Sindikat kmetov Slovenije in nevladne kmetijske organizacije za 25. april napovedujejo vseslovenski protest kmetov v  središču prestolnice. Razlog za opustitev pogajanj z vlado naj bi bila nepripravljenost politike, da sliši kmete in ukrepa tako, da bi kmetom omogočila kmetovanje. Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Sindikat kmetov Slovenije in nevladne kmetijske organizacije za 25. april napovedujejo vseslovenski protest kmetov v središču prestolnice. Razlog za opustitev pogajanj z vlado naj bi bila nepripravljenost politike, da sliši kmete in ukrepa tako, da bi kmetom omogočila kmetovanje. Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

"Zaskrbljeni smo glede objav, da policija na domu obiskuje posameznike in poizveduje, ali se nameravajo udeležiti protesta kmetov," so na Twitterju v odzivu na nedavno dogajanje zapisali v Pravni mreži za varstvo demokracije. Kot so dodali, policija sicer navaja, da naj bi šlo pri tem za sodelovanje s prebivalci z namenom zagotavljanja varnosti, "a pri tem spregleda, da njeno ravnanje ne vzbuja zaupanja, ampak, nasprotno, deluje zastraševalno, zato predstavlja nesorazmeren poseg v pravico do mirnega zbiranja".

V Pravni mreži za varstvo demokracije poudarjajo, da policija obvestila o mirnem zbiranju lahko pridobi tudi na druge načine, denimo s spremljanjem medijev, družbenih omrežij ali v pogovoru z morebitnimi organizatorji. "Hkrati se zdi, da policija sestavlja seznam udeležencev protesta, kar je pri protivladnih protestih še toliko bolj sporno: če oseba ve, da se bo znašla na oblastnem seznamu protivladnih protestnikov, ima to lahko tako močan odvračalni učinek, da ta izvotli pravico do protesta," opozarjajo in hkrati obžalujejo, da se protestom nenaklonjena policijska praksa nadaljuje tudi pod novo vlado.

Sorodna novica Policija zavrača očitke, da izvaja pritisk na kmete: Gre za običajno prakso

Kot dodajajo, je bilo to sicer slutiti že, ko je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pred kratkim na čelo Direktorata za upravno notranje zadeve ministrstva imenoval Urško Židan, ki je po navedbah Pravne mreže pod vlado Janeza Janše septembra 2021 podpisala navodila ministrstva policiji, ki so predstavljala podlago za množično kaznovanje protivladnih protestnikov.

"Pravici do mirnega zbiranja in do svobodnega izražanja tvorita osrednji steber pravic demokratične družbe, zato mora biti kakršen koli poseg vanju utemeljen z legitimnim ciljem in prestati test nujnosti, primernosti in sorazmernosti v ožjem smislu," so še poudarili v Pravni mreži.

Inštitut 8. marec: Pritiski policije nedopustni ne glede na barvo oblasti

Da so pritiski policije nedopustni ne glede na "barvo oblasti" in "vsebino protesta", pa so opozorili tudi v Inštitutu 8. marec. "Ostro nasprotujemo policijskim pritiskom. Na pritiske policije smo zgroženo opozarjali, ko so pod vlado Janeza Janše protestnike na domu obiskovali policisti. Policijskim pritiskom pa ostro nasprotujemo tudi danes – pod vlado Roberta Goloba," so poudarili v odzivu na novice, da policisti pred napovedanimi protesti obiskujejo kmete.

O nepričakovanem obisku policije se je sicer na svojem profilu na Facebooku med drugim razpisal tudi kmet Tomaž Miš. Ljubljanski policisti so v odzivu zapisali, da gre "za običajno obliko policijskega dela", in ne za ustrahovanje ali poseg v ustavne pravice posameznika do udeležbe na shodih. "Prepričani smo bili, da so tovrstne policijske prakse stvar prejšnje vlade, vendar smo se očitno motili," so ob tem dodali v Inštitutu 8. marec.

Kritični odzivi na policijsko obiskovanje kmetov