Tam se je o aktualnih izzivih EU-ja med drugim pogovarjala s podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo, komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola, so sporočili iz državnega zbora.

Predsednica DZ-ja in komisarka Jourova sta se na srečanju osredinili na pomen vladavine prava. Poudarili sta pomen svobodnih in neodvisnih medijev za demokracijo, strinjali pa sta se tudi, da je pomen vladavine prava treba približati ljudem. Kot sta dejali, mehanizem Evropske komisije in izpolnjevanje priporočil Evropske komisije, ki izhajajo iz letnih poročil o vladavini prava, ni namenjeno Bruslju, temveč državljankam in državljanom EU-ja. Sogovorki sta se sicer nazadnje sestali že med obiskom Jourove v Sloveniji v začetku tega meseca.

S slovenskim komisarjem Lenarčičem sta se strinjala o pomenu povečevanja humanitarne pomoči Slovenije in EU-ja na pomoči potrebnih področjih, pogovorila sta se tudi o notranjepolitičnem položaju v Sloveniji. Lenarčič je ob tej priložnosti poudaril dobro delovanje Slovenije na področju civilne zaščite, njeno pomoč ob nedavnem potresu v Turčiji ter pomoč Ukrajini. "Naj vrednote EU-ja ob tem ostanejo naš skupni kompas," je po srečanju na Twitterju zapisal Lenarčič.

Klakočar in Metsola pa sta se dotaknili prihajajočih evropskih volitev v letu 2024, pri čemer je predsednica Evropskega parlamenta poudarila, da bi želela v Bruslju videti več poslank. Spregovorili sta tudi o nevarnosti vzpona populizma na celini.

Izrazili sta zadovoljstvo glede prihajajoče konference predsednikov parlamentov EU-ja (EUSC) v Pragi, ki bo priložnost za široko izmenjavo mnenj na najvišji parlamentarni ravni in ki se je nameravata obe tudi udeležiti. Predsednica DZ-ja je sogovornici na kratko predstavila tudi notranjepolitični položaj v Sloveniji ter reformna prizadevanja aktualnih oblasti.

Metsola je na Twitterju ob sliki z gostjo iz Ljubljane zapisala, da medparlamentarno sodelovanje ostaja ključno na "združeni fronti podpiranja Ukrajine".

V času delovnega obiska v Bruslju se je predsednica DZ-ja srečala še s predsednico predstavniškega doma Belgije Eliane Tillieux in s slovenskimi evroposlanci. V njeni delegaciji je bila tudi generalna sekretarka DZ-ja Uršula Zore Tavčar.