"Gonilno silo v Pravni mreži predstavljajo štiri pravnice, komunikologinja in diplomantka mednarodnih odnosov, vse izkušene borke za človekove pravice," je na prireditvi poudarila voditeljica Tatjana Pirc. Foto: Twitter/Evropski parlament v Sloveniji

V Hiši EU-ja so podelili nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2022, ki jo letos prejmejo članice Pravne mreže za varstvo demokracije.

Pobuda Pravna mreža za varstvo demokracije je bila ustanovljena leta 2021 in med drugim nudi pravno podporo vsem, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih.

To so poudarili tudi v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji, kjer so zapisali, da je bila pravna mreža ustanovljena zato, da bi zmanjšali razliko v razpoložljivih finančnih in pravnih sredstvih med državo in posamezniki, ki se borijo za svoje pravice.

"S pravnimi mnenji, stališči in pozivi pravna mreža varuje demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo. S tem prispeva h krepitvi vladavine prava in varstvu demokracije," so navedli.

V okviru pravne mreže strokovno pomoč nudijo visoko usposobljeni pravniki in odvetniške pisarne, njene nosilne organizacije pa so Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Amnesty International Slovenija, Danes je nov dan in Zavod za kulturo raznolikosti Open.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za izjemne nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU-ja, pa tudi vrednote listine EU-ja o temeljnih pravicah. Podeljuje jo od leta 2008, vsako leto pa jo prejme do 50 dobitnikov iz vse Evrope.

Pravna mreža za varstvo demokracije je sicer med 30 dobitniki nagrade državljan Evrope iz 24 držav članic EU-ja, ki letos prejmejo nagrado. Za to prestižno nagrado Evropskega parlamenta so jo predlagali državljani.

Nagrado so v preteklih letih iz Slovenije prejeli pravnik Lovro Šturm, pisatelji Boris Pahor, Alojz Rebula, Drago Jančar in Evgen Bavčar, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, humanitarec Tomo Križnar, društvo Simbioza ter Zveza društev upokojencev Slovenije in Čebelarska zveza Slovenije.

Nazadnje je lani šla v roke izvršne direktorice združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristine Modic in predstojnika Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana Sama Zvera.

Osrednja prireditev, na kateri bodo podeljene nagrade državljan Evrope za letošnje leto, bo predvidoma 8. novembra v Bruslju.