Informacijski pooblaščenec je sicer lani uvedel 1030 inšpekcijskih postopkov, prejeli pa so 160 pritožb zaradi kršitev pravic posameznikov.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je na dogodku predstavila bistvene izzive v času uporabe splošne uredbe o varstvu podatkov brez zakona, o varstvu osebnih podatkov in z omenjenim zakonom, so zapisali v sporočilu za javnost.

Predstavili so tudi kratko statistiko dela Informacijskega pooblaščenca v lanskem letu. V letu 2022 je uvedel 1030 inšpekcijskih postopkov in prejel 160 pritožb zaradi kršitev pravic posameznikov.

Aktivno je sodeloval tudi v 190 postopkih sodelovanja pri čezmejnem nadzoru zoper upravljavce, ki imajo sedež v drugih državah članicah EU-ja, njihove aktivnosti pa zadevajo tudi slovenske državljane. Pooblaščenec vsako leto prejme veliko število zaprosil za mnenje, lani je bilo tako izdanih 876 pisnih mnenj in izvedenih 2303 svetovanj po telefonu.

Na okrogli mizi, ki jih prinaša zakon o varstvu osebnih podatkov, so udeleženci predstavili svoje poglede na postopek sprejemanja zakona, posamezne določbe zakona, izrekanje sankcij pred in po sprejemu zakona ter bistvene novosti za zavezance, posameznike in nadzorni organ.

Tudi letos je pooblaščenec podelil priznanja organizacijam, ki so v preteklem letu pridobile certifikat s področja informacijske varnosti, katerega je v preteklem letu pridobilo rekordnih 30 organizacij. S pridobitvijo certifikata dobitniki izkazujejo veliko stopnjo zavedanja o pomenu varovanja informacij in s tem tudi osebnih podatkov.

Tradicionalno je bilo podeljeno tudi priznanje ambasador zasebnosti, ki ga je za leto 2022 prejel Blaž Markelj, predstojnik katedre za informacijsko varnost na mariborski fakulteti za varnostne vede, in sicer za uspešno povezovanje deležnikov, organizacijo aktualnih konferenc in delo z mladimi na področju informacijske varnosti, so še zapisali.