Pripravili so novelo zakona o notariatu, ki omogoča digitalizacijo dela notarjev, sledila bo tudi digitalizacija dela odvetnikov, so sporočili z ministrstva. "Ob tem digitalizacija postopkov ne sme biti sama sebi namen, ampak mora služiti državljanom za lažji dostop do pravice in za zavarovanje njihovih pravic," je dejala ministrica.

Zaposlenim v pravosodju mora digitalizacija poenostaviti opravila in olajšati delovanje sodnega sistema in celotnega pravosodja. Švarc Pipan je dejala, da so na ministrstvu že pripravili novelo zakona o notariatu, ki omogoča digitalizacijo dela notarjev, sledila bo tudi digitalizacija dela odvetnikov.

Tradicionalno, že 48. srečanje je letos med drugim namenjeno razpravam o digitalni dobi in izzivih za pravo, so zapisali na ministrstvu. Z napredkom znanosti in razvojem novih tehnologij se namreč svet hitro spreminja. Tehnološki razvoj je prinesel obsežne spremembe v družbi, čemur morata slediti tudi pravo in pravna stroka in jih tudi ustrezno usmerjati in urejati, so dodali.

Dnevi slovenskih pravnikov imajo s poglobljenimi razpravami o ključnih aktualnih pravnih vprašanjih in izzivih vsakokratnega časa ter s sodelovanjem pravnih in drugih strokovnjakov pomembno vlogo tako v razvoju pravne teorije in prakse kot tudi pri usmerjanju in podpori oblikovanju in izvajanju ustreznih državnih politik, so zapisali v sporočilu za javnost. Srečanje po mnenju ministrice prispeva h krepitvi vrednot vladavine prava in pravne države in tvori temeljne stebre demokratične, pravične in stabilne družbe.

Zveza društev pravnikov na dnevih pravnikov sicer že 22. leto pravnikom podeljuje priznanja za njihovo delo in dosežke. Tokrat sta priznanje za življenjsko delo prejela Hinko Jenull in Rado Race, priznanje za pravnika leta pa Jurij Toplak. Priznanje mladi pravnici je šlo v roke Andreje Kržič Bogataj, priznanje za delo v zvezi ali njenih članih pa je prejel Bojan Žunič.

Srečanje v Portorožu se bo končalo v torek, ko bodo potekale še razprave o gospodarskem prekrškovnem pravu, aktualnih vprašanjih v pravu Evropske unije in še mediaciji kot delu prava.