmativnega programa TV SLO in uredništvom MMC-ja, ki sta se od jeseni znašli pod najhujšimi pritiski in kjer sta uredniška in novinarska avtonomija najbolj ogroženi. Med stavkovnimi zahtevami je Milinkovič poudarila depolitizacijo RTV-ja, umik škodljivih sklepov programskega sveta, jasno kadrovsko politiko, dostojne delovne razmere in pogajanja o dvigu najnižjih plač ter demokratičen socialni dialog z vodstvom. "Vodstvo že nekaj časa z nami komunicira preko sporočil za javnost in nato trdi, da vodi socialni dialog. Mi si želimo demokratičnega dialoga, kar pomeni, da so naše strokovne in utemeljene pripombe tudi upoštevane."

Predsednica SNS-ja Alenka Potočnik je dodala, da smo eno leto v državi spremljali poskus uničenja STA-ja s finančnim izčrpavanjem in da je stanje v medijih še vedno resno. "Kolikor nam uspe v SNS-ju spremljati situacijo, vidimo, da socialnega dialoga oziroma spoštovanja med socialnima partnerjema na RTV-ju ni. Da smo odgovor na napovedano stavko in na stavkovne zahteve prejeli prek sporočila za javnost, je bilo ponižujoče." Sindikalni predstavniki in generalni direktor RTV Andrej Grah Wathmough so se nato na sestanku srečali v petek in začeli dogovore o pogajanjih.

Podporo stavkajočim na RTV Slovenija izrazili številni sindikati javnega sektorja

Poleg SNS-ja in KSJS-ja se podpornikom stavke na RTV pridružuje tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Kot ocenjujejo v Svizu, so zahteve stavkajočih upravičene, in jim izreka solidarnost.

"Stavka je legitimna, a obenem vedno skrajna odločitev zaposlenih, ko so bile izčrpane vse druge možnosti. Sviz zato poziva pristojne, naj prepoznajo resnost položaja ter odgovorno pristopijo k obravnavi in reševanju argumentiranih opozoril in zahtev novinarjev in drugih zaposlenih na RTV Slovenija," so navedli.

Za Sviz so ob tem nesprejemljive grožnje s sankcijami, "ki so jih od vodstva ustanove deležni nekateri zaposleni zaradi svobodnega izražanja kritičnih mnenj o delovanju zavoda ali ko opozarjajo na kršitve zakonodaje, statuta in drugih internih predpisov RTV SLO".

Zato Sviz podpira napoved zaostritve stavke in sindikalnih dejavnosti, če v enem tednu ne bo prišlo do ustreznih dogovorov in sklenitve stavkovnega sporazuma.

"Policisti najbolj razumemo vaš položaj, v katerem smo se znašli tudi sami"

Stavko koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija je že v nedeljo podprl Sindikat policistov Slovenije. Policisti so še posebej zavezani k spoštovanju zakonitosti in pravičnosti ter ščitenju šibkejšega, zato v sindikatu ravnanja vodstva RTV ne morejo razumeti drugače kot kršenje temeljnih pravic zaposlenih, kar je nedopustno, so zapisali.

"Demokracije brez svobodnih medijev si ni mogoče zamišljati in javna RTV Slovenija predstavlja steber neodvisnega novinarskega in ustvarjalnega dela, ki zagotavlja demokratičnost družbe," so izpostavili v današnjem sporočilu za javnost.

V sindikatu policistov zato vsem stavkajočim sporočajo, da jih v njihovih prizadevanjih in stavki podpirajo in da jim bodo nudili vso nadaljnjo podporo in pomoč. "Policisti najbolj razumemo vaš položaj, v katerem smo se znašli tudi sami," so zapisali. "Novinarke in novinarji uživate široko podporo javnosti in sindikalnega gibanja, zato stopite pogumno na pot, ki ste si jo začrtali," so jih pozvali.

Podpora sindikata zdravstva in socialnega varstva

"Žalostno in skrajno skrb vzbujajoče je, da morajo sindikati v stavkovnih zahtevah uveljavljati spoštovanje zakonov, statuta in drugih aktov javnega zavoda ter se boriti za profesionalno novinarstvo in avtonomijo. Vse to bi morale biti temeljne naloge vodstva RTV Slovenija," so v pismu podpore stavkajočim na RTV zapisali v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Kot so spomnili na SZSVS-ju, so marca letos podobno kot pri stavki v zdravstvu in socialnem varstvu v februarju ter v vzgoji in izobraževanju tudi stavkovne zahteve na RTV Slovenija naletele na gluha ušesa. Čeprav bi se sicer moralo vodstvo RTS Slovenija takoj po napovedi stavke začeti najbolj intenzivno pogajati, kot to določa zakon o stavki, pa so bila prva pogajanja šele teden dni po napovedi stavke, so opozorili.

"V SZSVS-ju ostro obsojamo vse poskuse politizacije medijskega prostora, še zlasti pa poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija, ki pomeni resen in skrajno zavržen poseg v neodvisnost medijev. Zaposleni na RTV že več mesecev opozarjajo, da so razmere na RTV Slovenija daleč od običajnih. Stavka ni uperjena proti poslušalcem, gledalcem in bralcem RTV-servisa, namenjena je zagotovitvi avtonomije novinarstva in spoštovanja medijske ter delovnopravne zakonodaje, saj je to v interesu vseh državljank in državljanov," so sklenili na SZSVS-ju.